Mindenütt nő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Mindenütt nő
(Sweet Home Alabama)
2002-es amerikai film
Rendező Andy Tennant
Producer David Brown
Michael Tolkin
Neal H. Moritz
Műfaj
 • romantikus vígjáték
 • vígjáték-dráma
 • LMBT témájú film
Forgatókönyvíró C. Jay Cox
Főszerepben Reese Witherspoon
Josh Lucas
Patrick Dempsey
Zene George Fenton
Operatőr Andrew Dunn
Vágó Tracey Wadmore-Smith
Jelmeztervező Sophie Carbonell
Gyártás
Gyártó Touchstone Pictures
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín Georgia
Játékidő 109 perc
Költségvetés 38 millió USD
Forgalmazás
Forgalmazó InterCom
BemutatóUSA 2002. szeptember 27. magyar 2002. december 26.
Korhatár12 III. kategória (NFT/0047/2012)
Bevétel 180 622 424 USD
További információk

A Mindenütt nő (Sweet Home Alabama) 2002-ben bemutatott amerikai romantikus komédia, Andy Tennant rendezésében, Reese Witherspoon, Josh Lucas és Patrick Dempsey főszereplésével.

Bemutatójára 2002. szeptember 27-én került sor.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A film nyitójelenetében két gyerek, Melanie Smooter és Jake Perry kergeti egymást Alabamában a vízparton, miközben vihar közeleg. Miután a közelben lecsap a villám, és a homokban forró nyomot hagy, a jövőről beszélgetnek, majd megcsókolják egymást és Jake azt mondja, hogy egy nap feleségül veszi Melanie-t.

A jelenben Melanie sikeres divattervező New York City-ben, ahol megváltoztatta vezetéknevét Carmichael-ra. Miután a női polgármester fia, a város legkívánatosabb agglegénye, Andrew eljegyezte őt, Melanie hazamegy Alabamába, hogy otthon is bejelentse a jó hírt, de nem mondja el Andrew-nak, hogy ő hivatalosan még Jake felesége (akivel hét éve nem találkozott).

Melanie és Jake különválásának oka Jake elvetélt terhessége volt, amit Melanie nehezen viselt, és elmenekült a kisvárosi életformából. Ezért ment egyedül New Yorkba, ahol néhány év alatt híres divattervező lett, miközben korábbi, alabamai életéről senki nem tudott semmit.

Melanie megérkezik Alabamába, hogy Jake-kel aláírassa a válási papírokat, amit Jake az utóbbi hét évben mindig visszaküldött. Jake továbbra sem hajlandó aláírni a papírokat. Ezért Melanie bosszúból kiüríti a közös bankszámlájukat. A helyi bárban Jake találkozik Melanie-val, ahol Melanie lerészegedik és sértegeti korábbi barátait. Kibeszéli, hogy egyikük, Bobby Ray (aki a diszkrécióját kérte) „meleg”. Jake hazaviszi a részeg Melanie-t és az ágyon hagyja az aláírt válási papírokat.

Andrew váratlanul megérkezik a városba és keresi Melanie-ék ültetvényét, a „Carmichael birtokot”, ahol Melanie felnőtt, eközben összefut Jake-kel, aki megmutatja neki Bobby Ray Carmichael házát, ahol a polgárháborús csatára emlékeznek. Melanie visszatér szülei házába, ahová Andrew is megérkezik. Melanie azt szeretné, ha az esküvőt Alabamában tartanák.

Közben kiderül, hogy Jake – egy évvel Melanie távozása után – titokban elment New Yorkba, hogy meglátogassa Melanie-t, de nem mert találkozni vele, amikor látta, hogy Melanie milyen környezetet teremtett magának New Yorkban. Elhatározta, hogy olyan világot teremt otthon, ami méltó Melanie visszacsábítására. Megépíti gyermekkori vágyát: egy üvegműves üzemet, ahol a kiállítóterem díszei között ott van a gyermekkori csók idején a homokban talált „villám-alkotta” üvegdarab.

Az esküvő előtt látogatáson Melanie barátaival véletlenül téved a gyári bemutatóterembe és lenyűgözik a Jake által teremtett üzem és a kiállítás.

Az esküvő napján Melanie ügyvédje szakítja meg az ünnepséget és közli, hogy a válás még nem végleges, mert Melanie még nem írta alá a válási papírokat. Melanie elmagyarázza Andrew-nak, hogy még mindig szereti Jake-et és ezért nem veheti őt feleségül. Andrew megérti a dolgot, de az anyja tajtékzik, és szitkozódni kezd, mire Melanie orrba vágja.

Melanie azon a partszakaszon találja meg Jake-et, ahol a film nyitójelenete játszódott. Melanie elmondja Jake-nek, hogy még mindig szereti és vele akar élni.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Filmzene[szerkesztés]

Forgatás[szerkesztés]

A film cselekményének helyszíne Greenville, Alabama, de Georgiában forgatták.

A Carmichael ültetvény, amelyet Melanie gyermekkori otthonának mond, az Oak Hill Berry Múzeum. Az utcákat, amelyeket a Harcsa Fesztiválhoz és más belvárosi jelenetekhez használtak, Crawfordville-ben, Georgiában vették fel.

Az üveg, ami a villámcsapás nyomán keletkezik a homokban, az úgynevezett fulgurit.

Jake üvegfújó üzeme valójában egy régi malom Starr Mill Fayette megyében, Georgiában. Amikor Jake gépe landol a tavon, azt a jelenetet a Wynn's Pondon, Sharpsburgban, Georgiában vették fel.

Kritikai fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes filmkritikai portál 38%-ra értékelte, de ugyanott a nézők 78%-ra pontozták.[1] A port.hu értékelői 8,2 pontot adtak rá a 10-es skálán.[2]

Bevételek[szerkesztés]

Az első hétvégén 35 millió dolláros bevételt hozott. Végül az USA-ban 130 millió eurós, nemzetközi szinten pedig 53 399 006 eurós bevételre tett szert.[3]

Díjak[szerkesztés]

A film a következő díjakat nyerte el:

 • 2003 BMI Film Music Award – George Fenton
 • 2003 Teen Choice Award – film – vígjáték
 • 2003 Teen Choice Award – Film – Liplock – Reese Witherspoon, Josh Lucas
 • 2003 Teen Choice Award jelölését – Film – színésznő – Reese Witherspoon
 • 2003 Teen Choice Award jelölését – Film – Gazember – Candice Bergen
 • 2003 GLAAD Media Award jelölést – Kiváló Film – Wide Release
 • 22003 Golden Trailer Award jelölését – Legjobb romantikus film
 • 2003 Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist Guild Award jelölését – legjobb kortárs hajstílus – Anne Morgan
 • 2003 MTV Movie Award jelölését – Legjobb női alakítás – Reese Witherspoon

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]