Bolondok aranya (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bolondok aranya
(Fool's Gold)
2008-as amerikai film
Rendező Andy Tennant
Producer Donald De Line
Műfaj
 • kincsvadászos film
 • romantikus vígjáték
Forgatókönyvíró Andy Tennant
Főszerepben
Zene George Fenton
Operatőr Don Burgess
Jelmeztervező Ngila Dickson
Díszlettervező Charles Wood
Gyártás
Gyártó Warner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 112 perc
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Warner Bros.
Bemutató
 • 2008. február 7.[1]
 • 2008. április 24. (Németország)[2]
Korhatár12 II. kategória (F/6912/J)
További információk

A Bolondok aranya (eredeti cím: Fool's Gold) 2008-ban megjelent amerikai-ausztrál romantikus kalandfilm, a  Warner Bros. produkciójában. 

A történetben egy nemrég elvált házaspár újból egymásra talál egy elveszett kincs keresése közben. A filmet Andy Tennant rendezte, főszereplők a How to Lose a Guy in 10 Days filmben játszó Matthew McConaughey és Kate Hudson.

Cselekménye[szerkesztés]

Benjamin "Finn" Finnegan (Matthew McConaughey) egy kincsvadász, aki  egy Aurelia nevű, 1715-ben elsüllyedt spanyol galleon hajó nyomát igyekszik felkutatni.  A kutatás közben felesége,  Tess (Kate Hudson) elválik tőle. Tess egy magánjachton dolgozik, ami a multimilliomos  Nigel Honeycutt (Donald Sutherland) tulajdona. Finn utalásokat talál az elsüllyedt hajó feltételezett helyére, és miután saját hajója egy tűzben megsemmisül, feljut    Honeycutt jachtjára, a The Precious Gem-re és meggyőzi a tulajdonost, a tulajdonos lányát,  Gemmát (Alexis Dziena), és Tess-t, hogy csatlakozzanak hozzá a kincskeresésben.  Egy helyi gengszter, Bigg Bunny (Kevin Hart) és Finn tanítója, Moe Fitch (Ray Winstone) is szeretnék megtalálni ugyanazt a kincset, lehetőleg Finnt megelőzve.

A The Precious Gem és Moe hajója  versenyeznek a kincs megtalálásában.  Finn talál a tengerfenéken egy kardot, ami közelebb viszi a kincs megtalálásához. Finn és Tess követik a nyomokat, amik egy régi templomhoz vezetnek, ahol felfedeznek egy naplót, ami leírja a kincs helyét. Bigg Bunny és társai, akik szorosan követték Finn és Tess tevékenységét, elfogják Tess-t és túszként fogva tartják. Bigg Bunny arra szeretné rávenni Tess-t, hogy segítsen neki megtalálni a kincset.  Tess megtalálja a kincset egy barlangban. Ezalatt  Finn talál egy listát, ami  Honeycutts tevékenységét részletezi Moe segítésében.  Finn kiszabadítja Tess-t, de Bigg Bunny újra elrabolja. Gemma segít Finn-nek, hogy feljusson Bigg Bunny repülőjére, amikor a repülőgép éppen felszáll. Bigg Bunny megpróbálja lelőni Finn-t, de Tess megrúgja  Bigg Bunny-t, aki kiesik a repülőből és beleesik az óceánba. Bigg Bunny embereit Moe elfogja.  Moe egy szigonypuskából lövést kap a lábába.

Finn és Tess újból összejönnek, és együtt megtalálják a kincset. Kiderül, hogy Tess terhes. Finn, Tess, Nigel, Gemma, Moe és mindenki más, aki hozzájárult a kincs megtalálásához, egy múzeumot nyitnak, ahol a kincsek mindenki számára megtekinthetők.

Szereposztás[szerkesztés]

 • Matthew McConaughey - Ben Finn Finnegan
 • Kate Hudson - Tess Finnegan, Finn felesége
 • Donald Sutherland - Nigel Honeycutt, jachtulajdonos
 • Alexis Dziena - Gemma Honeycutt, a lánya
 • Ray Winstone - Moe Fitch
 • Kevin Hart - Bigg Bunny Deenz
 • Ewen Bremner - Alfonz
 • Brian Hooks - Curtis
 • Malcolm-Jamal Warner - Cordell
 • Michael Mulheren - Eddie
 • Adam LeFevre - Gary
 • Rohan Nichol - Stefan
 • David Roberts - Cyrus
 • Roger Sciberras - Andras
 • Dan Mewing - pilóta

A film készítése[szerkesztés]

A Warner Bros. és Andy Tennant rendező úgy tervezte, hogy a forgatás helyszíne a Caribbean lesz, de végül Queensland, Australia mellett döntöttek, mivel a karibi hurrikánévszak  hátráltatta volna a film forgatását.[3] A Key West helyszíneket Port Douglas-ban vették fel.[citation needed] További forgatási helyszínek:  Brisbane, Gold Coast, Hamilton Island, Lizard Island, Airlie Beach és Hervey Bay.[citation needed] Egyes jeleneteket  Batt Reef-en vettek fel.[4]

A belső jeleneteket egy hangstúdióban vették fel  a Warner Bros területén.  McConaughey megemlítette, hogy egy python volt a kertjében a Port Douglas-i szállásán.

2011-es per[szerkesztés]

A Warner Brothers Entertainment, Inc.-et beperelte egy kanadai regényíró, Lou Boudreau, azzal a váddal, hogy ellopták az ötletét.[5] A Warner Brothers nem kommentálta az esetet.[5]

Megjelenése[szerkesztés]

Bevételek[szerkesztés]

A Bolondok aranya 2008. február 8-án jelent meg Észak-Amerikában  és  $21,5 millió dollár bevételt produkált 3125 moziban az első hétvégén, ami az első helyet jelentette a bevételi listán.[6] 2008 szeptemberéig a film bevétele világszerte $110,5 volt. — ebből $70,2 millió az Egyesült Államokban és $40,3 millió más országokból.[7]

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A film érthetetlen módon főleg negatív kritikákat kapott a kritikusoktól. 2011 novemberéig a  Rotten Tomatoes szerint a film 11%-ban kapott pozitív kritikát. Ez 143 véleményen alapult.[8] A Metacritic értékelése szerint 29 / 100 pontot kapott 28 értékelés alapján.[9]

Megjelenése[szerkesztés]

A film  DVD és Blu-ray lemezen 2008. június 17-én jelent meg.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Freebase-adatdump
 2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
 3. FOOL'S GOLD - Movie Production Notes...CinemaReview.com. Cinemareview.com. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
 4. Behind-the-seas dangers in Hudson, McConaughey movie. Fairfax New Zealand, 2008. február 1. (Hozzáférés: 2008. február 9.)
 5. a b N.S. writer sues Warner Bros. over Fool's Gold”, Canadian Broadcasting Corporation, 2011. február 6. (Hozzáférés ideje: 2012. december 17.) 
 6. Fool's Gold (2008) - Weekend Box Office Results. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2008. február 12.)
 7. Fool's Gold (2008). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2008. április 6.)
 8. Fool's Gold. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2008. március 2.)
 9. Fool's Gold (2008). Metacritic. (Hozzáférés: 2008. március 2.)
 10. Fool's Gold (2008) - Financial Information. The-numbers.com. (Hozzáférés: 2015. október 8.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]