Ugrás a tartalomhoz

Coen testvérek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Joel Coen szócikkből átirányítva)
Coen testvérek
SzületettMinneapolis
ÁlneveRoderick Jaynes
Tisztségea Cannes-i fesztivál zsűrijének elnöke
Kitüntetései
  • National Board of Review Award for Best Film
  • Oscar-díj
  • Dallas-Fort Worth Film Critics Association Award for Best Director (2007)
Rendezői pályafutása
Aktív évek1984–
Díjai
Oscar-díjak
Legjobb rendező
Nem vénnek való vidék (2008)
Legjobb eredeti forgatókönyv
Fargo (1997)
Legjobb adaptált forgatókönyv
Nem vénnek való vidék (2008)
Legjobb film
Nem vénnek való vidék (2008)
Golden Globe-díjak
Legjobb forgatókönyv
Nem vénnek való vidék (2008)
BAFTA-díjak
Legjobb rendező
Fargo (1997) (csak Joel)
Nem vénnek való vidék (2008)
A Wikimédia Commons tartalmaz Coen testvérek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
A Coen testvérek a Cannes-i fesztiválon 2001-ben

Joel David Coen (1954. november 29.–) és Ethan Jesse Coen (1957. szeptember 21.–), ismertebb nevükön a Coen-testvérek vagy Coen-fivérek, négyszeres Oscar-díjas amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. A rendezőpáros pályafutásának több mint 20 éve alatt olyan neves alkotásokat tudhat magáénak, mint a Véresen egyszerű, A nagy Lebowski vagy az Oscar-díjas Nem vénnek való vidék. A fivérek együtt írják és rendezik a filmjeiket, de előfordul, hogy Joel egyedül felel a rendezésért, Ethan pedig a produceri munkákat látja el. Híresek arról, hogy a legapróbb részletekig egyezik a véleményük az adott filmmel kapcsolatban, amin épp dolgoznak, így a színész maga dönti el, melyikükhöz fordul kérdésével, mindkettőjüktől ugyanazt a választ fogja kapni.

Életük

[szerkesztés]

Joel és Ethan a minnesotai St. Louis Park nevű városban születtek és nőttek fel, zsidó családban. Szüleik, Edward és Rena Coen mindketten egyetemi professzorok voltak, apjuk közgazdász, anyjuk pedig történész.

Gyerekkorukban Joel a fűnyírással megkeresett pénzéből vett egy Vivitar Super 8-as kamerát, amivel aztán újraforgatták a televízióban látott kedvenc sorozataikat. Első ilyen irányú kísérletük a Henry Kissinger, Man on the Go címet viselte. Cornel Wilde The Naked Prey című filmje náluk a Zeimers in Zambia lett, amiben Ethan is feltűnik, mint lándzsával harcoló őslakos.

1973-ban és 1976-ban érettségiztek a Saint Louis Park High School-ban. Joel ezután négy évig a New York University film szakán tanult, diplomafilmje egy harminc perces rövidfilm, a Soundings címet viseli. A kisfilmben egy süket barátjával szeretkező fiatal lányt láthatunk, a lány hangosan fantáziál párjának legjobb barátjáról, aki a szomszéd szobából hallgatja végig az egészet. Ethan a Princeton University-n hallgatott filozófiát és szerzett diplomát belőle 1979-ben. Diplomamunkája egy 41 oldalas esszé volt, a címe „Two Views of Wittgenstein's Later Philosophy”.

Az 1970-es évek végén mindketten a Weinstein kollégiumban laktak, ugyanott, ahol Rick Rubin és a szintén filmes Chris Columbus, Ralph Bakshi és Dan Goldman is.

1984-ben Joel elvette Frances McDormand amerikai színésznőt, aki később a fivérek hat filmjében is szerepelt és a Fargoban nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott legjobb női főszereplő kategóriában. A házaspár örökbe fogadott gyermeke Pedro McDormand Coen, aki Paraguayból származik.

Ethan felesége Tricia Cooke, vágó.

Családjaikkal mindkét pár New Yorkban él.

Filmjeik

[szerkesztés]

Fontosabb díjaik

[szerkesztés]
  • 2008 díj: legjobb forgatókönyv: (Nem vénnek való vidék)

David di Donatello-díj

  • 2002: a legjobb külföldi film (Az ember, aki ott se volt)
  • 2008: a legjobb külföldi film (Nem vénnek való vidék)
  • 2010 díj: Robert Altman-díj (A Serious Man)

Források

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]