Dakota Fanning

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dakota Fanning
SzületettHanna Dakota Fanning[1]
1994. február 23. (30 éves)[2][3][4][5]
Conyers, Georgia
Állampolgárságaamerikai[6]
SzüleiHeather Arrington
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései

Magassága163 cm
Színészi pályafutása
Aktív évek2000–

A Wikimédia Commons tartalmaz Dakota Fanning témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hannah Dakota Fanning (Conyers, Georgia, 1994. február 23. –) amerikai színésznő.

Élete és pályafutása[szerkesztés]

Gyermekkora[szerkesztés]

1994. február 23-án született Georgia államban. Édesanyja Heather Joy, édesapja Steven J. Fanning. Édesanyja 27 éves volt lánya születésekor. Húga, Elle Fanning szintén a filmszakmából ismert.

Pályafutása ötéves korában kezdődött, amikor szerepet kapott egy Tide (mosópor) reklámban, ahová több ezer jelentkezőből választották ki. Ezt több kisebb tévésorozatban történő vendégszerep követte, pl.: Jóbarátok, Kerge város, CSI, Vészhelyzet. A Vészhelyzetben egy leukémiás lányt játszott. Fanning saját bevallása szerint ez volt az egyik legkedvesebb szerepe, melyről így nyilatkozott: "I played a car accident victim who has leukemia. I got to wear a neck brace and nose tubes for the two days I worked.” – Egy leukémiást játszottam, aki egy autószerencsétlenség áldozata lett. A két nap alatt, amíg dolgoztam, egy nyakmerevítőt és orrtöméseket viseltem. Későbbi sikerei után a Taken (Harmadik típusú emberrablások) sci-fi sorozatban kapott főszerepet.

Filmes pályafutása[szerkesztés]

Valódi filmes karrierje a Nevem Sam című filmmel kezdődött. A forgatás kezdetén Fanning mindössze hatéves volt. A film nemcsak elismerő kritikákat hozott számára, hanem nemzetközileg elismert díjakat is.

A sikerek után a család úgy döntött átköltöznek Los Angelesbe, hogy Fanning elindult karrierjét egyengessék. Később a Nevem Sam-beni alakításával, amiben egyébként egy olyan kislányt játszik (Lucy Diamond Dawson), akit el akarnak szakítani fogyatékos apjától (Sean Penn), négy díjat is nyert, köztük a Broadcast Film Critic Association Award-ot. Ezen a díjátadáson történt, hogy Fanning nem érte fel a mikrofont, ezért Orlando Bloom tartotta fel, hogy beszélni tudjon.

Mint ez már több hasonló, első filmszereppel történő berobbanás esetén lenni szokott, Fanning is sorban kapta az ajánlatokat a filmfőszerepekbe, melyekben más, ismert színészek oldalán kellett részt vennie.

2002-ben, hétévesen játszott a Csapdában című angol-német thrillerben, amelynek filmproducere, Mimi Polk Gitlin így írta le Dakotát: „little miracle child” – csodagyermek –. Majd még ugyanebben az évben következett a Mindenütt nő című romantikus filmvígjáték, és egy családi film, a Jancsi és Juliska, melyekben csak mellékszereplőként volt jelen.

2003-ban, immár nyolcévesen egy vígjátékban játszott Brittany Murphy (egy gyermeklelkű dada) oldalán, a Nagydumás kiscsajokban (Uptown Girls). Murphy így nyilatkozott Dakotáról: „Kimagaslóan bölcs, és rendkívül eszes, agyafúrt és intelligens. Egyike a legnagyszerűbb, legkiegyensúlyozottabb, legalaposabb embereknek, akikkel valaha is találkoztam életemben”. Ebben az évben játszott még a híres Dr. Seuss könyv, a Macska, Le A Kalappal! megfilmesítésén. Ebben a filmben is több ismert személlyel dolgozhatott együtt, akik közül Mike Myers az alábbi mondattal fejezte ki hódolatát Fanning iránt: „Olyan aranyos, hogy az ember legszívesebben beleharapna az arcába, persze nem megsértve a bőrt, csupán kicsit rágcsálni…”.

A következő filmje a Mexikóvárosban játszódó Tűzben edzett férfi, ahol Denzel Washingtonnal dolgozott együtt. Washington először szoros időbeosztása miatt nem akarta vállalni a szerepet, ám felesége mikor megtudta, hogy Fanning is játszik a filmben, rábeszélte férjét a szerepre, mert látni szerette volna a kis Fanninget munka közben.

2004 februárjában Fanning már a 10. születésnapját ünnepelte, és a rajongók, illetve a kritikusok némi csorbát véltek fölfedezni népszerűségén, melyet annak számlájára írtak, hogy kezd kinőni a gyerekszínész kategóriából.

Ám a 2005-ös év újabb sikereket hozott a kis színésznő számára, először a Bújócskával, melyben egy pszichikailag súlyosan sérült kislányt, Emily-t alakította Robert De Niro oldalán. Majd nyáron a H. G. Wells klasszikus regényén alapuló Világok harcában, Steven Spielberg szuperprodukciójában játszott főszerepet (Rachel) Tom Cruise oldalán (apja). A film a klasszikus 1898-as Wells regény modern világba való átültetése, mely egy család szemszögéből ismerteti a földönkívüliek mindent elsöprő támadását. Fanning saját bevallása szerint nagyon szeretett a Világok harcán dolgozni. Szerette Cruise-t, akivel állítólag sokat játszott és beszélgetett a forgatásokon kívül is. Spielberget pedig az egyik legnagyobb filmkészítőnek tartja és egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy igyekezett Spielberg minden mozdulatát megjegyezni, hátha valamikor még profitálhat a filmes legenda trükkjeiből. Még ebben az évben következett a Dreamer: Inspired by a True Story című családi film, melyben Kurt Russell-lel játszott együtt. A filmet Magyarországon 2010 januárjában vetítette az egyik országos kereskedelmi csatorna. Az Amerikai Egyesült Államokban szép sikereket ért el, amit a kritikusok kizárólag Fanning alakításának tulajdonítanak.

2006 tavaszán mutatták be a következő, Dakota főszereplésével készült filmet, a Malac a pácban-t. Ez egy családi film, amely egy klasszikus történetet dolgoz fel. Szerződtették az Alice Csodaországban megfilmesítésére.

A nagy sikerű Twilight saga-ból készített film (Alkonyat) második részében, a 2009-es Újholdban is szerepet kapott, ő alakítja Jane-t, az egyik vámpírt Robert Pattinson és Kristen Stewart oldalán.

Érdekességek[szerkesztés]

Fanning-nek van egy húga, Elle Fanning. Elle is játszott már filmekben, bár Dakotához méltó sikereket még nem sikerült elérnie. Elle pályafutása azzal kezdődött, hogy Dakota múltbeli, fiatalabb „változatát” alakította az Nevem Sam-ben és a Harmadik típusú emberrablásokban.

Dakota sikereinek köszönhetően valóságos filmsztárrá nőtte ki magát az USA-ban, ahol nevét többek közt Julia Roberts-ével együtt emlegetik. Az utóbbi években egyértelműen ő lett „a legtöbbet érő színésznő”. Dakota, hogy bebizonyítsa, a magánéletben ő sem több egy átlagos kislánynál, egy alkalommal így nyilatkozott magáról: „Mikor hazamegyek, játszom a babáimmal és a plüssállataimmal, mintha igaziak lennének”. Dakota egyébként a Dreamer-ben játszott szerepe óta imád lovagolni, ezért kapott is egy saját lovat. Majd csatlakozott a Girls Scouts (cserkészlányok) szervezetbe. Az egyik Talk show-ban demonstrálta, hogy szokott süteményt eladni.

A többszöri közös munkájuk után Steven Spielberg így nyilatkozott Dakotáról: „Úgy gondolom, mindannyian egyetértünk abban, hogy Dakota Fanning-nek van egy adottsága. Egy nagyszerű adottsága, melyet ő hál’ istennek nem von kérdőre, és igazából, nem is tudja, hogyan válaszolhatná meg az ilyen kérdéseket. És ez lenne az adottsága: fogalma sincs róla, milyen tehetséges is ő, milyen gyorsan képes átélni egy szituációt, felfogni a lényegét, átgondolni, hogyan is reagálna valójában, egy igazi szituációban és minden alkalommal a valóságot mutatni, minden alkalommal, mikor azt mondom: ’Felvétel!’. Különös látni, milyen következetes is a maga tiszta, természetes őszinteségében”.

Fanning leggyakoribb magyar hangjai: Talmács Márta, Ungvári Zsófia , Bánlaki Kelly, Kántor Kitty, Czető Zsanett, Földes Eszter, Mánya Zsófia, Tamási Nikolett.

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

2005-ben
2009 januárjában
Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Magyar hang[7]
2001 Vad kanok TomCats kislány a parkban
Nevem Sam I Am Sam Lucy Diamond Dawson Bánlaki Kelly
2002 Csapdában Trapped Abigail "Abbie" Jennings Kántor Kitty
Mindenütt nő Sweet Home Alabama Melanie gyerekként Kántor Kitty
Hansel and Gretel Katie
2003 Nagydumás kiscsajok Uptown Girls Lorraine „Ray” Schleine Bánlaki Kelly
A macska – Le a kalappal! Cat in The Hat Sally Talmács Márta
Kim Possible – Időutazás Kim Possible: A Sitch in Time Kim óvodásként (hangja)
2004 A tűzben edzett férfi Man On Fire Pita Ramos Talmács Márta
Totoro – A varázserdő titka My Neighbor Totoro Kuszakabe Szacuki (angol hangja) Bálint Sugárka
2005 Bújócska Hide and Seek Emily Callaway Kántor Kitty
Lilo és Stitch 2. – Csillagkutyabaj Lilo and Stitch Lilo (hangja) Kántor Kitty
Nine Lives Maria
Világok harca The War of The Worlds Rachel Ferrier Talmács Márta
Az álmodó Dreamer Cale Crane Kántor Kitty
2006 Malac a pácban Charlotte's Web Fern Arable Ungvári Zsófia
2007 Hounddog Lewellen
2008 A méhek titkos élete The Secret Life of Bees Lily Owens Talmács Márta
Szárnyas teremtmények Winged Creatures Anne Hagen Tamási Nikolett
2009 Coraline és a titkos ajtó Coraline Coraline Jones (hangja) Csifó Dorina
Az energia Push Cassie Holmes Talmács Márta
Alkonyat – Újhold The Twilight Saga: New Moon Jane Volturi Földes Eszter
2010 The Runaways – A rocker csajok The Runaways Cherie Currie Mánya Zsófia
Alkonyat – Napfogyatkozás The Twilight Saga: Eclipse Jane Volturi Földes Eszter
2012 Alkonyat: Hajnalhasadás – 2. rész The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 Földes Eszter
Napról napra The Motel Life Annie James
Most jó Now Is Good Tessa Scott Czető Zsanett
2013 Sötét húzások Night Moves Dena Brauer
Robin Hood végnapjai Last of Robin Hood Beverly Aadland Czető Zsanett
Very Good Girls Lilly Berger
2014 Effie Gray Effie Gray Euphemia "Effie" Gray
Every Secret Thing Ronnie Fuller
Sam – Kismadár nagy kalandja Yellowbird Delf (hangja) Zsigmond Tamara
2015 A jótevő The Benefactor Olivia Kántor Kitty
2016 Megtorlás Brimstone Liz
Amerikai pasztorál American Pastoral Merry Levov Földes Eszter
2017 Világot látok Please Stand By Wendy Földes Eszter
2018 Ocean’s 8 – Az évszázad átverése Ocean's 8 Penelope Stern Gulás Fanni
2019 Volt egyszer egy Hollywood Once Upon a Time in Hollywood Squeaky Fromme Földes Eszter
Sweetness in the Belly Lilly Abdal
2020 Viena and the Fantomes Viena
2023 A védelmező 3. The Equalizer 3 Emma Collins Kelemen Kata
Egyéb filmek
  • 2001: Father Xmas (rövidfilm) – Clairee
  • 2004: In the Realms of the Unreal (dokumentumfilm) – narrátor (hangja)
  • 2007: Cutlass (rövidfilm) – Lacy
  • 2012: Celia (rövidfilm) – Hannah Jones
  • 2016: The Escape (rövidfilm) – Lily
  • 2017: Zygote (rövidfilm) – Barklay

Televízió[szerkesztés]

Év Magyar cím Eredeti cím Szerep Megjegyzések
2000 Vészhelyzet ER Delia Chadsey 1 epizód
Ally McBeal Ally McBeal Ally ötévesen 1 epizód
Mrs. Klinika Strong Medicine Edie lánya 1 epizód
CSI: A helyszínelők CSI: Crime Scene Investigation Brenda Collins 1 epizód
Ügyvédek The Practice Alessa Engel 1 epizód
Kerge város Spin City Cindy 1 epizód
2001 Már megint Malcolm Malcolm in the Middle Emily 1 epizód
The Fighting Fitzgeralds Marie próbaepizód
Family Guy Family Guy kislány (hangja) 1 epizód
The Ellen Show Ellen fiatalon 1 epizód
2002 Harmadik típusú emberrablások Taken Allison "Allie" Clarke minisorozat (10 epizód)
2004 Az igazság ligája: Határok nélkül Justice League Unlimited Wonder Woman fiatalon (hangja) 1 epizód
Jóbarátok Friends Mackenzie 1 epizód
2018–2020 Az elmeorvos The Alienist Sara Howard főszereplő (18 epizód)
2018–2021 Gen:Lock Miranda Worth (hangja) websorozat (15 epizód)
2022 The First Lady Susan Ford Bales 10 epizód
2023 Ripley Marge Sherwood minisorozat (8 epizód)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. https://www.biography.com/actor/dakota-fanning
  2. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 26.)
  3. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. GeneaStar
  5. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. http://www.bbc.co.uk/newsbeat/19648341
  7. Dakota Fanning - adatlap - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. október 6.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Dakota Fanning
A Wikimédia Commons tartalmaz Dakota Fanning témájú médiaállományokat.