Dakota Fanning

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dakota Fanning
Dakota Fanning at Golden Globes Red Carpet 2020.png
Életrajzi adatok
Születési név Hannah Dakota Fanning
Született 1994február 23. (27 éves)
Conyers, Georgia, USA
Pályafutása
Iskolái
Aktív évek 2000 – napjainkig
Híres szerepei Rachel Ferrier
Világok harca
További díjak

Dakota Fanning weboldala
Dakota Fanning IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Dakota Fanning témájú médiaállományokat.
Dakota Fanning 2005-ben
Dakota Fanning 2009 januárjában

Hannah Dakota Fanning (Conyers, Georgia, 1994. február 23. –) amerikai színésznő.

Életpályája[szerkesztés]

Korai évek[szerkesztés]

Dakota Fanning 1994. február 23-án született Georgia államban. Édesanyja Heather Joy, édesapja Steven J. Fanning. Édesanyja 27 éves volt lánya születésekor. Húga, Elle Fanning szintén a filmszakmából ismert.

Karrierje ötéves korában kezdődött, amikor szerepet kapott egy Tide (mosópor) reklámban, ahová több ezer jelentkezőből választották ki. Ezt több kisebb tévésorozatban történő vendégszerep követte, pl.: Jóbarátok, Kerge város, CSI, Vészhelyzet. A Vészhelyzetben egy leukémiás lányt játszott. Dakota saját bevallása szerint ez volt az egyik legkedvesebb szerepe, melyről így nyilatkozott: "I played a car accident victim who has leukemia. I got to wear a neck brace and nose tubes for the two days I worked.” – Egy leukémiást játszottam, aki egy autószerencsétlenség áldozata lett. A két nap alatt, amíg dolgoztam, egy nyakmerevítőt és orrtöméseket viseltem. Későbbi sikerei után a Taken (Harmadik típusú emberrablások) sci-fi sorozatban kapott főszerepet.

Filmes karrier[szerkesztés]

Valódi filmes karrierje a Nevem Sam (I am Sam) című filmmel kezdődött. A forgatás kezdetén Dakota mindössze hatéves volt. A film nemcsak elismerő kritikákat hozott neki, hanem nemzetközileg is elismert díjakat.

A sikerek után a család úgy döntött átköltöznek Los Angelesbe, hogy Dakota elindult karrierjét egyengessék. Később a Nevem Sam-beni alakításával, amiben egyébként egy olyan kislányt játszik (Lucy Diamond Dawson), akit el akarnak szakítani fogyatékos apjától (Sean Penn) négy díjat is nyert, köztük a Broadcast Film Critic Association Award-ot. Ezen a díjátadáson történt, hogy Dakota nem érte fel a mikrofont, ezért Orlando Bloom tartotta fel, hogy beszélni tudjon).

Mint ez már több hasonló, első filmszereppel történő berobbanás esetén lenni szokott, Dakota Fanning is sorban kapta az ajánlatokat a filmfőszerepekbe, melyekben más, ismert színészek oldalán kellett részt vennie.

2002-ben, hétévesen játszott a Csapdában (Trapped) című angol-német thrillerben, melynek a filmproducere Mimi Polk Gitlin így írta le Dakotát: „little miracle child” – csodagyermek –. Majd még ugyanebben az évben következett a Mindenütt nő (Sweet Home Alabama) című romantikus vígjáték, és egy családi film, a Jancsi és Juliska (Hansel and Gretel) melyekben csak mellékszereplőként volt jelen.

2003-ban, immár nyolcévesen egy vígjátékban játszott Brittany Murphy (egy gyermeklelkű dada) oldalán, a Nagydumás kiscsajokban (Uptown Girls). Brittany Murphy így nyilatkozott Dakotáról: „Kimagaslóan bölcs, és rendkívül eszes, agyafúrt és intelligens. Egyike a legnagyszerűbb, legkiegyensúlyozottabb, legalaposabb embereknek, akikkel valaha is találkoztam életemben”. Ebben az évben játszott még a híres Dr. Seuss könyv, a Macska, Le A Kalappal! (The Cat in The Hat) megfilmesítésén. Ebben a filmben is több ismert személlyel dolgozhatott együtt, akik közül Mike Myers az alábbi mondattal fejezte ki hódolatát Dakota Fanning iránt: „Olyan aranyos, hogy az ember legszívesebben beleharapna az arcába, persze nem megsértve a bőrt, csupán kicsit rágcsálni…”.

A következő filmje a Mexikóvárosban játszódó Tűzben edzett férfi (Man on Fire), ahol Denzel Washingtonnal dolgozott együtt. Denzel Washington először szoros időbeosztása miatt nem akarta vállalni a szerepet, ám felesége mikor megtudta, hogy Dakota Fanning is játszik a filmben, rábeszélte Denzelt a szerepre, mert látni szerette volna a kis Dakotát munka közben.

2004 februárjában Dakota már a 10. születésnapját ünnepelte, és a rajongók, illetve a kritikusok némi csorbát véltek fölfedezni népszerűségén, melyet annak számlájára írtak, hogy kezd kinőni a gyerekszínész kategóriából.

Ám a 2005-ös év újabb sikereket hozott a kis színésznő számára, először a Bújócskával (Hide and Seek), melyben egy pszichikailag súlyosan sérült kislányt, Emily-t alakította Robert De Niro oldalán. Majd nyáron a H. G. Wells klasszikus regényén alapuló Világok harcában, Steven Spielberg szuperprodukciójában játszott főszerepet (Rachel) Tom Cruise oldalán (apja). A film a klasszikus 1898-as Wells regény modern világba való átültetése, mely egy család szemszögéből ismerteti a földönkívüliek mindent elsöprő támadását. Dakota saját bevallása szerint nagyon szeretett a Világok harcán dolgozni. Szerette Tom Cruise-t, akivel állítólag sokat játszott és beszélgetett a forgatásokon kívül is. Steven Spielberget pedig az egyik legnagyobb filmkészítőnek tartja és egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy igyekezett Spielberg minden mozdulatát megjegyezni, hátha valamikor még profitálhat a filmes legenda trükkjeiből. Még ebben az évben következett a Dreamer: Inspired by a True Story című családi film, melyben Kurt Russell-lel játszott együtt. A filmet Magyarországon 2010 januárjában vetítette az egyik országos kereskedelmi csatorna. Az USA-ban szép sikereket ért el, amit a kritikusok kizárólag Dakota alakításának tulajdonítanak.

2006 tavaszán mutatják be a következő, Dakota főszereplésével készült filmet, a Malac a pácban-t (Charlotte's Web). Ez egy családi film, amely egy klasszikus történetet dolgoz fel. Majd szerződtették az Alice Csodaországban megfilmesítésére.

A nagy sikerű Twilight saga-ból készített film (Alkonyat) második részében (New Moon - Újhold) is szerepet kapott, ő alakítja Jane-t, az egyik vámpírt Robert Pattinson és Kristen Stewart oldalán, 2009-ben.

Érdekességek[szerkesztés]

Dakota Fanning-nek van egy húga, Elle Fanning. Elle is játszott már filmekben, bár Dakotához méltó sikereket még nem sikerült elérnie. Elle pályafutása azzal kezdődött, hogy Dakota múltbeli, fiatalabb „változatát” alakította az Nevem Sam-ben és a Harmadik típusú emberrablásokban.

Dakota sikereinek köszönhetően valóságos filmsztárrá nőtte ki magát az USA-ban, ahol nevét többek közt Julia Roberts-ével együtt emlegetik. Az utóbbi években egyértelműen ő lett „a legtöbbet érő színésznő”. Dakota, hogy bebizonyítsa, a magánéletben ő sem több egy átlagos kislánynál, egy alkalommal így nyilatkozott magáról: „Mikor hazamegyek, játszom a babáimmal és a plüssállataimmal, mintha igaziak lennének”. Dakota egyébként a Dreamer-ben játszott szerepe óta imád lovagolni, ezért kapott is egy saját lovat. Majd csatlakozott a Girls Scouts (cserkészlányok) szervezetbe. Az egyik Talk show-ban demonstrálta, hogy szokott süteményt eladni.

A többszöri közös munkájuk után Steven Spielberg így nyilatkozott Dakotáról: „Úgy gondolom, mindannyian egyetértünk abban, hogy Dakota Fanning-nek van egy adottsága. Egy nagyszerű adottsága, melyet ő hál’ istennek nem von kérdőre, és igazából, nem is tudja, hogyan válaszolhatná meg az ilyen kérdéseket. És ez lenne az adottsága: fogalma sincs róla, milyen tehetséges is ő, milyen gyorsan képes átélni egy szituációt, felfogni a lényegét, átgondolni, hogyan is reagálna valójában, egy igazi szituációban és minden alkalommal a valóságot mutatni, minden alkalommal, mikor azt mondom: ’Felvétel!’. Különös látni, milyen következetes is a maga tiszta, természetes őszinteségében”.

Dakota Fanning magyar hangjai: Talmácsi Márta, Ungvári Zsófi, Bánlaki Kelly, Kántor Kitty, Czető Zsanett, Földes Eszter, Mánya Zsófi, Tamási Nikolett.

Filmográfia[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Műfaj Szerep Magyar hangja
2018 Ocean’s 8 – Az évszázad átverése Ocean's 8 am. heistfilm Penelope Stern Gulás Fanni
2017 Please Stand By am. filmdráma Wendy
2017 Zygote am. rövidfilm Barklay
2016 The Escape am. filmdráma Lily
2016 Amerikai pasztorál American Pstoral am. filmdráma Merry Levov Földes Eszter
2016 Megtorlás Brimstone koprodukciós western Liz
2015 A jótevő The Benefactor am. filmdráma Olivia Kántor Kitty
2014 Sam – Kismadár nagy kalandja Yellowbird francia csal. anim. film Delf hangja Zsigmond Tamara
2014 Effie Gray Effie Gray angol filmdráma Euphemia ’Effie’ Gray
2014 Every Secret Thing Ronnie Fuller
2013 Sötét húzások Night Moves am. filmdráma Dena Brauer
2013 Robin Hood végnapjai Last of Robin Hood am. erotikus dráma Beverly Aadland Czető Zsanett
2013 Very Good Girls am. filmdráma Lilly Berger
2012 Napról napra Motel Life am. filmdráma Annie James
2012 Hajnalhasadás 2. rész The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 am. kalandfilm Jane Volturi Földes Eszter
2012 Most jó Now is good angol filmdráma Tessa Czető Zsanett
2010 The Runaways – A rocker csajok The Runaways am. életrajzi dráma Cherie Currie Mánya Zsófia
2010 Napfogyatkozás Eclipse Jane Volturi Földes Eszter
2009 Az energia Push am. sci-fi Cassie Holmes Talmács Márta
2009 Újhold (New Moon) am. rom. kalandfilm Jane Volturi Földes Eszter
2008 A méhek titkos élete The Secret Life of Bees am. filmdráma Lily Owens Talmács Márta
2008 Szárnyas teremtmények Winged Creatures am. filmdráma Anne Hagen Tamási Nikolett
2007 Hounddog (Hounddog) Lewellen
2006 Malac a pácban (Charlotte's Web) am. családi vígjáték Fern Ungvári Zsófia
2005 Az álmodó (Dreamer: Inspired By a True Story) am. családi kalandfilm. Cale Crane Kántor Kitty
2005 Világok harca (The War of The Worlds) Rachel Ferrier Talmács Márta
2005 Bújócska (Hide and Seek) am. thriller Emily Callaway Kántor Kitty
2005 Megállíthatatlan (Nine Lives) am. filmdráma Maria
2005 Lilo és Stitch 2. – Csillagkutyabaj (Lilo and Stitch) am. anim. film Lilo (csak szinkronhang) Kántor Kitty
2004 A tűzben edzett férfi (Man On Fire) koprodukciós akciófilm Pita Ramos Talmács Márta
2003 Macska, Le a kalappal! (Cat in The Hat) am. családi kalandfilm Sally Talmács Márta
2003 Nagydumás Kiscsajok (Uptown Girls) am. vígjáték Lorraine „Ray” Schleine Bánlaki Kelly
2002 Harmadik Típusú Emberrablások (Taken) am. sci-fi sorozat Allison „Allie” Clarke/Keys
2002 Jancsi és Juliska (Hansel and Gretel) Katie
2002 Mindenütt nő (Sweet Home Alabama) Melanie, gyerekkorában Kántor Kitty
2002 Csapdában (Trapped) am.-német thriller Abigail Jennings Kántor Kitty
2001 Nevem Sam (I am Sam) am. filmdráma Lucy Diamond Dawson Bánlaki Kelly
2001 Vadkanok (TomCats) kislány a parkban

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Dakota Fanning
A Wikimédia Commons tartalmaz Dakota Fanning témájú médiaállományokat.