A sárkány árnyéka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A sárkány árnyéka
(Taj csi: csang szan feng / Tai Chi Master)
1996-os hongkongi film

Michelle Yeoh és Jet Li a filmben
Michelle Yeoh és Jet Li a filmben
RendezőJüan Ho-ping
ProducerJet Li
Műfaj
ForgatókönyvíróYip Kwong Kim
FőszerepbenJet Li
Michelle Yeoh
Csien Hsziaohao
ZeneWu Wai Lap (eredeti verzió)
Stephen Edwards (US DVD)
OperatőrTom Lau
VágóAngie Lam
Gyártás
OrszágHongkong
Nyelvkantoni
Játékidő96 perc
Forgalmazás
ForgalmazóHongkong: Golden Harvest
USA: Dimension Films
Bemutató1993. november 18.
Korhatár12
Kronológia
KövetkezőTaj csi csüan (1996)
További információk
SablonWikidataSegítség

A sárkány árnyéka (Taj csi: Csang Szan-feng), angol címén Tai Chi Master vagy Twin Warriors egy 1993-ban készült kínai Vuhsziafilm, mely a tajcsicsüen alapítójának, a „taoista halhatatlannak”, Csang Szan-feng mesternek állít emléket. A filmet Jüan Ho-ping rendezte, a főszerepben pedig Jet Li és Michelle Yeoh látható. A Rotten Tomatoes 86%-osra ítélte a filmet. A magyar címnek nincs köze a film eredeti címéhez.

Történet[szerkesztés]

Csün Pao (Jet Li) és Tien Pao kisfiúként kerül a Saolin templomba, ahol a legkiválóbb tudású tanítványokká válnak, s a legjobb barátok lesznek. Csün Pao jószívű, kedves és naiv, Tien Pao agresszív és nagyravágyó. Egy félresikerült verseny után a mesterük elzavarja őket a templomból. A városban a két fiatalember összetalálkozik Siu Linnel (Michelle Yeoh), aki maga is kiváló harcos és aki éppen szerelmét siratja, mert az elhagyta őt a kormányzó gonosz húgának kedvéért.

Hamarosan összeütközésbe kerülnek a lázadó banditákkal, akik a kegyetlen kormányzótól lopják vissza a többszörösen kivetett adókat. Miután a katonák megalázzák őket, Tien Pao úgy dönt, beáll a seregbe, rangot és hírnevet szerezni. Csün Pao nem tart vele. Tien Pao, hogy bizonyítson a kormányzónak, és minél magasabbra kerülhessen a katonai ranglétrán, elárulja barátait, tőrbe csalja őket és végül magának kell megvívnia gyermekkori barátjával, ezúttal életre-halálra.

Tajcsicsuan[szerkesztés]

A film témája a barátok között kialakuló háborún keresztül a tajcsicsuan kialakulását mutatja be Csün Pao drámáján keresztül. Csün Pao, lábadozása alatt ráébred arra, hogy az agresszív fizikai erővel végrehajtott küzdelem a hasonlóan képzett harcosokat semmiben sem helyezi egymás fölé, és a fizikai erőt valójában a lágysággal, a természet törvényei szerint alkalmazott technikákkal lehet legyőzni.

További információk[szerkesztés]