Luxemburg miniszterelnökeinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A luxemburgi miniszterelnök (franciául: Premier ministre du Luxembourg) Luxemburg kormányfője. Hivatalos lakóhelye és irodája a luxembourgi Hôtel de Bourgogne.

A kormányfő megnevezése 1989 óta hivatalosan is miniszterelnök, bár a kormányfőket korábban is ezen a néven illették. 1857 és 1989 között a a kormányfő megnevezése a kormány elnöke, 1857 előtt pedig a Tanács elnöke megnevezés volt használatban.

A miniszterelnök éves fizetése 250 000 euró.[1]

A függetlenek korszaka (1848–1918)[szerkesztés]

Az első alkotmány 1848-as bevezetésétől kezdődően a huszadik század elejéig a luxemburgi politikát a független politikusok és államférfiak határozták meg. Akiket a nagyherceg mint politikai egyeduralkodó nevezett ki a parlamenttől függetlenül. Ennek eredményeként a kormányfők többsége gyakran mérsékelt, centrista irányzatokat vallott a nélkül, hogy csatlakoznia kellett volna a parlament két frakciójának valamelyikéhez. A korban a luxemburgi politika két fő irányvonalát a szekuralista liberálisok és a katolikus konzervatívok határozták meg.

A huszadik század elején a szocializmus mint harmadik erő megjelenése a luxemburgi politikában megszüntette a függetlenek dominanciáját, és tovább polarizálta az ország politikáját.[2] Ez csak 1915-ben érintette a miniszterelnöki hivatalt, amikor a régóta kormányon lévő Paul Eyschen hivatalában meghalt. Halála harcot indított a hatalomért a fő frakciók között, ami a formalizált pártrendszer kialakulásához vezetett.[3]

A Luxemburgi Nagyhercegség miniszterelnökei 1815 és 1890 között[szerkesztés]

1815 és 1890 között a Luxemburgi Nagyhercegség uralkodói egyben a Holland Királyság uralkodói is voltak. Luxembourg 1890 óta független monarchia.

A Luxemburgi Nagyhercegség miniszterelnökei 1890 óta[szerkesztés]

A pártrendszer (1918 – jelen)[szerkesztés]

1918-ban, az első világháború vége felé új képviselői kamarát választottak, amelynek kifejezett célja az alkotmány felülvizsgálata volt.[4] Ennek érdekében a fő politikai blokkok formalizált pártokat hoztak létre, hogy növeljék alkupozíciójukat a tárgyalások során. Az alkotmány módosításával bevezették az általános választójogot és a kötelező szavazást, valamint elfogadták az arányos képviseletet és korlátozták az uralkodó jogait.

A Luxemburgi Nagyhercegség miniszterelnökei 1918 óta[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. IG.com Pay Check. IG
  2. Thewes (2003), p. 8
  3. Thewes (2003), p. 64
  4. Thewes (2003), p. 76

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a List of prime ministers of Luxembourg című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.