Cosmopolitan (magazin)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cosmopolitan
Adatok
Típus havilap

Ország  Amerikai Egyesült Államok (helyi változatokban másutt is)
Alapítva 1886 mint irodalmi magazin,
1965 mint női magazin
Tulajdonos Hearst Corporation
Kiadó Hearst Communications
Főszerkesztő Jessica Pels
Példányszám 3 032 211 (USA, 2011)
Nyelv angol (helyi változatokban más nyelven is)

ISSN 0010-9541
A Cosmopolitan weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Cosmopolitan témájú médiaállományokat.

A Cosmopolitan (ejtsd: kozmopoliten) egy nőknek szóló nemzetközi divatmagazin. Cosmo (ejtsd: kozmó) néven is ismerik. Először 1886-ban jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban mint családi magazin, később átalakult irodalmi magazinná, és végül az 1960-as évek végén női magazin lett belőle. 2011-ben a cikkei témájukat tekintve női kérdésekkel foglalkoztak: kapcsolatok, szex, egészség, karrier, önfejlesztés, hírességek, divat és szépség.

A magazint a Hearst Magazines publikálja. 64 nemzetközi kiadása létezik, 35 nyelven jelenik meg és több mint 110 országban terjesztik.[1] Magyar főszerkesztője 2009-ig Szabó Patrícia[2] , onnantól Sabján Johanna[3] volt 2020-as távozásáig, egy alkalomra 2022 szeptemberében pedig Kajdi Csaba.[4]

Célközönsége[szerkesztés]

A Cosmopolitan célközönsége a fiatal, 18 és 39 év közötti aktív városi nők, középfokú vagy magasabb iskolai végzettséggel.

Története[szerkesztés]

A Cosmopolitan családi magazinként indult, 1886-ban alapította A Cosmopolitan néven a New York-i Schlicht & Field.[5]

Paul Schlicht elmondta az olvasóinak, hogy az ő publikációja „elsőosztályú családi magazin”, hozzátéve, „Lesz egy rész, ami kifejezetten a női témákkal foglalkozik, úgy mint divat, lakberendezés, főzés, valamint a gyermekek gondozása és nevelése stb. Van egy részleg a család fiatalabb olvasói részére is.”

A Cosmopolitan forgalma elérte a 25 000-et ebben az évben, de 1888 novemberére Schlicht & Field már nem volt benne az üzletben. John Brisben Walker szerezte meg a magazint 1889-ben. Ugyanabban az évben, elküldte Elizabeth Bislandot egy világ körüli versenyre Nellie Bly ellen, hogy felhívja a figyelmet a magazinjára.

John Brisben tulajdonjoga alatt E. D. Walker, aki korábban a Harper's Monthly-t írta, új szerkesztőként színes illusztrációkat, sorozatokat és könyvismertetőket vezetett be. Piacvezető szépirodalommá vált, olyan szerzők közreműködésével, mint Annie Besant, Ambrose Bierce, Theodore Dreiser, Rudyard Kipling, Jack London, Willa Cather, és Edith Wharton.[6] A magazin forgalma 1892-re elérte a 75 000-et .

1897-ben H. G. Wellstől a Világok harca jelent meg folytatásokban, csakúgy, mint Az első férfiak a Holdon (1900). Olive Schreiner a búr háborúról adott le hosszabb cikket.

1905-ben William Randolph Hearst megvásárolta a magazint 400 000 amerikai dollárért (ez 2015-ben 10 499 000 USD-nek felelt meg) és magával hozott egy Charles Edward Russell nevű újságírót, aki hozzájárult egy sor tényfeltáró cikkhez, mint például A kasztok növekedése Amerikában (1907. március), A köztársaság torkánál (1907. december–1908. március), a Mit fog tenni vele? (1910. július–1911. január), és a Colorado – Új trükkök egy régi játékban (1910. december) címűt.

További munkatársak ebben az időben: O. Henry,[7] A. J. Cronin, Alfred Henry Lewis, Bruno Lessing, Sinclair Lewis, David Graham Phillips, George Bernard Shaw, Upton Sinclair, és Ida Tarbell.

A Cosmopolitan magazin 1925–1952 között úgy volt ismert mint Hearst's International Combined with Cosmopolitan. 1911-ben Hearst megvásárolt egy közepes havilapot, amit World To-Day-nek hívtak és 1912 áprilisában átnevezte Hearst's Magazin-re. 1914 júniusában lerövidítette Hearst's-ra és végül 1922 májusában Hearst's International lett a neve. Annak érdekében, hogy megkíméljék a súlyos megszorításoktól a San Simeonnál, a magazin beolvadt a Hearst's International Cosmopolitan-be. De míg a Cosmopolitan cím betűmérete a borítón maradt 84 pontos, idővel a Hearst's International betűmérete lecsökkent harminchat pontra, majd egy alig olvasható tizenkét pontra. Hearst 1951-es halála után, 1952 áprilisára a Hearst's International felirat eltűnt a magazin címlapjáról.[8]

A magazin az 1950-es években elkezdett kevesebb szépprózát futtatni. Forgalma tovább csökkent egy évtizedig, amíg Helen Gurley Brown lett a főszerkesztője 1965-ben és át nem alakították a magazint. Ekkor New Cosmopolitan lett a neve és újraértelmezték mint a modern szingli dolgozó nők magazinját. 1967-ben a magazin visszanyerte a Cosmopolitan nevet. A lap végül elfogadta a címlapformátumot, amely egy általában egy fiatal női modell, jellemzően mélyen kivágott ruhában vagy bikiniben. A magazin megkülönböztette magát azáltal is a többi hasonló laptól, hogy őszintén beszélt a szexről és arról, hogy a nők is élvezhetik a szexet bűntudat nélkül. Az első számban Helen Gurley Brown publikált egy cikket az új születésszabályozó tablettáról.[9]

Vita[szerkesztés]

A magazin 1972 áprilisában leközölt egy majdnem meztelen középső oldalt Burt Reynolds színészről, ami nagy vitát okozott és nagy érdeklődést keltett a lap iránt.[10]

Egy 1988-as cikkben a Cosmopolitan azzal foglalkozott, hogy a nőknek alig van okuk a AIDS-fertőzés miatt aggódni. Később a legjobb orvosi kutatások ennek ellenkezőjét igazolták. A cikk azt állította, hogy a védekezés nélküli szex egy HIV-pozitív férfival nem növeli a nőknél a fertőzés kockázatát, és ezt követően kimondta, hogy „a legtöbb heteroszexuális nincsen veszélyben”, és hogy lehetetlen továbbadni a HIV-vírust a misszionárius pozícióban. Ez a cikk feldühített sok hozzáértő embert, köztük AIDS- és a melegjogi aktivistákat.[11]

Habár a magazin felnőtt nőknek szól, a Cosmopolitant azzal vádolták, hogy alattomosan a gyermekeket célozza meg.[12] A korábbi modell, Nicole Weider támadta a magazint többek között a szleng használatáért, „amelyet a fiatalok, nem a felnőttek használnak”, valamint mert a magazin a kiskorú lányok érdeklődésének felkeltése érdekében céltudatosan használja az (akkor) kiskorú hírességeket, mint például Dakota Fanning és Selena Gomez, valamint más – a tizenévesek körében kedvelt – hírességeket, mint például Ashley Greene és Demi Lovato.[12] Victoria Hearst, William Randolph Hearst (a Cosmopolitan anyavállalatának alapítója) unokája, és nővére, Patty Hearst támogatta őt egy kampányban, melynek célja, hogy a Cosmopolitant minősítsék károsnak a „Kiskorúakra Káros Tartalom” törvény iránymutatásai alapján. Hearst szerint, „a magazin egy olyan életmódot támogat, amely veszélyes lehet a nők érzelmi és fizikai jólétére. Soha nem szabadna értékesíteni 18 éven aluliak számára.”[12]

A magazin, és különösen a címlapja, egyre inkább pornográf hangvételűvé vált és a modellek mindent felfedő ruhákat viseltek. A Kroger, ami a legnagyobb élelmiszerbolt lánc az Egyesült Államokban, eltakarta a Cosmopolitant a pénztárnál, mert a vásárlók panaszkodtak a szexuális tartalmú címoldalra.[13]

Nemzetközi változatai[szerkesztés]

A Cosmopolitan első kiadása az Egyesült Királyságban 1972-ben indult, ez volt az első Cosmopolitan magazin, ami egy másik országban jelent meg. Közismert volt szexuális nyitottságáról, erős szexuális nyelvezetéről, a meztelen férfiakról és az olyan témákról mint például a nemi erőszak.

A Cosmopolitannek 64 nemzetközi kiadása létezik világszerte, 35 nyelven adják ki, s azzal, hogy több mint 100 országban terjesztik a világon. Ez a legnagyobb példányszámban eladott, fiatal nőknek szóló magazin a világon. Néhány nemzetközi kiadást a helyi piacokon jól bevezetett kiadókkal közreműködve névhasználati engedélyek alkalmazásával vagy közös vállalatként adják ki.

2020 júniusától megszűnt a nyomtatott magyar nyelvű kiadás.[14] A helyét a 2021 októberében megújult[15] online felület vette át, aminek vezetőszerkesztője Somogyi-Tóth Beáta.[16]

Cosmopolitan Man[szerkesztés]

1978 áprilisában a Cosmopolitan Man egyetlen kiadása próbaként jelent meg a férfiaknak. A borítón Jack Nicholson és Aurore Clément szerepelt. A női Cosmopolitan kiegészítéseként adták ki, 1989-ben kétszer. Hearst felhagyott ezzel a projekttel, miután felvásárolta az Esquire magazint.

CosmoGIRL![szerkesztés]

1999-ben indult a CosmoGIRL!, egy spinoff magazin, mely a nemzetközi olvasóközönségnek szólt és a tizenéves korosztályt célozta meg. 2008 decemberéig működött.

Cosmopolitan Productions[szerkesztés]

Hearst filmvállalatot is alapított, a Cosmopolitan Productions-t (más néven Cosmopolitan Pictures), abból a célból, hogy a folyóiratban megjelent történetekből filmek készüljenek. A cég székhelye 1918–1923 között New Yorkban volt, majd 1938-ig Hollywoodban.

Cosmopolitan Televízió[szerkesztés]

A Cosmopolitan Televízió egy televíziós hálózatmárka, ami a fiatal nőket célozza meg nekik szóló tévésorozatokkal, filmekkel, életmódsorozatokkal és még többel. A hálózat nevének licence a Hearst Corporation Cosmopolitan elnevezésű magazinjához kötődik. A Cosmopolitan Televízió három helyi kábeltévét és világszerte műholdas csatornákat foglal magában:

Cosmopolitan Televízió 2008. február 14-én indult, együttműködésben a Corus Entertainment-tel.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Cosmopolitan: "Fun, Fearless, Female". hearst.com. [2013. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 30.)
 2. Főszerkesztőváltás a Cosmopolitannél (magyar nyelven). Blikk, 2015. október 21. (Hozzáférés: 2023. március 7.)
 3. Cosmopolitan Impresszum. (Hozzáférés: 2015. április 30.)
 4. Távozik Sabján Johanna, a Best magazin főszerkesztője « Media1 (magyar nyelven). Media1, 2020. október 13. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 5. Tassin, Algernon (1915. december 1.). „The Magazine In America, Part X: The End Of The Century”. The Bookman: an Illustrated Magazine of Literature and Life XLII (4), 396–412. o, Kiadó: Dodd, Mead and Co.. (Hozzáférés: 2015. április 30.)  
 6. Ruiz, Michelle (2013. szeptember 1.). „Remembering Cosmo's Legendary Literary All-Stars”, Kiadó: Cosmopolitan.com. (Hozzáférés: 2015. április 30.)  
 7. Henry, O: Dream. Read Book Online website. [2014. október 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 30.)
 8. Landers, James. The Improbable First Century of Cosmopolitan Magazine. University of Missouri Press, 169–213. o. (2010). ISBN 9780826272331. Hozzáférés ideje: 2015. április 30. 
 9. Benjamin, Jennifer (2009. szeptember 1.). „How Cosmo Changed the World”, Kiadó: Cosmopolitan. (Hozzáférés: 2015. április 30.)  
 10. Julie Willett. The American Beauty Industry Encyclopedia. ABC-CLIO, 77. o. (2010. május 11.). ISBN 978-0-313-35949-1. Hozzáférés ideje: 2015. április 30. 
 11. AIDS in New York: A Biography - New York Magazine. Newyorkmetro.com, 2006. június 5. [2006. július 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 30.)
 12. a b c McKay, Hollie: Victoria Hearst says her family's Cosmopolitan magazine "pornographic", joins campaign to get it brown bagged. Fox News, 2012. szeptember 6. (Hozzáférés: 2015. április 30.)
 13. Joel Elson: Kroger Takes Action on Cosmo Cover Headlines (angol nyelven). Supermarket News, 2000. január 17. (Hozzáférés: 2022. október 14.)
 14. Megszűnik a Cosmopolitan nyomtatott kiadása. hvg.hu (2020. június 9.) (Hozzáférés: 2020. június 11.)
 15. Kedves Cosmo-lány, fontos üzeneted érkezett! | Cosmopolitan.hu (magyar nyelven), 2021. október 11. [2021. október 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. október 20.)
 16. Impresszum | Cosmopolitan.hu (magyar nyelven). (Hozzáférés: 2021. október 20.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Cosmopolitan Magazine
A Wikimédia Commons tartalmaz Cosmopolitan (magazin) témájú médiaállományokat.