Csehország miniszterelnöke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Csehország miniszterelnök, hivatalosan a Cseh Köztársaság Kormányának Elnöke (csehül Předseda vlády České republiky) a cseh végrehajtó hatalmat irányító kormány feje. A miniszterelnök és a minisztériumok élén álló miniszterek együtt alkotják a cseh kormányt, amely a Képviselőháznak felelős.

A jelenlegi miniszterelnök Petr Fiala, aki a Polgári Demokrata Párt vezette koalíció élén áll 2014. január 18-án történt kinevezése óta. Ő a Cseh Köztársaság 13. miniszterelnöke. 2021. december 17-én iktatták be.

Hatalma, és szerepe[szerkesztés]

Mivel Csehország parlamentáris köztársaság, a miniszterelnök és kormánya a parlamentnek felelős. Az alkotmány szerint a miniszterelnök hatalomra lépéskor tartozik megszerezni a parlament bizalmát, majd azt meg is tartani. Ha a bizalmat elveszíti, le kell mondania és az elnöknek új miniszterelnököt kell kineveznie. A miniszterelnöké a legnagyobb hatalmat biztosító hivatal, hiszen ő elnököl a kormány ülésein, ő irányítja a kormányt és ő választja ki a minisztereket.

Rezidenciája[szerkesztés]

A cseh miniszterelnökök hivatalos rezidenciája a Kramář-villa (csehül Kramářova vila), Prága Hradčany kerületében, a Gogolova 212/1 alatt.

Az épület 1911 és 1914 között épült. Friedrich Ohmann bécsi építész tervezte.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kramář's Villa (english nyelven). Government of the Czech Republic, 2006. október 2. (Hozzáférés: 2015. június 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Prime Minister of the Czech Republic című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.