Bolondok aranya (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bolondok aranya
(Fool's Gold)
2008-as amerikai film
RendezőAndy Tennant
ProducerDonald De Line
Műfaj
  • kincsvadászos film
  • romantikus vígjáték
ForgatókönyvíróAndy Tennant
Főszerepben
ZeneGeorge Fenton
OperatőrDon Burgess
JelmeztervezőNgila Dickson
DíszlettervezőCharles Wood
Gyártás
GyártóWarner Bros.
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő112 perc
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2008. február 7.[1]
  • 2008. április 24. (Németország)[2]
Korhatár12 II. kategória (F/6912/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Bolondok aranya (eredeti cím: Fool's Gold) 2008-ban bemutatott amerikai-ausztrál romantikus kalandfilm, a  Warner Bros. produkciójában. A filmet Andy Tennant rendezte, főszereplői Matthew McConaughey és Kate Hudson.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy nemrég elvált házaspár újból egymásra talál egy elveszett kincs keresése közben.

Cselekmény[szerkesztés]

Benjamin "Finn" Finnegan (Matthew McConaughey) kincsvadász, aki  egy Aurelia nevű, 1715-ben elsüllyedt spanyol galleon hajó nyomát igyekszik felkutatni. A kutatás közben felesége, Tess (Kate Hudson) elválik tőle. Tess egy magánjachton dolgozik, ami a multimilliomos Nigel Honeycutt (Donald Sutherland) tulajdona. Finn utalásokat talál az elsüllyedt hajó feltételezett helyére. Miután saját hajója egy tűzben megsemmisül, feljut Honeycutt jachtjára, a „The Precious Gem”-re és meggyőzi a tulajdonost, a tulajdonos lányát,  Gemmát (Alexis Dziena), és Tesst, hogy csatlakozzanak hozzá a kincskeresésben. Egy helyi gengszter, Bigg Bunny (Kevin Hart) és Finn tanítója, Moe Fitch (Ray Winstone) is szeretnék megtalálni ugyanazt a kincset, Finnt megelőzve.

A The Precious Gem és Moe hajója versenyeznek a kincs megtalálásában. Finn talál a tengerfenéken egy kardot, ami által közelebb kerül a kincs megleléséhez. Finn és Tess követik a nyomokat, egy régi templomhoz vezetve őket. Felfedeznek egy naplót, amely leírja a kincs helyét. Bigg Bunny és társai, akik figyelték Finn és Tess tevékenységét, elfogják Tesst és túszként fogva tartják. Bigg Bunny arra akarja rávenni Tesst, segítsen neki megtalálni a kincset, Tess meg is találja azt egy barlangban. Ezalatt Finn talál egy listát, ami Honeycutts és Moe közös ügyeit részletezi. Finn kiszabadítja Tesst, de Bigg Bunny újra elrabolja. Gemma segít Finn-nek, hogy feljusson Bigg Bunny repülőjére, amikor a repülőgép éppen felszáll. Bigg Bunny megpróbálja lelőni Finnt, de Tess megrúgja Bigg Bunny-t, aki kiesik a repülőből, az óceánba zuhanva. Bigg Bunny embereit Moe elfogja. Moe egy szigonypuskából lövést kap a lábába.

Finn és Tess újból összejönnek és együtt megtalálják a kincset. Kiderül, hogy Tess terhes. Finn, Tess, Nigel, Gemma, Moe és mindenki más, aki hozzájárult a kincs megtalálásához, egy múzeumot nyitnak, ahol a kincsek mindenki számára megtekinthetők.

Szereplők[szerkesztés]

  • Matthew McConaughey – Ben Finn Finnegan
  • Kate Hudson – Tess Finnegan, Finn felesége
  • Donald Sutherland – Nigel Honeycutt, jachtulajdonos
  • Alexis Dziena – Gemma Honeycutt, Nigel lánya
  • Ray Winstone – Moe Fitch
  • Kevin Hart – Bigg Bunny Deenz
  • Ewen Bremner – Alfonz
  • Brian Hooks – Curtis
  • Malcolm-Jamal Warner – Cordell
  • Michael Mulheren – Eddie
  • Adam LeFevre – Gary
  • Rohan Nichol – Stefan
  • David Roberts – Cyrus
  • Roger Sciberras – Andras
  • Dan Mewing – pilóta

A film készítése[szerkesztés]

A Warner Bros. és Andy Tennant rendező úgy tervezte, hogy a forgatás helyszíne a Karib-térségben lesz, de végül az ausztráliai Queensland mellett döntöttek, mivel a karibi hurrikánszezon hátráltatta volna a film forgatását.[3] A Key West helyszíneket Port Douglas-ban vették fel. További forgatási helyszínek: Brisbane, Gold Coast, Hamilton Island, Lizard Island, Airlie Beach és Hervey Bay. Egyes jeleneteket  Batt Reef-en vettek fel.[4]

A belső jeleneteket egy hangstúdióban vették fel  a Warner Bros területén. McConaughey megemlítette, hogy egy piton volt a kertjében a Port Douglas-i szállásán.

2011-es per[szerkesztés]

A Warner Brothers Entertainment, Inc.-et beperelte egy kanadai regényíró, Lou Boudreau, azzal a váddal, hogy ellopták az ötletét.[5] A Warner Brothers nem kommentálta az esetet.[5]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

2008. február 8-án debütált Észak-Amerikában és 21,5 millió dollár bevételt produkált 3125 moziban az első hétvégén, amely az első helyet jelentette a bevételi listán.[6] 2008 szeptemberéig a film bevétele világszerte 110,5 millió dollár lett — ebből 70,2 millió az Egyesült Államokban és 40,3 millió más országokban.[7]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A film főként negatív kritikákat kapott a kritikusoktól. 2011 novemberéig a Rotten Tomatoes weboldalon a film csak 11%-ban kapott pozitív kritikát. Ez 147 véleményen alapult. Ugyanott a nézők 48%-ra értékelték.[8] A Metacritic értékelése szerint 29 / 100 pont 29 vélemény alapján.[9]

Házimozi-megjelenés[szerkesztés]

A film DVD és Blu-ray lemezen 2008. június 17-én jelent meg.[10]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Freebase-adatdump. Google
  2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. április 14.)
  3. FOOL'S GOLD - Movie Production Notes...CinemaReview.com. Cinemareview.com. [2015. december 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 8.)
  4. Behind-the-seas dangers in Hudson, McConaughey movie. Fairfax New Zealand, 2008. február 1. [2008. december 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. február 9.)
  5. a b N.S. writer sues Warner Bros. over Fool's Gold”, Canadian Broadcasting Corporation, 2011. február 6. (Hozzáférés: 2012. december 17.) 
  6. Fool's Gold (2008) - Weekend Box Office Results. Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2008. február 12.)
  7. Fool's Gold (2008). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2008. április 6.)
  8. Fool's Gold. Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
  9. Fool's Gold (2008). Metacritic. [2008. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. december 25.)
  10. Fool's Gold (2008) - Financial Information. The-numbers.com. (Hozzáférés: 2015. október 8.)

További információk[szerkesztés]