Ugrás a tartalomhoz

HD DVD

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
HD DVD logó
HD DVD logó

A HD DVD (High Density Digital Versatile Disc vagy régebben High Definition Digital Video Disc) egy digitális optikai formátum, ami a régebbi DVD szabványt volt hivatott felváltani. Fejlesztője a Toshiba. Fő riválisa volt a Blu-ray optikai eljárás, melyet a Sony fejlesztett. Lemezeinek mérete egy szabványos CD lemezével egyezik meg. Az eljárás során nem a megszokott 650 nanométeres hullámhosszú vörös lézert használták, hanem 405 nanométeres ibolyakéket, így jóval több adatot lehetett felírni vele egy lemezre.[1] A technológia fejlesztését és gyártását 2008. március végén (a blu-ray technológia megjelenése miatt) abbahagyták.

Története[szerkesztés]

Egy HD DVD

A HD DVD szabvány a Toshiba vezetésével több elektronikai cég által alkotott csoport fejlesztő tevékenységének az eredménye. A szabvány legnagyobb és máig egyetlen konkurense volt a Sony által fejlesztett Blu-ray lemez, mely szintén a kék lézer technológián alapul. A HD DVD és a Blu-ray között folyó csata a jelenlegi DVD-k leváltásáért és a következő generációs optikai adathordozó címért folyt, mint egykor a VHS és a Betamax között a filmszalagok piacán.

Nagy lökést jelentett a HD DVD-nek, hogy 2006-ban a Microsoft bejelentette, következő generációs konzolja, az Xbox 360 is támogatni fogja ezt a DVD szabványt. Ezt a bejelentést követően az év végéig a különböző vállalatok közel kétszáz megjelenést jelentettek be az új média-formátumon.

2006. március 31-én a Toshiba bemutatta első asztali HD DVD lejátszóját Japánban, akkori áron 110 000 yen-ért (934 dollár). Április 18-án a lejátszó forgalmazását az Egyesült Államokban is megkezdték, immáron 499 és 799 dollár közötti árakon.

2007. augusztus végén a HD DVD szabványt gondozó DVD Forum jóváhagyta a háromrétegű 51 GB kapacitású lemezeket és bemutatták a DVD és HD DVD réteget is tartalmazó twin lemezt.

2008. január elején a Warner, Inc., amely korábban a HD-DVD és a Blu-Ray formátumot is támogatta, bejelentette, hogy a továbbiakban csak az utóbbi típusú adathordozón jelenteti meg filmjeit. Ezzel a HD-DVD sikerének kilátásai jelentősen romlottak.[2][3]

2008. február 19-én a Toshiba, a HD DVD szabvány fő támogatója hivatalosan is bejelentette, hogy befejezi a HD DVD népszerűsítését, valamint megkezdi a HD DVD meghajtók, lejátszók és felvevők gyártásának és szállításainak csökkentését, és március végével teljesen le is állítja az értékesítést. Ezzel a formátumháború a végéhez ért.[4][5]

HD DVD-ROM Triple layer 51GB

Ezek a lemezek háromrétegűek és mindegyik réteg kapacitása 17 GB, így adódik az összesen 51 GB kapacitás.

DVD/HD DVD-ROM Triple layer Twin format

A HD DVD formátum második kiterjesztése amit bemutattak a DVD Forum konferenciáján. Ez egy oldalas lemez, egy DVD és két HD DVD adathordozó réteggel. A DVD réteg kapacitása 4.7 GB a két HD DVD rétegé pedig összesen 30 GB. A hagyományos DVD réteg lejátszható a jelenleg kapható asztali DVD lejátszókkal, míg a HD DVD réteg értelemszerűen a formátumot támogató lejátszókkal olvasható, így könnyítve meg a váltást a HD DVD formátumra.

A Toshiba 2008. február 19-én bejelentette, hogy nem támogatja tovább ezt a szabványt és a szabványhoz tartozó eszközök gyártását.

Kapacitások[szerkesztés]

fizikai lemezméret egyrétegű kapacitás kétrétegű kapacitás háromrétegű kapacitás Triple layer Twin format
12 cm, egyoldalú 15 GB 30 GB 51 GB 4,7 + 30 GB
12 cm, kétoldalú 30 GB 60 GB
8 cm, egyoldalú 4,7 GB 9,4 GB
8 cm, kétoldalú 9,4 GB 18,8 GB

Első lejátszók[szerkesztés]

2006. április 18-án megjelent asztali modellek az Egyesült Államokban:

Támogatók[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. hdready.hu leírása. [2007. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. február 1.)
  2. Elbukott a hddvd (magyar nyelven). Index. (Hozzáférés: 2008. január 23.)
  3. Gyors halált hal a hddvd (magyar nyelven). Index. (Hozzáférés: 2008. január 23.)
  4. A Toshiba hivatalos közleménye (angol nyelven). Toshiba. (Hozzáférés: 2008. február 18.)
  5. Hivatalos: a formátumháború véget ért (magyar nyelven). Index. (Hozzáférés: 2008. február 19.)

További információk[szerkesztés]