Ugrás a tartalomhoz

Norvégia uralkodóinak listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi táblázat Norvégia uralkodóinak a névsorát tartalmazza, a legendás Széphajú-ház (vagy más néven Yngling-ház) uralkodásától kezdve. A dinasztia alapítása hozzávetőleg 860-ra tehető, és I. Harald nevéhez kötődik. Ő volt az első olyan uralkodó, akinek sikerült egy hatalom alá vonnia a viking uradalmakat.
A norvég állam megalapítása után hamarosan felvette a kereszténységet, és a monarchia mind a mai napig fennmaradt. Először 1163-ban készült trónutódlási törvény, így azelőtt gyakran komoly konfliktusok pattantak ki az uralkodó személyét illetően.

Mitológiai királyok (565872)

[szerkesztés]

A középkori Norvégia önálló uralkodói (8721387)

[szerkesztés]

Az Yngling-ház uralkodói (8721319)

[szerkesztés]

Norvégia dán és svéd perszonáluniós uralkodói (13871905)

[szerkesztés]

Az önálló újkori Norvégia uralkodói (1905–napjainkig)

[szerkesztés]

Schleswig–Holstein–Sonderburg–Glücksburg-ház

[szerkesztés]

Tabló

[szerkesztés]

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. a b c d e Nem számozták meg.
  2. a b Felvett név.

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Liste over Norges monarker című norvég Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források

[szerkesztés]
  • Klaus-Jürgen Matz: Ki mikor uralkodott, kormányzott?: Uralkodói táblák a világtörténelemhez: császárok, királyok, államfők, miniszterelnökök és pártvezérek. Budapest: Springer Hungarica Kiadó Kft. 1994. ISBN 963 7775 43 9  , 322–324. oldal
  • John E. Morby: A világ királyai és királynői: Az idők kezdetétől napjainkig [ford.: Hideg János] (eredeti kiadás: J. E. Morby: Dynasties of the World. A Chronological and Genealogical Handbook, Oxford University Press, 1989.). Debrecen: Mæcenas. 1991. ISBN 963 7425 48 9  

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]