Appaloosa – A törvényen kívüli város

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Appaloosa – A törvényen kívüli város
(Appaloosa)
2008-as amerikai film
RendezőEd Harris
Producer
AlapműAppaloosa
Műfaj
ForgatókönyvíróEd Harris
Főszerepben
ZeneJeff Beal
OperatőrDean Semler
VágóKathryn Himoff
Gyártás
GyártóNew Line Cinema
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő114 perc
Költségvetés20 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Warner Bros.
magyar Fórum Home Entertainment Hungary
BemutatóUSA 2008. október 3.
magyar 2009. május 5. (DVD megjelenés)
Korhatár16 III. kategória (F/8726/J)
Bevétel27 700 000 $
További információk
SablonWikidataSegítség

Appaloosa – A törvényen kívüli város (eredeti cím: Appaloosa) egy 2008-as amerikai westernfilm, amely Robert B. Parker krimiíró 2005-ös Appaloosa című regénye alapján készült. A filmet Ed Harris rendezte, Harris és Robert Knott közösen írta, és Harris mellett Viggo Mortensen, Renée Zellweger és Jeremy Irons játssza a főszerepet.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1882-ben az új-mexikói Appaloosa kisvárosát Randall Bragg helyi farmer terrorizálja, aki megölte a város rendőrbíróját, Jack Bellt és két helyettesét, amikor azok Bragg farmjára mentek, hogy letartóztassanak két férfit. A város felbérli a törvénytisztelő és békefenntartó Virgil Cole-t és helyettesét, Everett Hitchet, hogy megvédjék és visszaszerezzék a város irányítását. A páros egy feltétellel egyezik bele: a város követi Cole törvényeit, és lényegében átengedi neki az irányítást. A törvény emberei először is szembeszállnak Bragg négy emberével. Három férfi nem hagyja magát letartóztatni, így Cole és Hitch kénytelen megölni őket. A negyedik férfi megadja magát, és elhagyja a szalont.

Hitch meglát egy nőt, Allison "Allie" Frenchet, egy fiatal özvegyet, aki éppen most érkezett a városba. Megismerkednek a nővel, és megfigyelve, hogy Cole és Allie jól kijönnek egymással, Hitch nem mutat érdeklődést a nő iránt. Hamarosan Cole és Allie összejönnek és együtt vesznek házat. Allie azonban megpróbálja elcsábítani Hitchet, amikor kettesben vannak, de Hitch a Cole iránti hűségére hivatkozva visszautasítja a lány közeledését.

Amikor Bragg egyik embere elmondja Cole-nak és Hitchnek, hogy tanúskodni fog Bragg ellen a hármas gyilkossági ügyben, letartóztatják Bragget, és a tárgyalásig bezárva tartják, annak ellenére, hogy Bragg bandája megpróbálja kiszabadítani. A tárgyaláson bűnösnek találják, és halálra ítélik. Cole-hoz és Hitchhez csatlakozik Clyde Stringer seriff és egy helyettese. Bragget vonattal szállítják a börtönbe, ahol fel akarják akasztani. Felbukkannak a bérgyilkosok, Ring és Mackie Shelton, Cole régi ismerősei, akiknek Allie a túszuk. Fegyverrel kényszerítik Cole-t, hogy adják át nekik Bragget.

Cole és Hitch utolérik a bűnözőket, és meglátják, hogy Allie és Ring Shelton meztelenül hancúroznak együtt egy patakban. Amikor a törvényen kívülieket megtámadják a Chiricahua apacsok, Cole és Hitch elűzi az indiánokat. Átadják Bragget a beauville-i seriffnek aki a Shelton fivérek unokatestvére. Mivel tudják, hogy Cole akasztófára akarja juttatni Bragget, Sheltonék és a seriff kiszabadítják a bandavezért, majd összetűzésbe keverednek Cole-lal és Hitch-csel. Cole és Hitch megsebesül, de sikerül megölniük Ringet, Mackie-t és a seriffet. Bragg lóháton elmenekül, Cole és Hitch pedig Allie-val visszatér Appaloosába.

Egy idő után Bragg kegyelmet kap Chester A. Arthur elnöktől, és visszatér Appaloosába, Dicsekszik Cole és Hitch előtt, hogy feldühítse őket, amiért nem sikerült felakasztaniuk. Cole elmondja Hitchnek, hogy még mindig Allie-vel akar lenni, a lány szeszélyessége ellenére. Hitch úgy dönt, hogy elhagyja a várost, hogy pénzt keressen, és lemond a helyettesítői posztról. Később rájön, hogy Allie-nak kapcsolata van Bragggel, és párbajra hívja ki Bragget. Cole megpróbálja megakadályozni, de Hitch hajthatatlan marad, és arra kéri Cole-t, hogy engedélyezze a pisztolypárbajt. Hitch mellkason találja Bragget, aki maghal. Hitch elhagyja a várost, látva, hogy Allie és Cole együtt vannak; búcsúzó gondolataiban kifejezi reményét, hogy Cole megtalálja a boldogságot Allie mellett.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész 1. Magyar szinkron[1]
Virgil Cole Ed Harris Epres Attila
Everett Hitch Viggo Mortensen Fekete Ernő
Allison French Renée Zellweger Oroszlán Szonja
Randall Bragg Jeremy Irons Kőszegi Ákos
Phil Olson Timothy Spall Besenczi Árpád
Ring Shelton Lance Henriksen Barbinek Péter
Earl May James Gammon Várkonyi András
Abner Raines Tom Bower Varga Tamás

Soundtrack[szerkesztés]

Az Appaloosa – A törvényen kívüli város filmzenéje 2008. szeptember 30-án jelent meg.

# CímElőadó Hossz
1. Appaloosa Main TitleJeff Beal 2:12
2. New City MarshalJeff Beal 1:47
3. Bragg's ThemeJeff Beal 0:45
4. Allison FrenchJeff Beal 1:50
5. Allie Teases VirgilJeff Beal 0:40
6. Dawn In AppaloosaJeff Beal 1:45
7. Cole and Hitch Stalk BraggJeff Beal 1:22
8. Bragg is CapturedJeff Beal 3:05
9. Apology AcceptedJeff Beal 1:27
10. The KissJeff Beal 2:31
11. Readin' and Writin'Jeff Beal 1:52
12. Allie is KidnappedJeff Beal 2:52
13. Cole PondersJeff Beal 1:04
14. Hitch RidesJeff Beal 1:39
15. Finding AllieJeff Beal 1:24
16. The Indian AttackJeff Beal 1:39
17. The Horse TradeJeff Beal 3:54
18. Riding Into Rio SecoJeff Beal 0:47
19. Ballad of Rio SecoJeff Beal 2:38
20. Shootout at Rio SecoJeff Beal 2:27
21. Allie Goes UpstairsJeff Beal 0:57
22. Hitch Settles a ScoreJeff Beal 2:44
23. Riding Off, Appaloosa End CreditsJeff Beal 3:45
24. You'll Never Leave My HeartJeff Beal (Ed Harris közreműködésével) 4:30
25. Ain't Nothin' Like a FriendJeff Beal (Donald Rubinstein közreműködésével) 3:01
52:25[2]

Forgatás[szerkesztés]

Az Appaloosa Ed Harris második rendezői munkája a 2000-es Pollock című életrajzi film után, amelyben szintén szerepelt. Harris az Appaloosa társírója és társproducere Robert Knott-tal. Afilm költségvetése 20 millió dollár volt, a forgatás 2007. október 1. és 2007. november 24. között zajlott az új-mexikói Albuquerque és Santa Fe, valamint a texasi Austin környékén.[3]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes-on a film 76%-os tetszési indexet ért el 163 kritikus véleménye alapján. 124 kritikus pozitívan 39 kritikus negatívan értékelte a filmet.

Bevétel[szerkesztés]

A fim az észak-amerikai mozikban 20,2 millió dollárt, a világ többi részén 7,5 millió dollárt hozott, az összbevétele 27 712 362 dollár, ami elég szerény bevétel a 20 millió dolláros költségvetéséhez képest. [4]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Appaloosa (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Appaloosa – A törvényen kívüli város az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  2. Appaloosa Soundtrack AllMUSIC. Retrieved January 6, 2014
  3. "Appaloosa (2008)." Dark Horizons, September 17, 2008. Retrieved on 2008-9-22.
  4. A film bevétele Box Office Mojo

További információk[szerkesztés]