Mindenütt nő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mindenütt nő
(Sweet Home Alabama)
2002-es amerikai film
RendezőAndy Tennant
ProducerDavid Brown
Michael Tolkin
Neal H. Moritz
Műfaj
  • romantikus vígjáték
  • vígjáték-dráma
  • LMBT-témájú film
ForgatókönyvíróC. Jay Cox
FőszerepbenReese Witherspoon
Josh Lucas
Patrick Dempsey
ZeneGeorge Fenton
OperatőrAndrew Dunn
VágóTracey Wadmore-Smith
JelmeztervezőSophie Carbonell
Gyártás
GyártóTouchstone Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínGeorgia
Játékidő109 perc
Költségvetés38 millió  USD
Forgalmazás
ForgalmazóInterCom
BemutatóUSA 2002. szeptember 27. magyar 2002. december 26.
Korhatár12 III. kategória (NFT/0047/2012)
Bevétel180 622 424 USD
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mindenütt nő (eredeti cím: Sweet Home Alabama) 2002-ben bemutatott amerikai romantikus komédia Andy Tennant rendezésében, Reese Witherspoon, Josh Lucas és Patrick Dempsey főszereplésével.

Bemutatójára 2002. szeptember 27-én került sor.

Rövid történet[szerkesztés]

Egy fiatal nőnek, aki New York-ban előkelő életet él, haza kell térnie Alabamába, hogy hét év különélés után elváljon a férjétől.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

A történet elején két gyerek, Melanie Smooter és Jake Perry kergeti egymást Alabama államban, a vízparton, miközben vihar közeleg. Miután a közelben lecsap egy villám, és a homokban forró nyomot hagy, a jövőről beszélgetnek, majd megcsókolják egymást és Jake azt mondja, hogy egy napon feleségül veszi Melanie-t.

A jelenben Melanie sikeres divattervező New York City-ben, ahol megváltoztatta vezetéknevét Carmichael-ra. Miután a női polgármester fia, a város legkívánatosabb agglegénye, Andrew eljegyezte őt, Melanie hazamegy Alabamába, hogy otthon is bejelentse a jó hírt, de nem mondja el Andrew-nak, hogy ő hivatalosan még Jake felesége (akivel hét éve nem találkozott).

Melanie és Jake különválásának oka Melanie elvetélt terhessége volt, amit Jake nehezen viselt, ezért Melanie elmenekült a kisvárosi életformából. Ezért ment egyedül New Yorkba, ahol néhány év alatt híres divattervező lett, miközben korábbi, alabamai életéről ott senki nem tudott semmit.

Melanie megérkezik Alabamába, hogy Jake-kel aláírassa a válási papírokat, amit Jake az utóbbi hét évben aláíratlanul mindig visszaküldött. Jake továbbra sem hajlandó aláírni a papírokat. Ezért Melanie bosszúból kiüríti a közös bankszámlájukat.

A helyi bárban Jake találkozik Melanie-val, ahol Melanie lerészegedik és sértegeti korábbi barátait. Kibeszéli, hogy egyikük, Bobby Ray (aki a diszkrécióját kérte) „meleg”. Jake hazaviszi a részeg Melanie-t és az ágyon hagyja az aláírt válási papírokat.

Andrew váratlanul megérkezik a városba és felkeresi a „Carmichael birtokot”, ahol Melanie felnőtt, eközben összefut Jake-kel, aki megmutatja neki Bobby Ray Carmichael házát, ahol a polgárháborús csatára emlékeznek. Melanie visszatér szülei házába, ahová Andrew is megérkezik. Melanie azt szeretné, ha az esküvőt Alabamában tartanák.

Közben kiderül, hogy Jake – egy évvel Melanie távozása után – titokban elment New Yorkba, hogy meglátogassa Melanie-t, de nem mert találkozni vele, amikor látta, hogy Melanie milyen környezetet teremtett magának New Yorkban. Elhatározta, hogy olyan világot hoz létre otthon, ami méltó Melanie visszacsábítására. Megépíti gyermekkori vágyát: egy üvegműves üzemet, ahol a kiállítóterem díszei között ott van a gyermekkori csók idején a homokban talált, „villám-alkotta” üvegdarab.

Az esküvő előtt Melanie a barátaival véletlenül betéved a gyári bemutatóterembe és lenyűgözi a Jake által felépített üzem és az üvegkiállítás.

Az esküvő napján Melanie ügyvédje megszakítja az ünnepséget és közli, hogy a válás nem végleges, mert Melanie még nem írta alá a válási papírokat. Melanie elmagyarázza Andrew-nak, hogy még mindig szereti Jake-et és ezért Andrew nem veheti őt feleségül. Andrew megérti a dolgot, de az anyja tajtékzik, és szitkozódni kezd, mire Melanie orrba vágja.

Melanie azon a partszakaszon találja meg Jake-et, ahol a film nyitójelenete játszódott. Melanie elmondja Jake-nek, hogy még mindig szereti és vele akar élni.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

A film készítése[szerkesztés]

A film cselekményének helyszíne Greenville, Alabama, de a filmet Georgiában forgatták.

A Carmichael ültetvény, amelyet Melanie gyermekkori otthonának mond, az az Oak Hill Berry múzeum. Az utcákat, amelyeket a Harcsa Fesztiválhoz és más belvárosi jelenetekhez használtak, Crawfordville-ben, Georgia államban vették fel.

Az a fajta üveg, ami villámcsapás nyomán keletkezik a homokban, az úgynevezett fulgurit.

Jake üvegfújó üzeme valójában egy régi malom Starr Mill Fayette megyében, Georgiában. Amikor Jake gépe landol a tavon, azt a jelenetet a Wynn's Pondon, Sharpsburgban, Georgiában vették fel.

Fogadtatás[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes filmkritikai portál 38%-ra értékelte 159 kritikus véleménye alapján, de ugyanott a nézők 78%-ra pontozták (legalább 250.000 szavazó).[1] A port.hu 236 szavazója 7,9 pontot adott rá a 10-es skálán.[2]

Bevételi adatok[szerkesztés]

Az első hétvégén 35 millió dolláros bevételt hozott. Végül az USA-ban 130 millió eurós, nemzetközi szinten pedig 53 399 006 eurós bevételre tett szert.[3]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

A film a következő díjakat nyerte el:

  • 2003 BMI Film Music Award – George Fenton
  • 2003 Teen Choice Award – film – vígjáték
  • 2003 Teen Choice Award – Film – Liplock – Reese Witherspoon, Josh Lucas
  • 2003 Teen Choice Award jelölését – Film – színésznő – Reese Witherspoon
  • 2003 Teen Choice Award jelölését – Film – Gazember – Candice Bergen
  • 2003 GLAAD Media Award jelölést – Kiváló Film – Wide Release
  • 22003 Golden Trailer Award jelölését – Legjobb romantikus film
  • 2003 Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist Guild Award jelölését – legjobb kortárs hajstílus – Anne Morgan
  • 2003 MTV Movie Award jelölését – Legjobb női alakítás – Reese Witherspoon

Filmzene[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]