Rising Star (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rising Star
Műfaj énekes tehetségkutató show-műsor

Rendező Lakatos András
Műsorvezető Ördög Nóra
Majka
Zsűri Kerényi Miklós Gábor
Pásztor Anna
Feke Pál
Mező Misi
Hang Bognár Tamás

Formátum HaKokhav HaBa
Szlogen A tehetség falemelő ereje
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 1
Epizódok16
Gyártás
Forgatási helyszín Budapest, Róna utca 174. (Mafilm filmgyár)
Operatőr László Zsolt H.S.D.
Részenkénti játékidő nettó 110-120 perc
Gyártó Paprika Latino Studios Kft.
Forgalmazó Keshet Media Group
Sugárzás
Eredeti adó
Eredeti sugárzás2014. október 26.2015. február 15.
Státusz szünetelő
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
Kapcsolódó műsor Rising Star – A falon túl (Super TV2)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Rising Star (magyarul: Feltörekvő csillag) egy licencszerződésen alapuló zenei tehetségkutató műsor, amelynek 1.évada a TV2 csatornáján volt látható 2014. október 26-ától. 2013 decemberében jelentették be, hogy 2014-ben elindul a Rising Star Magyarországon is.[1]

A műsor nagy mértékben épít a modern technológiákra és a világhálós közösségekre. A formátum különlegessége, a többi tehetségkutatóval szemben, hogy minden televíziónéző egy okostelefonra fejlesztett ingyenes alkalmazáson keresztül szavazhat az énekesekre. A versenyzők egy LED-fal mögött énekelnek, ami csak akkor emelkedik fel, ha a produkciójuk elér egy bizonyos százalékot.[2] A magyar verzió az eredeti izraeli HaKokhav HaBa (A következő csillag) című show-műsorban alkalmazott szabályrendszert követi.

Formátum[szerkesztés]

A Rising Star egy izraeli formátum, a Keshet International fejlesztette ki, majd kezdte meg forgalmazását. A TV2 korábban ettől a cégtől vásárolta meg Az ének iskolája című tehetséggondozó-műsor és a Bumm! című kvízműsor licencét is. A Rising Star az izraeli Channel 2 csatornán került először adásba 2013 szeptemberében, ahol az első adás nézettségi rekordot döntött. A műsort nemzetközi szinten is nagy érdeklődés övezte, bemutatták Brazíliában, Portugáliában, Franciaországban, Indonéziában, Kínában, Németországban és Oroszországban is, az Egyesült Államokban pedig az ABC csatorna vetítette, de francia, olasz és orosz tévétársaság is megvásárolta a sugárzási jogokat.[3]

A műsor különlegessége, hogy egy LED-fal választja el az énekeseket a közönségtől és a zsűritől, egészen addig, míg annyi szavazatot nem kapnak a versenyzők, hogy az felemelkedjen. Ha ez megtörténik, akkor folytatódhat a jelentkező számára a verseny. Az SMS-szavazás helyett egy ingyenes mobil applikáción keresztül történik a nézők véleménynyilvánítása. A műsor minden adása élő (kivéve az előválogatók), így a nézők azonnal voksolhatnak, hogy a versenyző megérdemli a továbbjutást vagy sem.

A mobil applikáció és a szavazás[szerkesztés]

A műsor mobil applikációját 2014. október 13-tól ingyenesen lehetett letölteni Android, iOS vagy Windows Phone operációs rendszert futtató okostelefonokra, táblagépekre. Az applikációt először regisztrálni kell Facebook, Twitter vagy Google+ profillal. Végül a program megkérdezi a használójától, hogy viszontlátná-e profilképét a LED-falon vagy sem. Ezután az alkalmazás használatra és szavazásra kész.

A kék nyíl az igen szavazatot, a piros nyíl a nem szavazatot jelenti

Minden énekes produkciója előtt az applikációban be kell jelentkezni a szavazáshoz. Ha a néző az előadás kezdetéig elmulasztja a belépést, arra az adott produkcióra nem fog tudni szavazni, várnia kell a következő produkcióra. A szavazás a során a nézőnek azt kell eldöntenie, hogy tetszik az éppen látott produkció vagy nem. Ha igen, akkor a kék nyilat kell jobbra csúsztatni, ha nem, akkor a piros nyilat balra. A szavazaton később már nem lehet változtatni. Az igennel szavazó nézők profilképe véletlenszerűen megjelenik az énekes előtt a LED-falon, aki így láthatja a támogatóit. Közben a stúdióban helyetfoglaló, négytagú zsűri is voksol, egy-egy zsűritag igen szavazata 7%-ot ér a versenyzőnek, és az ő arcképe is megjelenik a falon. Azonban, ha az egyik zsűritag nemmel szavaz, azt csak egy hangeffekt jelzi. A szavazás állását a nézők folyamatosan láthatják a képernyő bal oldalán megjelenő számlálón. A beérkező nézői szavazatokat valós időben összeszámolják, és azokat a zsűri szavazataival összesítve dől el, hogy a versenyző előtt felemelkedik-e a fal vagy sem, azaz továbbjut-e, vagy kiesik.[4] Szavazni Magyarországról és a környező országokból lehet. A program egyébként a szavazás mellett plusz tartalmakat is kínál.

Évadok[szerkesztés]

Évad Kezdet Finálé Győztes 2. helyezett 3. helyezett 4. helyezett Műsorvezetők Zsűri Adó
Első évad 2014. október 26. 2015. február 15. Várhegyi Lucas Palmira Czibi Norbert Peter Šrámek Fehérvári Gábor Alfréd Ördög Nóra
Majka
Kerényi Miklós Gábor
Pásztor Anna
Feke Pál
Mező Misi

2014. szeptember 4-én, a TV2 csoport őszi sajtótájékoztatóján hivatalosan is bejelentették, hogy az egyik műsorvezető a konkurens csatornától, az RTL Klubtól átigazolt Ördög Nóra lesz.[5][6] A másik műsorvezető Majoros Péter „Majka” volt, aki a Super TV2-n futó háttérműsort is vezette.[7][8]

2014. szeptember 15-én bejelentették a zsűri tagjait: Kerényi Miklós Gábor, Pásztor Anna, Feke Pál és Mező Misi.[9]

Háttérműsor[szerkesztés]

A tehetségkutató háttérműsora, mely a Rising Star – A falon túl címet kapta, vasárnap éjjel látható volt a Super TV2-n, közvetlenül az élő műsorok után. A műsor, mint nevében is jelzi, a kulisszák mögé mutat bepillantást. Majka vezetésével a nézők még többet megtudhatnak a showban szereplő énekesekről és az ő történetükről. A zsűritagok estéről estére részletesebben kifejtik véleményüket a produkciókról, valamint megbeszélik meg az adott élő show történéseit.

Átlagnézettség[szerkesztés]

A +4-es adatok a teljes lakosságra, a 18-59-es adatok a célközönségre vonatkoznak.

Évad Sugárzás Epizódok
száma
Teljes lakosság (+4) Célközönség (18–59)
AMR (fő) SHR (%) AMR (fő) SHR (%)
1 Vasárnap 19:00 16 1 243 452 25,3 660 044 23,2

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Új tehetségkutató a TV2-n! (magyar nyelven). TV2.hu, 2013. december 6. (Hozzáférés: 2014. szeptember 4.)
  2. A Rising Star tehetségkutató válogatóján jártunk! Íme, a jövő sztárjai (magyar nyelven). life.hu, 2014. június 27. (Hozzáférés: 2014. július 1.)
  3. Rising Star: Új énekes tehetségkutatót indít a TV2 (videóval) (magyar nyelven). alon.hu, 2013. november 22. (Hozzáférés: 2014. szeptember 4.)
  4. Rising Star applikáció - így használd! (magyar nyelven). TV2.hu, 2014. október 14. (Hozzáférés: 2014. október 14.)
  5. Breaking:Ördög Nóra a TV2-höz igazolt! (magyar nyelven). comment:com, 2014. július 8. (Hozzáférés: 2014. július 8.)
  6. Bemutatta őszi műsorait a TV2 Csoport (magyar nyelven). TV2.hu, 2014. szeptember 4. [2014. szeptember 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. szeptember 4.)
  7. Majka összeáll Ördög Nórával! (magyar nyelven). BorsOnline, 2014. augusztus 21. (Hozzáférés: 2014. augusztus 21.)
  8. Majka lesz Ördög Nóra műsorvezető társa! (magyar nyelven). TV2.hu, 2014. október 10. (Hozzáférés: 2014. október 10.)
  9. Itt a Rising Star zsűrije! (magyar nyelven). TV2.hu, 2014. szeptember 15. (Hozzáférés: 2014. szeptember 15.)

Bővebben a mobil applikációkról[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]