Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi
(Ocean's Eleven)
2001-es amerikai–ausztrál film

A három főszereplő (balról jobbra: Pitt, Damon és Clooney).
A három főszereplő (balról jobbra: Pitt, Damon és Clooney).
Rendező Steven Soderbergh
Producer Jerry Weintraub
AlapműA dicső tizenegy
Műfaj
Forgatókönyvíró George C. Johnson
Jack G. Russell
Harry Brown
Charles Lederer
Scott Corwon
Ted Griffin
Főszerepben George Clooney
Brad Pitt
Julia Roberts
Matt Damon
Andy García
Casey Affleck
Don Cheadle
Scott Caan
Elliott Gould
Bernie Mac
Carl Reiner
Zene David Holmes
Operatőr Steven Soderbergh
Vágó Stephen Mirrione
Jelmeztervező Jeffrey Kurland
Díszlettervező Kristen Toscano Messina
Gyártás
Gyártó
  • Warner Bros.
  • Jerry Weintraub Productions
  • Section Eight Productions
Ország Amerikai Egyesült Államok
Ausztrália
Nyelv angol
+ magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő 116 perc
Költségvetés 85 millió  USD
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros.
magyar InterCom
BemutatóUSA 2001. december 5.
magyar 2002. február 21.
Korhatármagyar 12
USA PG-13
Bevétel 450 717 150 $
Kronológia
ElőzőA dicső tizenegy
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (eredeti cím: Ocean's Eleven) 2001-ben bemutatott amerikai tolvajfilm Steven Soderbergh rendezésében. A dicső tizenegy című, Frank Sinatra főszereplésével készült 1960-as Rat Pack film modern feldolgozása.

A főbb szerepekben George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Elliott Gould, Casey Affleck, Scott Caan, Don Cheadle, Bernie Mac, Andy García és Julia Roberts látható.

A film bevételi és kritikai szempontból is sikeres volt. 2004-ben jelent meg a folytatása, Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét címmel. A harmadik rész, az Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik bemutatójára 2007-ben került sor.

Cselekmény[szerkesztés]

Danny Ocean feltételesen szabadlábra kerül, miután több évet ült a börtönben lopásért. Azonnal előkészíti a következő puccsát: Las Vegasban ki akarja rabolni a Bellagio kaszinóhotel alatti széfet, ahol a tulajdonos Terry Benedict ennek, és két másik kaszinójának, a Mirage-nak és az MGM Grandnak a pénzét tartja. Több mint 160 millió dollár van a föld alatti páncélteremben, amelyet minden elképzelhető óvintézkedéssel védenek. A bunker körüli, mintegy 60 méter mélyen fekvő talajban lévő érzékelők miatt például nem gondolhatnak alagút ásására (az ásással járó rezgéseket az érzékelők azonnal jeleznék). A pénzt csak a kaszinón keresztül lehet kivinni. Ehhez Danny Ocean egy zseniális tervet eszelt ki a börtöncellájában.

Először is kiválasztja a megfelelő embereket, akik majd vele együtt hajtják végre a rablást: barátja, Rusty Ryan, Frank Catton krupié, Basher Tarr brit pirotechnikus, Livingston Dell elektronikai szakértő, Turk és Virgil Malloy autórajongók, Linus Caldwell zsebtolvaj és Yen, a kínai akrobata. Rusty ráadásul a floridai Saint Petersburgból elhozza az öreg Saul Bloomot. Danny és Rusty reméli, hogy Reuben Tishkoff pénzügyi vállalkozótól megkapják az előkészületekhez szükséges anyagi eszközöket. Las Vegasba repülnek hozzá. Reuben először nem akar tudni róla semmit, de amikor elárulják neki, hogy Terry Benedict kaszinóiról van szó, csatlakozik a csapathoz. Benedict épp most szerezte meg tőle könyörtelenül a Las Vegas-i szállodáját, hogy felrobbantsa, és egy nagyobbat építsen a helyére.

Ocean feltűnés nélkül kémkedik a szóban forgó kaszinókban, és különösen a biztonsági intézkedéseket ellenőrzi. Livingston Dellnek sikerül bekötnie egy képernyőt a Bellagio kamerás megfigyelőrendszerébe. A tervrajzok és leírások segítségével megépítik a páncélterem másolatát, ahol Yen gyakorolja, hogyan mozogjon anélkül, hogy megérintené az érzékelőkkel biztosított padlót.

Rusty csak akkor kezd gyanakodni, hogy barátját kevésbé a milliók, mint inkább Tess érdeklik (akit még mindig szeret és vissza akar nyerni), amikor Rusty felfedezi Danny volt feleségét, Tess-t a Bellagióban, és megtudja, hogy a válásuk után új életet kezdett, most a Bellagio művészeti galéria kurátora Terry Benedict mellett. Amikor kérdőre vonja, Ocean ezt be is ismeri.

A megbeszélt estén Rusty Ryan telefonon értesíti a kaszinótulajdonost, hogy a páncéltermét ki akarják rabolni. Terry Benedict, aki azt gondolja, hogy a biztonsági rendszerei tökéletesen biztonságosak, először nem is hiszi el, de a megfigyelőközpont képernyőin látható a rablás. Rusty azt javasolja, hogy hagyja, hogy a banda 80 millióval - a páncélszekrényből származó pénz felével - akadálytalanul sétáljon át a kaszinón, cserébe pedig otthagyják neki a másik 80 milliót. Azt mondja, hogy ha nem egyezik bele, vagy a férfiak nem hagyják el a kaszinót, akkor az összes pénzt tűzbombákkal pusztítják el. Benedict engedelmeskedik, de közben riasztja a rendőrséget, és az emberei megrohamozzák a furgont a repülőtéren, amelybe a felvételek szerint a pénzeszsákokat pakolták. A jármű azonban távirányítású volt, és a pénzeszsákok csak értéktelen bankjegyeket tartalmaznak.

A rablásról készült videofelvétel, amelyet Benedictnek lejátszottak, a páncélterem másolatának felvétele volt. Csakhogy most a banda - rendőrségi kommandósoknak álcázva magukat - kiüríti az igazi páncéltermet, és Benedict felügyelete alatt meglép a feltételezett felszerelésük táskáival, amikbe előtte a pénzt bepakolták.

Korábban Danny kikezdett Tess-szel, amivel vitát provokált Terry Benedicttel. A szeretője volt férjét Benedict emberei összeverik. Most is szembeszáll vele, mert gyanítja, hogy ő rendezte a támadást. A beszélgetést azonban kamerák figyelik, és egy monitoron Tess is végignézi a jelenetet: Danny célozgat arra, hogy Benedict visszakaphatja az ellopott pénzt, de cserébe azt kéri, hogy Benedict mondjon le Tessről. Amikor a férfi ebbe spontán beleegyezik, Tess megérti, hogy valójában milyen keveset jelent Benedictnek, és elhagyja őt.

Dannynek még hat hónapra börtönbe kell vonulnia, mert megszegte a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit azzal, hogy Nevadába utazott, de senki sem tudja bizonyítani, hogy ő követte el a rablást. A zsákmányból a saját részét birtokolja, és visszaszerezte Tess-t is.

Rusty és Tess felveszik Dannyt, miután kiszabadul a börtönből. A film azzal ér véget, hogy hárman elhajtanak egy autóval, és Benedict két embere nem sokkal később követi őket.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[1]
Danny Ocean George Clooney Szabó Sipos Barnabás
Rusty Ryan, Danny barátja Brad Pitt Selmeczi Roland
Linus Caldwell Matt Damon Stohl András
Terry Benedict, kaszinótulajdonos Andy García Dörner György
Tess Ocean, Danny volt felesége Julia Roberts Tóth Enikő
Frank Catton Bernie Mac Gesztesi Károly
Reuben Tishkoff Elliott Gould Helyey László
Livingston Dell Eddie Jemison Görög László
Basher Tarr ("Robbantós") Don Cheadle Takátsy Péter
Turk Malloy Scott Caan Király Attila
Virgil Malloy Casey Affleck Simonyi Balázs
Yen, kínai akrobata Shaobo Qin
Saul Bloom Carl Reiner Velenczey István
Walsh kaszinóigazgató Michael Delano Orosz István
Bucky Buchanan Richard Reed Katona Zoltán

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ocean's Eleven - Tripla vagy semmi - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. március 12.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ocean’s Eleven című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]