Lopakodó (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lopakodó
(Stealth)
2005-ös amerikai film

RendezőRob Cohen
Producer
Műfaj
ForgatókönyvíróW. D. Richter
Főszerepben
ZeneBrian Transeau
OperatőrDean Semler
VágóStephen E. Rivkin
JelmeztervezőLizzy Gardiner
DíszlettervezőJonathan Lee
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő116 perc
Költségvetés135 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2005
Korhatár12 II. kategória (F/1402/J)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Lopakodó témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Lopakodó (eredeti cím: Stealth) 2005-ben bemutatott amerikai military science fiction akciófilm, amelyet W. D. Richter forgatókönyvéből Rob Cohen rendezett. A főbb szerepekben Josh Lucas, Jessica Biel, Jamie Foxx, Sam Shepard, Joe Morton és Richard Roxburgh látható.

A film három vadászpilótáról szól, akik egy automata robotizált lopakodó repülőgép kifejlesztésére irányuló projekthez csatlakoznak.

2005. július 29-én mutatta be a Columbia Pictures. Bevételi szempontból megbukott: világszerte 79 millió dolláros bevételt hozott a 135 millió dolláros költségvetésével szemben. Ez volt a filmtörténelem egyik legnagyobb anyagi kudarca.[1][2]

Cselekmény[szerkesztés]

A közeljövőben az amerikai haditengerészet kifejleszti az Extreme Deep Invader (EDI) vadászrepülőgépet, egy mesterséges intelligencia által irányított pilóta nélküli légi járművet, amelyet a Csendes-óceánon állomásoztatnak a USS Abraham Lincoln repülőgép-anyahajón, hogy Ben Gannon, Kara Wade és Henry Purcell tapasztalt pilótáktól tanulja meg a harci manővereket.

Egy küldetés során az EDI-t villámcsapás éri és önálló életre kel. Nem sokkal később nem hajlandó engedelmeskedni, és nem teljesíti a közvetlen parancsokat. Amikor rakétákat lő ki egy lopott nukleáris robbanófejeket szállító járműre, radioaktivitással szennyezve egy egész régiót, a pilóták azt a parancsot kapják, állítsák meg az EDI-t, mielőtt az háborút indítana.

Miközben megpróbálják lelőni az EDI-t, Purcell egy hegynek repül és meghal. Később Wade elveszti az irányítást a repülője felett, de katapultál, mielőtt az lezuhanna Észak-Korea felett. Egyedül Gannon maradt, aki még kordában tarthatja vagy elpusztíthatja az EDI-t. Az EDI azóta aktivált egy 20 éves programot, amely a Wodka Termination nevű háborús forgatókönyvvel rendelkezik és orosz katonai bázisok megsemmisítésével foglalkozik.

Gannon repülőgépét és az EDI-t súlyosan megsebesítik a Szuhoj Szu-37-es vadászgépek, amikor belépnek az orosz légtérbe. Csak együttműködve tudják kiiktatni a védelmezőket. Gannon elkezdi elfogadni az EDI-t mint önálló pilótát. Megpróbálja rábeszélni a drónt a visszatérésre és EDI valóban rájön, hogy a sérülésekkel nem repülhet tovább. Egy ügyes repülési manőverrel Gannon eloltja a tüzet az EDI szárnyán. EDI-ben ekkor még érzelmek is kezdenek kialakulni. Segítségével Gannon képes megmenteni Wade-et Észak-Koreában. Kettejüknek csak azért sikerül megmenekülniük, mert EDI egy ellenséges helikopter útjába áll, és lőszerhiány miatt feláldozza magát a helikopterrel való ütközésben, végleg megsemmisülve.

A stáblista vége után egy további jelenetet látható, amelyben az EDI roncsai szétszóródnak a földön. Ahogy a kamera az EDI központi egysége felé közelít, hirtelen valami villogni kezd rajta, ekkor a film véget ér.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Josh Lucas Ben Gannon hadnagy Széles Tamás
Jessica Biel Kara Wade hadnagy Kuthy Patrícia
Jamie Foxx Henry Purcell hadnagy Kálid Artúr
Sam Shepard George Cummings százados Trokán Péter
Joe Morton Dick Marshfield százados Bognár Tamás
Richard Roxburgh Dr. Keith Orbit László Zsolt
Wentworth Miller EDI (hangja) Kautzky Armand
Ebon Moss-Bachrach Tim
David Andrews Ray

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Brooks, Xan. „The 10 biggest box office flops of all time – in pictures”, Guardian, 2012. március 20. (Hozzáférés: 2012. augusztus 27.) 
  2. Gabbi Shaw: The biggest box office flop from the year you were born. Insider, 2017. február 27. (Hozzáférés: 2018. június 21.)
  3. Lopakodó - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. március 6.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Stealth (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]