Che (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Che egy 2008-as Che Guevara életét bemutató film, Steven Soderbergh rendezte, Benicio del Toro a film főszereplője.

A film nem időrendben halad az eseménysoron.

Az első rész, Az argentin a kubai forradalomra fókuszál. Fidel Castro, Guevara és más forradalmárok Fulgencio Batista diktátor hatalmának sikeres megdöntése után két évvel játszódik a film.

A második rész, címe a Gerilla Che Guevara kísérletére koncentrál, hogy bolíviai forradalmat szítson és Guevara utolsó éveiről. Terrence Malick filmkészítő eredetileg egy jeleneten dolgozott, limitálta Guevara bolíviai forradalmi kísérletét.

Soderbergh, amikor felismerte, hogy nincs kontextus Guevara bolíviai ténykedésére, úgy döntött, hogy a kubai forradalomban és az ENSZ-ben betöltött 1964-es szerepét kellene megjeleníteni. A filmben Benicio del Toro játssza Che Guevarát, Elvira Minguez Celia Sanchezt, Rodrigo Santoro Raúl Castrót, és Demian Bichir Fidel Castrót.

1964-ben Havannában Che Guevarával interjút készített Lisa Howard, aki arról kérdezte ha megreformálná Latin-Amerikát lehet nem tompítaná a kubai forradalom üzenetét. 1955-ben egy összejövetelen Mexikóvárosban, Che Cguevara első ízben találkozik Fidel Castróval. Meghallgatja Castro tervét és aláírja részvételi szándékát a júliusi 26.-i forradalomban. Az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlése előtt Che Guevara lelkes beszédet mondott az amerikai kapitalisták ellen, védve rezsimének szétverését.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész
Fidel Castro Demián Bichir
Raúl Castro Rodrigo Santoro
Ernesto Che Guevara Benicio del Toro
Aleida March Catalina Sandino Moreno
Aleidita María D. Sosa

Forrás[szerkesztés]