Szövetségi kancellár (Ausztria)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Szövetségi Kancellári Hivatal a bécsi Ballhaus téren

Az osztrák szövetségi kancellár (németül: Bundeskanzler) az Osztrák Köztársaság kormányának (Szövetségi Kormány, Bundesregierung) vezetője, az ország legnagyobb reálpolitikai hatalommal rendelkező politikusa.

Alkotmányos jogállás[szerkesztés]

Az osztrák szövetségi kancellár alkotmányos jogállása a német kancellár jogállásától eltérő. A szövetségi kormány minisztereivel szemben nincsen sem utasítási joga (Weisungsrecht), sem irányelveket meghatározó felhatalmazása (Richtlinienkompetenz). Az osztrák szövetségi alkotmányban (Bundesverfassung) foglaltak szerint jogilag egyenrangú a kabinet többi tagjával, tehát első az egyenlők között (primus inter pares).

A kancellárnak az Osztrák Köztársaság politikai rendszerében elfoglalt helyzete ennek ellenére igen előnyös, mivel joga van bármelyik miniszterének visszahívását javasolni a szövetségi államelnöknél (Bundespräsident). Ezen túlmenően, a legtöbb esetben egyszersmind valamelyik kormányzó párt elnöke is (Vorsitzender), ezáltal személyében különösen jelentős reálpolitikai hatalom összpontosul.

Munkahelye a Szövetségi Kancellária (Bundeskanzleramt), ez Bécs I. kerületében, a Ballhausplatz 2. alatt található.

A tisztséget jelenleg Brigitte Bierlein, az osztrák alkotmánybíróság (Verfassungsgerichtshof) volt elnöke tölti be 2019. június 3. óta egy szakértői kormány élén. Bierleint Alexander Van der Bellen szövetségi elnök (Bundespräsident) nevezte ki, miután a Sebastian Kurz (ÖVP) vezette kormány 2019. május 27-én egy bizalmatlansági indítvány következtében megbukott. Előreláthatólag 2019. szeptember 29-én lesznek az előrehozott választások.

Kinevezés[szerkesztés]

Az osztrák szövetségi kancellárt a szövetségi államelnök (Bundespräsident) nevezi ki, aki de jure teljesen szabadon dönthet a kinevezendő személyről, de facto azonban figyelembe kell vennie az osztrák Nemzeti Tanács (Nationalrat) többségi viszonyait. A szövetségi kormány további tagjait a kinevezett szövetségi kancellár javasolja az államelnöknek, kinevezésre.

A felesketés (Vereidigung) megtörténte után a szövetségi kormány, és vele a szövetségi kancellár azonnal átveheti az kormányzati ügyeket, az alsóház részéről további megerősítés nem szükséges, de az bármikor visszahívhatja a kormányt, bizalmatlansági indítvány sikeres megszavazása útján.

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Federal Chancellor of Austria
A Wikimédia Commons tartalmaz Szövetségi kancellár (Ausztria) témájú médiaállományokat.