Mérsékelt Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Moderata samlingspartiet
Adatok
Elnök Fredrik Reinfeldt

Alapítva 1904. október 17.
Székház Stockholm, Gamla stan, Stora Nygatan 30

Ideológia liberális konzervativizmus
Politikai elhelyezkedés jobbközép
Nemzetközi szövetségek Nemzetközi Demokrata Unió; Európai Néppárt
EP-frakció Európai Néppárt (Kereszténydemokraták)
Hivatalos színei kék
Weboldala

A Mérsékelt Párt (svédül: Moderata samlingspartiet, a köznyelvben gyakran Moderaterna) egy svédországi jobbközép, liberális konzervatív politikai párt. A pártot 1904-ben Általános Választói Szövetség (svédül: Allmänna valmansförbundet) néven alapította konzervatív parlamenti képviselők egy csoportja. Azóta két másik neve is volt történelme folyamán: 1938-1952 között a Jobboldal Országos Szervezete (svédül: Högerns riksorganisation), 1952-1969 között Jobboldali Párt (svédül: Högerpartiet) néven működött.

A 2006-os parlamenti választásokon a szavazatok 26,23%-át szerezte meg, ezzel a kormánykoalíció vezető erejét alkotja a Szövetség Svédországért többi jobbközép pártjával – Centrum Párt, Liberális Néppárt és Kereszténydemokraták – együtt. A párt jelenlegi elnöke Fredrik Reinfeldt, egyben Svédország miniszterelnöke.

Hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Moderate Party című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]