Raúl Castro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Raúl Castro
Raúl Castro 2008-ban
Raúl Castro 2008-ban
Kuba 16. elnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2008. február 24.
Alelnök(ök) José Ramón Machado Ventura
Előd Fidel Castro

Született 1931. június 3. (84 éves)
Birán, Kuba
Párt Kubai Kommunista Párt

Házastársa Vilma Espín
Gyermekei Alejandro Castro Espín
Foglalkozás politikus
Vallás ateista

Díjak

Raúl Castro aláírása
Raúl Castro aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Raúl Castro témájú médiaállományokat.

Raúl Modesto Castro Ruz (1931. június 3. –) hadseregtábornok, Kuba elnöke, miniszterelnöke, a kubai hadsereg parancsnoka, pártvezető, Fidel Castro öccse.

Életpályája[szerkesztés]

Raúl Castro és fivére, Fidel Kuba keleti felében, egy farmon nőttek fel, mindketten a jezsuiták havannai gimnáziumába, az ország legjobb iskolájába jártak. Raúl egyetemi évei alatt, bátyjánál jóval korábban lett elkötelezett kommunista, az Amerika-barát diktatúra ellensége. 1953-ban bátyja oldalán részt vett a Moncada laktanya ostromában, emiatt 13 év börtönre ítélték. 1955-ben nemzetközi nyomásra kiszabadult, ezután Mexikóba ment, ahol Fidellel és Ernesto „Che” Guevarával gerillacsapatot szerveztek. A 82 ember 1956. december 2-án szállt partra Kubában, a hadsereggel való összecsapások után a maroknyi túlélő a Sierra Maestra hegyeibe vette be magát. A gerillaharcok során Raúl bebizonyította rátermettségét, ezért egyre komolyabb feladatokat bíztak rá. A forradalom 1959. január 1-jei győzelme után a tisztogatással bízták meg. Fidel castro a forradalom intézményesülése során egyre inkább támaszkodott öccsére, aki a hadsereg főparancsnoka, 1959-től védelmi miniszter lett, miközben szorgosan gyűjtötte a „második” helyeket: az államtanács és a minisztertanács első elnökhelyettese, a kommunista párt másodtitkára volt. A testvérek szoros együttműködésének köszönhetően Kuba fél évszázadon át tudott dacolni a határaitól csak néhány száz kilométerre fekvő szuperhatalom Egyesült Államokkal.

Ahogy Fidel egészsége gyengült, Raúl került előtérbe mint lehetséges, sőt egyetlen utód. 2006. július 31-én ideiglenes hatállyal átvette az államtanács elnöki tisztségét, a fegyveres erők főparancsnoki posztját, a miniszterelnökséget és a Kubai Kommunista Párt központi bizottságának első titkári tisztségét. 2008-ban öt évre hivatalosan is az államtanács elnökévé választották, egyúttal ő lett a minisztertanács elnöke is. A Kubai Kommunista Párt élére hivatalosan 2011 áprilisában került. A bátyjánál pragmatikusabb Raúl igen óvatos reformokat kezdett az elkeserítő gazdasági helyzetbe jutott Kubában, elemzők szerint megpróbál a magánkezdeményezéseknek nagyobb szerepet adó kínai modell felé elmozdulni. Az Amerikai Egyesült Államokkal szemben továbbra is konfrontatív nyilatkozatokat tesz, de időről időre jelét adja nyitási készségének is.