Hős (film, 2002)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hős
(Hero)
2002-es kínai film
Rendező Csang Ji-mou
Producer Csang Ji-mou
Műfaj
Forgatókönyvíró Feng Li
Pin Vang
Csang Ji-mou
Főszerepben Jet Li
Tony Leung Chiu-wai
Maggie Cheung
Csen Tao-ming
Csang Ce-ji
Donnie Yen
Zene Tan Dun
Operatőr Christopher Doyle
Vágó Angie Lam
Jelmeztervező Vada Emi
Gyártás
Ország  Kína
Nyelv mandarin
Játékidő 96 perc
Költségvetés 31 millió USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Kína Beijing New Picture Film Co.
Hongkong: EDKO Film
USA Miramax
magyar InterCom
Bemutató Kína 2002. október 24.
USA 2004. augusztus 27.[1]
magyar 2004. május 6.[2]
Bevétel 177 394 432 USD[1]
További információk

A Hős (tradicionális kínai: 英雄, egyszerűsített kínai: 英雄, pinjin: Yīngxióng, magyaros átírásban: Jinghsziung, angol címe: Hero) 2002-ben bemutatott kínai epikus harcművészeti film, melyet Csang Ji-mou rendezett. A főszerepben Jet Li látható. Az amerikai közönségnek Quentin Tarantino ajánlásával mutatták be. A film a kínai filmtörténelem legdrágább alkotása[3] és nem csak Ázsiában, de Amerikában is óriási sikert aratott, első helyen nyitott[1] és két hétig vezette a sikerlistát.[3] A filmet Oscar- és Golden Globe-díjra is jelölték.[2] A film rendkívül pozitív visszhangot kapott a nyugati kritikusoktól is,[3] a Rotten Tomatoes oldalán 95%-ot ért el.[4] Minden idők harmadik legsikeresebb idegen nyelvű filmje az Egyesült Államokban bevétel szempontjából.[5]

Cselekménye[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A „névtelen hőst”, egy hivatalnokot (Jet Li) meghívják Csin császár palotájába, hogy elmesélje neki, hogyan ölte meg azt a három, legendás kardforgató bérgyilkost, akik korábban megkísérelték megölni az uralkodót. A „névtelen”t, mielőtt a császár elé járulhatna, meztelenre vetkőztetik és alaposan átvizsgálják, fegyvereit elveszik, majd egy köntöst adnak rá.

A császár, miközben hallgatja a történeteket, fokozatosan megjutalmazza a „névtelent”, aki megtiszteltetés gyanánt a kezdeti 100 lépés távolságból 10 lépés távolságra kerül az uralkodótól. A történet elmesélése közben (amiben a császár is aktívan részt vesz a kérdéseivel), ugyanaz a történet többször átalakul.

A „névtelen” szerint először az Ég nevű harcost sikerült legyőznie. Majd viszályt szított Szálló Hó és szerelme, Törött Kard között, ezért Szálló Hó megölte Törött Kardot, majd Szálló Hóval maga a „névtelen” végzett egy kardpárbaj során, ami a császár katonái által alkotott körön belül belül zajlott le.

A császár azonban rájön, hogy az Ég nevű harcost (akivel korábban ő maga kardpárbajba keveredett a császári palotában) csak azért sikerülhetett legyőzni, mert hagyta magát, vagyis önfeláldozásból halt meg. Ugyancsak így halhatott meg a másik két merénylő is. A magyarázat pedig az lehet, hogy mivel így a „névtelen” jutalomként 10 lépés távolságra kerül az uralkodótól, ő maga akarja megölni a császárt.

A „névtelen” nem tagadja a vádat, és elmondja a császárnak, hogy Törött Kard azt kérte tőle, hogy ne ölje meg az uralkodót. Törött Kard ugyanis felismerte, hogy Csin császár, bár véres harcok árán, de egyesíteni akarja a hat, egymással hadban álló kisebb kínai császárságot és egyetlen birodalmat akar létrehozni belőlük.

A „névtelen” ezért, bár lehetősége lenne rá, hogy megölje, mert a császár a saját kardját is átadja neki, nem öli meg a császárt, hanem kisétál a palotából.

A katonák körbeveszik a „névtelen”t, de engedik a kapuig sétálni. Eközben a császárt megrohanják a tanácsadói, és a „névtelen” megölését követelik tőle, hiszen a törvények szerint a császár merénylőjének meg kell halnia. A császár vonakodva, de engedélyezi a halálos ítéletet, amit ezernyi íjász nyílvesszője hajt végre a kapunál álló, a harcosokkal szembeforduló, „névtelen”en, akinek a császár parancsára hősnek kijáró temetési szertartást mutatnak be.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Történeti háttere[szerkesztés]

A film alapjául a Csin Si Huang-ti császárral szembeni i. e. 227-ben, Jing Ke által megkísérelt merénylet szolgált.[6]

Források[szerkesztés]