Pollock (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pollock
(Pollock)
2000-es amerikai film
RendezőEd Harris
ProducerEd Harris
Vezető producerJoseph Allen
AlapműJackson Pollock: An American Saga
Műfaj
  • életrajzi film
  • irodalmi adaptáció
ForgatókönyvíróBarbara Turner
Főszerepben
ZeneJeff Beal
OperatőrLisa Rinzler
VágóKathryn Himoff
Gyártás
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő123 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató2000. december 15. (Egyesült Államok)
2006. október 9. (Magyarország)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Pollock 2000-ben bemutatott amerikai életrajzi filmdráma, amelyet Ed Harris rendezett. A produkció főbb szerepeiben Harris, Marcia Gay Harden és Jennifer Connelly. 2000. szeptember 6-án mutatták be először a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.[1] Az Egyesült Államokban 2000. december 15-től vetítették a mozikban.[1] Magyarországon televízión jelent meg 2006. október 9-én.[1]

A produkciót két Oscar-díjra jelölték a 73. díjkiosztón, amelyből a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrocskát nyerte el.[1]

Cselekmény[szerkesztés]

Az 1940-es években az absztrakt expresszionista festő, Jackson Pollock festményeket állít ki alkalmi csoportos művészeti kiállításokon. Pollock testvérével, Sande-dal és sógornőjével, Arloie-val él egy aprócska New York-i lakásban. Mivel Arloie kisbabát vár, Pollock úgy dönt, hogy elköltözik. Nem sokkal később Pollock megismerkedik Lee Krasner festőművésszel, és érdeklődést mutat iránta. Később megtudja, hogy a bátyja munkát vállalt Connecticutban, ahol katonai vitorlázórepülőket épít, hogy elkerülje a behívót.

Az alkoholizmussal küszködő Pollockot Lee szárnya alá veszi, és a menedzsere lesz. Egy nap Pollockot meglátogatják régi barátai, Reuben Kadish és Howard Putzel, akik a gazdag műgyűjtő Peggy Guggenheimnek dolgoznak. Miután Guggenheim megnézi a munkáit, szerződést kap, hogy kiállítsa a festményeit, valamint megbízást kap egy falfestmény megfestésére a New York-i városi háza bejáratában. Pollock első kiállítása nem vonz vevőket. Egy szilveszteri parti után a részeg Pollock majdnem lefekszik Peggyvel. Ezután újabb kábulatba esik, amikor megtudja, hogy Putzel meghalt.

Pollock és Lee összeházasodnak, majd Long Islandre költöznek. Egy Peggynél tartott összejövetel során Pollock elutasítja Clement Greenberg műkritikus megjegyzéseit, és nem hajlandó változtatni a festészeti stílusán, hogy piacképesebb legyen. Pollock festményei nem fogynak, de Clement biztosítja őt, hogy ez meg fog változni, miután a Life magazinban megjelenik egy róla szóló cikk és a közelgő kiállítása.

Pollock és Lee kapcsolata megromlik, miután a férfi nyíltan flörtöl egy másik nővel. Közben Pollock, hogy több jövedelemhez jusson, különböző foglalkozásokkal próbálkozik, de alkoholizmusa miatt kudarcot vall. Később Hans Namuth operatőr filmet készít Pollockról festés közben, bár Namuth jelenléte zavarja spontán munkáját. Pollock, aki megpróbál leszokni az alkoholról, a visszaesés után véletlenül tönkreteszi a hálaadási vacsorát.

Öt évvel a kiállítás után Clement elmondja Pollocknak, hogy a Partisan Review a művész Clyfford Stillt favorizálja, mondván, hogy az ő eredeti technikája lehet a modern művészet következő iránya, amit Pollock nagyon rossz néven vesz. Ekkorra Pollock és Lee házassága még feszültebbé válik, mivel a nő nem hajlandó gyermeket szülni, ezért a férfi viszonyt kezd a tinédzser absztrakt művésznővel, Ruth Kligmannal.

1956-ban a részeg Pollock összetöri az autóját, a balesetben életét veszti ő és Ruth barátnője, Ruth pedig súlyosan megsérül. Lee Krasner Pollock halála után soha nem megy újra férjhez.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[2]
Jackson Pollock Ed Harris Dörner György
Lee Krasner Marcia Gay Harden Nyakó Júlia
Dan Miller Tom Bower Tolnai Miklós
Ruth Kligman Jennifer Connelly Ruttkay Laura
Howard Putzel Bud Cort Pathó István
Tony Smith John Heard Konrád Antal
Willem DeKooning Val Kilmer Kamarás Iván
Sande Pollock Robert Knott Fazekas István
Charles Pollock David Leary Kajtár Róbert
Peggy Guggenheim Amy Madigan Kiss Mari
Edith Metzger Sally Murphy Roatis Andrea
Arloie Pollock Molly Regan Báthory Orsolya
Helen Frankenthaler Stephanie Seymour n.a
Reuben Kadish Matthew Sussman Dévai Balázs
Clement Greenberg Jeffrey Tambor Izsóf Vilmos
Stella Pollock Sada Thompson Bókai Mária
Hans Namuth Norbert Weisser Farkas Tamás

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film jó értékeléseket kapott a filmkritikusoktól. A Rotten Tomatoeson 80%-os minősítést ért el 110 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „Bár Pollock nem igazán enged bepillantást a közönségnek a festő személyiségébe, de erőteljesen ábrázolja az alkotói folyamatot. Harris beleveti magát a szerepbe, és lenyűgöző alakítást nyújt.”[3] Jay Carr a Boston Globe-tól azt írta: „Akárcsak témája, a Pollock is egy zűrös alkotás, de a mély elkötelezettség és a magas szintű támadás a pályán tartja.”[3] Roger Ebert úgy vélte: „Harris mindig jó színész, de itt úgy tűnik, mintha megszállták volna, mintha megugrott volna az empátia Pollock iránt.”[3] Michael Wilmington a Chicago Tribune-től azt írta: „Ez egy hevesen koncentrált munka, teljesen elkötelezett, komoran igaz.”[3]

A MetaCriticen 77 pontot kapott a 100-ból 31 vélemény alapján.[4] A Varietyn megjelent értékelés szerint: „A filmet a csendes, intelligens, csodálatosan visszafogott megközelítés, valamint Harris és Marcia Gay Harden két remekül kidolgozott alakítása jellemzi a főszerepekben.”[4] Bill Gallo a Dallas Observertől azt írta: „Megfelelően szórakoztató – és időnként nagyon megható – film.”[4]

Bevételi adatok[szerkesztés]

A Box Office Mojo szerint a film 10,5 millió dolláros bevételt ért el, a költségvetésről nincs adat.[5]

Fontosabb díjak és jelölések[szerkesztés]

Esemény Díj Kategória Eredmény
Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Az év oroszlána Cinema of the Present Jelölve
73. Oscar-gála Oscar-díj Legjobb férfi főszereplőEd Harris Jelölve
Legjobb női mellékszereplőMarcia Gay Harden Elnyerte

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Internet Movie Database
  2. Pollock az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  3. a b c d Rotten Tomatoes
  4. a b c MetaCritic
  5. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]