Érzelmek tengerében

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Érzelmek tengerében
(Gods and Monsters)
1998-as brit–amerikai film
Rendező Bill Condon
Producer Paul Colichman
Gregg Fienberg
Mark R. Harris
Alapmű Christopher Bram: Father of Frankenstein
Műfaj
  • életrajzi film
  • filmdráma
Forgatókönyvíró Bill Condon
Főszerepben Ian McKellen
Brendan Fraser
Lynn Redgrave
Matt McKenzie
Zene Carter Burwell
Operatőr Stephen M. Katz
Vágó Virginia Katz
Gyártás
Gyártó BBC Films
Ország  USA
Nyelv angol
Játékidő 105 perc
Költségvetés 10 millió USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Lions Gate Entertainment
Bemutató USA 1998. január 21.
Díj(ak) 1999:[2]
Oscar-díj a legjobb adaptált forgatókönyvnek
Golden Globe-díj a legjobb női mellékszereplőnek: Lynn Redgrave
Korhatár 16 IV. kategória (NFT/1582/2014)
Bevétel USA $ 6 451 628[1]
További információk

Az Istenek és szörnyetegek, magyar DVD-címén Érzelmek tengerében[3] (Gods and Monsters) egy 1998-ban bemutatott, Oscar-díjas életrajzi dráma Ian McKellennel és Brendan Fraserrel a főszerepben. A film Chrisopher Bram Father of Frankeinstein című művén alapszik, mely részben James Whale rendező életrajzi elemeire épül, a kertész alakja azonban kitalált szereplő.[4]

Történet[szerkesztés]

James Whale (McKellen), a Frankeinstein és a Frankenstein menyasszonya című filmek rendezője elvonultan él birtokán. Az idős férfit többször is szélütés érte, ami miatt megrendült az egészsége. A homoszexuális Whale egyre többet gondol a múltjára, szegény gyermekkorára, az első világháborúra, a filmjei forgatására. Tudja, hogy élete vége felé közeledik, emiatt súlyos depressziótól is szenved.

Whale összebarátkozik a kertésszel, Clayton Boone-al (Fraser), és megkéri a férfit, hogy álljon modellt a rajzaihoz. A két férfi gyakran beszélget és közelebb kerülnek egymáshoz. Egyik alkalommal az idegileg már legyengült Whale megkéri Boone-t, hogy álljon neki meztelenül modellt, majd amikor Boone megteszi, az idős rendező megpróbál szexuálisan közeledni hozzá, ami haragra gerjeszti a heteroszexuális beállítottságú Claytont. Whale elismeri, hogy szándékosan akarta felbőszíteni Boone-t, reménykedve hogy a férfi haragjában megöli és ezzel véget vet szenvedéseinek. Boone nem hajlandó megtenni, amire Whale kéri. Másnap reggel az idős rendezőt holtan találják a medencében, a házvezetőnője pedig megtalálja a búcsúlevelét.

Szereplők[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]