Svédország miniszterelnöke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Svédország miniszterelnöke (svédül statsminister, szó szerinti fordításban államminiszter) a kormányfő Svédországban. A hivatal 1876-ban jött létre. Korábban nem különült el az államfői poszttól. Ezt a király tölti be, akinek a miniszterelnöki poszt létrehozása előtt a végrehajtó hatalom is a kezében volt. Az ország első miniszterelnöke Louis Gerhard De Geer volt. Az ő nevéhez fűződik a kétkamarás Rikstag létrehozása is 1866-ban, a több évszázadig működő rendi parlament, a Riksens ständer helyett.

Jelenleg (2021 november 30-tól) a szociáldemokrata Magdalena Andersson tölti be a posztot. 2022. szeptember 11-én választásokat tartanak Svédországban.[1]

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Magdalena Andersson, Sweden’s first female PM, unveils new cabinet (angol nyelven). Euronews, 2021. november 29. (Hozzáférés: 2021. november 30.)

Irodalom[szerkesztés]

Külső hivatkozás[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Prime Minister of Sweden című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.