A múmia: A Sárkánycsászár sírja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A múmia: A Sárkánycsászár sírja
(The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor)
2008-as amerikai–kínai–német film
RendezőRob Cohen
ProducerStephen Sommers
James Jack
Bob Ducsay
Sean Daniel
Műfaj
ForgatókönyvíróAlfred Gough
Miles Millar
FőszerepbenBrendan Fraser
Jet Li
Maria Bello
John Hannah
Luke Ford
Michelle Yeoh
Isabella Leong
ZeneRandy Edelman
OperatőrSimon Duggan
JelmeztervezőSanja Milkovic Hays
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Alphaville Films
The Sommers Company
Ország Amerikai Egyesült Államok

Kína

Németország
Nyelvangol
Forgatási helyszínMontréal
Játékidő107 perc
Költségvetés175 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazóamerikai Universal Pictures
magyar UIP-Duna Film
Bemutatóamerikai 2008. augusztus 1.
magyar 2008. július 31.
Korhatáramerikai PG-13
magyar 12
BevételUSA $102 277 510[2]
$393 181 067[2]
Kronológia
ElőzőA múmia visszatér
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A múmia: A Sárkánycsászár sírja témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A múmia: A Sárkánycsászár sírja (angolul: The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor) 2008-ban bemutatott amerikai-kínai-német kalandfilm, a A múmia (1999) és a A múmia visszatér (2001) című filmek folytatása, főszereplői Brendan Fraser és Jet Li. Az előző két résztől eltérően a cselekmény nem Egyiptomban, hanem Kínában játszódik, a női főszerepet pedig Rachel Weisz helyett Maria Bello alakítja, illetve Ódéd Fehr nem szerepel a filmben.

A filmet Magyarországon a világpremierrel egy időben, 2008. július 31-én mutatta be a UIP-Dunafilm.[3] A Rob Cohen rendezésében készült produkcióban az O'Connell házaspár (Fraser és Bello) már felnőtt fiukkal, Alexszel (Luke Ford) Csin Si Huang-ti császár múmiájával száll szembe.

A készítők terveztek egy negyedik részt is The Mummy: Rise of the Aztec címmel, amely Közép-Amerikában játszódott volna, egy ősi azték temetkezési helyen. A negatív főhős szerepét Antonio Banderasnak szánták. Ez azonban nem valósult meg, mert a sorozat harmadik epizódja már nem részesült túlzottan kedvező fogadtatásban, noha a készítők nagyobb sikerre számítottak. Bár nem csekély pozitív kritikában is részesült A múmia harmadik epizódja, de sokan hiányolták belőle ritmusosságot és ütemességet, amely a legelső részt jellemezte.[forrás?]

Történet[szerkesztés]

Kr.e. 50-ben a polgárháború sújtotta ősi Kína trónjára a kegyetlen Han császár kerül, korábban legyőzött és rabszolgasorba taszított ellenségei ezreit az épülő Nagy fal alá temeti. A császár tábornokát, Ming Guot bízza meg a feladattal, hogy elhozza neki a hegyekben élő rejtélyes boszorkányt, Zi Yuant, aki ismeri a halhatatlanság titkát. Mikor Han rájön, hogy Ming és Yuan között viszony van, megöleti tábornokát és a boszorkánnyal is megpróbál végezni, az azonban súlyos átokkal sújtja: agyaggá változtatja a császárt, vele együtt pedig egész hadseregét.

2000 évvel később, 1946-ban Evelyn és Rick O'Connell boldogan élik mindennapjaikat londoni otthonukban (Evey immár híres író, hiszen két könyvet is írt a múmiákról), míg az immár 21 éves fiuk, Alex Kínában tartózkodik, hogy családja régi barátja, Roger Wilson professzor finanszírozásával rátaláljon a legendás agyaghadseregre. Miután a fiú teljesíti feladatát, és az ásatáson rálel Han császárra és seregére -noha egy rejtélyes kínai lány megpróbálja megölni-, egy küldönc látogatja meg O'Connelléket, és felkéri a házaspárt arra, személyesen szállítsák el Wilson professzornak Shangri-La szemét, mely állítólag megmutatja az utat az Örök Élet Kútjához.

Érkezésük után Rick és Evelyn találkoznak fiukkal és Evie bátyjával, Johathannal, aki jelenleg Sanghajban üzemeltet egy szórakozóhelyet. Az összegyűlt család a Shanghai Múzeumban átadja Wilsonnak a szemet, ám ekkor fény derül rá, hogy a professzor Yang tábornoknak dolgozik, aki ezután elfogja Rickéket, és arra kényszeríti őket, hogy a szemmel támasszák fel a múzeumban kiállított Han császárt. Miután ez megtörtént, Han múmiája megöli Wilsont, és birtokában a szemmel, lovasszekerével elmenekül a helyszínről.

Alex támadója, a Lin nevű kínai lány ismét feltűnik -ő a halhatatlan Zi Yuan halhatatlan lánya, akinél nála van anyja tőre, ami annak idején átdöfte a császárt), és közli velük, hogy Han az Örök Élet Kútjához tart, hogy halhatatlan legyen. Hogy ezt megakadályozzák, Rick egyik barátja, Bulldog repülővel a Himalája havas hegyeibe viszi őket, ahol a csapat szembetalálja magát Yang tábornokkal és embereivel. Hatalmas tűzharc közepette Lin a hegyekben élő jetiket hívja segítségül, akikkel sikerül megsemmisíteniük a katonákat, ám feltűnik a múmia és halálos sebet ejt Ricken, ráadásul egy robbanás következtében lavina árasztja el a hegyet. A jetiknek köszönhetően Lin és társai mind túlélik a csapást, majd Lin anyjához, Zi Yuanhoz indulnak. A boszorkány meggyógyítja Ricket, aki ezután újra a régi lesz, ám Yang és a múmia jelennek meg, Han pedig eléri az Örök Élet Kútját, így halhatatlanná válik, majd hatalmas sárkány formáját öltve elrabolja Lint, vele együtt az egyetlen vele végző fegyvert, a tőrt.

Mivel Yuan szerint a császárt a Nagy Falhoz tart, hogy feltámassza seregét, ők is odamennek, Jonathan és Bulldog pedig elindulnak, hogy erősítést hozzanak. A falnál ugyan valóban feltámad az agyaghadsereg, ám Yuan -feláldozva saját és lánya halhatatlanságát- is harcba hívja a fal alá temetett holtakat, élükön Ming Guo múmiájával. Míg a két sereg megütközik egymással, Jonathanék harci repülőkkel csatlakoznak a harcba, Han pedig megöli Zi Yuant, akinek holttesténél később Rickék megtalálják a császártól elvett tőrt. Evey és Lin végeznek Yang tábornokkal, Rick és Alex pedig megmérkőznek Han császárral, melynek végezetéül a tőr keresztüldöfi a múmia szívét, így az seregével együtt megsemmisül.

Ming Guo hadai is visszatérnek a túlvilágra, Alex és Lin szerelmespár lesznek, Evey és Rick elhatározzák, hogy újabb könyvet írnak a múmiákról, Jonathan pedig eladja szórakozóhelyét, és birtokában Shangri-La szemével elhatározza, Peruban kezd új, múmiamentes életet.

Szereplők[szerkesztés]

 • Brendan Fraser mint Richard „Rick” O'Connell (magyar hangja Viczián Ottó): A volt idegenlégiós fegyvernepper, Evelyn férje és az időközben érett fiúvá cseperedett Alex apja.
 • Maria Bello mint Evelyn „Evey” Carnahan O'Connell (magyar hangja Bertalan Ágnes): Rick felesége és Alex anyja, aki az előző részek óta a korábbi kalandok alapján írt két Múmia-könyvvel lett híres.
 • John Hannah mint Jonathan Carnahan (magyar hangja Rubold Ödön): Evelyn szerencsétlen bátyja, aki ezúttal Sanghajban üzemeltet egy saját szórakozóhelyet.
 • Luke Ford mint Alexander Rupert „Alex” O'Connell (magyar hangja Hamvas Dániel): Rick és Evelyn felnőtté cseperedett fia, aki Kínában végez ásatásokat, hogy ráleljen a legendás agyaghadseregre.
 • Jet Li mint Han császár: Az ősi Kína Kr.e. 50-ben élt egyik kegyetlen császára, akit Zi Yuan boszorkány átka hadseregével együtt agyaggá változtatott.
 • Michelle Yeoh mint Zi Yuan (magyar hangja Fehér Anna): Az ősi Kína egyik boszorkánya, aki ismeri a halhatatlanság titkát. Ő változtatta átokkal Han császárt és annak hadseregét agyaggá.
 • Isabella Leong mint Lin (magyar hangja Huszárik Kata): Zi Yuan lánya.
 • Anthony Wong Chau-sang mint Yang tábornok: Egy kínai tábornok, akinek eltökélt szándéka, hogy feltámasztja Han császárt és hadseregét.
 • Russell Wong mint Ming Guo tábornok: Han császár tábornoka, akit Zi Yuannal való szerelmi kapcsolata miatt Han megöletett.
 • David Calger mint Roger Wilson professzor: Az O'Connell család régi barátja, aki finanszírozza Alexet és egy kutatócsoportot Kínában, hogy rátaláljanak az agyaghadseregre.
 • Lian Cunningham mint Bulldog Rick: régi barátja, aki pilótaként dolgozik.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Universal's re-born identity”, Variety.com, 2008. február 22. (Hozzáférés: 2008. április 18.) 
 2. a b A múmia: A Sárkánycsászár sírja Box Office Mojo
 3. A múmia: A Sárkánycsászár sírja Port.hu

További információk[szerkesztés]