Eszeveszett küzdelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eszeveszett küzdelem
(Extraordinary Measures)
2010-es amerikai film
RendezőTom Vaughan
Producer
  • Stacey Sher
  • Michael Shamberg
AlapműGeeta Anand: The Cure
Műfajfilmdráma
ForgatókönyvíróRobert Nelson Jacobs
FőszerepbenHarrison Ford
Brendan Fraser
Keri Russell
ZeneAndrea Guerra
OperatőrAndrew Dunn
VágóAnne V. Coates
DíszlettervezőDerek R. Hill
Gyártás
GyártóCBS Films
Ország USA
Nyelvangol
Játékidő88 perc
Költségvetés31 millió USD[1]
Forgalmazás
ForgalmazóUSA CBS Films
Magyarország InterCom (DVD)
BemutatóUSA 2010. január 22.
Magyarország 2010. szeptember 8.[2] (DVD-premier)
Korhatár12 II. kategória (F/10422/J)
Bevétel12 068 313 USD (2010. 02. 11.)[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Eszeveszett küzdelem (eredeti cím: Extraordinary Measures) 2010-ben bemutatott, igaz történeten alapuló amerikai filmdráma, főszereplői Harrison Ford és Brendan Fraser. Magyarországon nem vetítették a mozikban.

Történet[szerkesztés]

John és Aileen Crowley három gyermekéből kettő súlyos beteg. Egy ritka genetikai betegségben szenvednek, aminek „Pompe” a neve, amit a glikogén felhalmozódása a sejtekben okoz, ennek következtében a belső szervek izmai és az idegsejtek is lassan elhalnak. Az életkilátások nagyon rosszak, a leghosszabb elért életkor 9 év, és az ő nagyobbik gyermekük 8 éves, a másik 6 (legkisebb gyermekük egészséges). A házaspár kétségbeesetten kutat gyógymód után, azonban gyógyszer még nem létezik a betegségre. Már-már reményüket vesztik, amikor John Crowley felfigyel Dr. Stonehill genetikus cikkeire, aki bár kizárólag a betegség elméleti kutatásával foglalkozik, betegeket nem fogad, de az általa (elméletben) kidolgozott szer talán képes meggyógyítani a gyerekeket. Ahhoz azonban, hogy a kutatás eredményes legyen, az elméleten, a kutató rábeszélésén a részvételre és a kitartó munkán kívül sok pénz is kell. Dr. Stonehill az összeget félmillió dollárra becsüli.

Az apa egy nagyvállalatnál üzletember, ezért először alapítványt hoz létre, az alapítvány azonban nem tud elég pénzt összeszedni a megszabott egy hónap alatt a kutatás megindítására, ezért felkeresnek egy hasonló profilú, tőkeerős céget, akik 10 millió dollárral beszállnak a projektbe, azonban kemény feltételeket szabnak, és megpróbálják a nagyvállalati környezetben bevált kutatási módszereiket ráerőltetni a végletekig individualista Dr. Stonehillre, akit végül elmozdítanak a projekt éléről. Ezt a döntést kényszerűségből maga John Crowley hozza meg. A vállalat ugyanis nem 1, hanem 4 kutatócsoportot állít fel, akik egymással versengve próbálják a célként kitűzött szert előállítani. John Crowley először hevesen ellenzi ezt, mivel az erőforrások pazarlásának tartja. Ő a csoportok egyesítését javasolja, azonban a gyakorlat a vállalatot igazolja: a Dr. Stonehill által kifejlesztett szer elméletileg ugyan jobb a többinél, azonban kevésbé hatékonyan lehet gyártani, ezt maga Stonehill ismeri el. Ezért egy gyengébb, de alkalmazhatóbb szert állítanak elő. John Crowley-t összeférhetetlenség miatt leváltják ugyan, de a kísérleti szert az ő két gyermekén próbálják ki, mert a kísérletnek ebben a szakaszában olyan alanyokra van szükség, akik mindketten ugyanabban a Pompe betegségben szenvednek és egyúttal testvérek is. A szer beválik, a gyerekek életben maradnak, Dr. Stonehill pedig a saját nevét viselő kutatóintézetet vezetheti.

John Crowley a történet során többször megteszi az utat Chicago, Seattle és Nebraska állam között.

Szereplők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Box Office Mojo
  2. InterCom: Szeptemberi DVD-megjelenések Archiválva 2010. augusztus 10-i dátummal a Wayback Machine-ben DVDExtra

További információk[szerkesztés]