Szövetségi Tanács (Svájc)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szövetségi Tanács (2022).
A svájci Szövetségi Tanács tagjai 2015-ben (balról jobbra: Didier Burkhalter, Johann Schneider-Ammann alelnök, Eveline Widmer-Schlumpf, Doris Leuthard, Ueli Maurer, Simonetta Sommaruga elnök, Alain Berset, Corina Casanova kormányfő

A Szövetségi Tanács a Svájci Konföderáció vezető végrehajtó testülete. Betölti a kollektív államfői pozíciót, hasonlóan ahogy Magyarországon 1949-től 1989-ig a Elnöki Tanács látta el együttesen az államfői feladatokat, és volt a kollektív államfői testület. Svájcban viszont az államfői feladatokon kívül végrehajtó hatalomként, azaz kormányként is működik. Tagjait a jelentősebb politikai pártok adják, ami megfelel a politikai ideológián alapuló konszociális demokrácia alapelvének. Bár az alkotmány szerint a Szövetségi Gyűlés választja és felügyeli a Tanács tagjait, fokozatosan a Tanácshoz került a törvényhozói folyamat irányítása, illetve a szövetségi törvények végrehajtása. A Svájci Konföderáció elnökét a Tanács tagjai közül választják, ahogy Magyarországon is az Elnöki Tanács tagjai közül került ki annak elnökeként az ország névleges államfője. Svájc elnökének a megbízatása egy évre szól – január 1-jétől december 31-éig –, reprezentatív feladatokat tölt be, valamint névleges állam- és kormányfőként is funkcionál.

1959 óta a négy nagy párt a „mágikus formula” szerint képviselteti magát a Szövetségi Tanácsban: 2 főt adnak a kereszténydemokraták (CVP/PDC, 2021. január 1-től "Die Mitte/Le centre"), 2 főt a szociáldemokraták (SP/PS), 2 főt a szabad demokraták (FDP/PLR), egyet pedig a néppártiak (SVP/UDC). Ezt a hagyományos elosztást azonban semmilyen törvény nem írja elő, és a 2003-as svájci választásokon a kereszténydemokraták egyik tanácsbeli helyét át kellett adniuk az SVP/UDC-nek.

A Szövetségi Tanács jelenlegi tagjai[1][szerkesztés]

Tag Párt Kanton Funkció
Albert Rösti
2023. január 1. SVP/UDC Bern A Szövetségi Környezetért, Közlekedésért, Energiáért és Kommunikációért felelős Minisztérium vezetője.
Elisabeth Baume-Schneider
2023. január 1. SP/ PS Jura A Szövetségi Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium vezetője.
Alain Berset 2012. január 1. SP/PS Fribourg Szövetségi Tanács elnöke (2023), a Szövetségi Belügyminisztérium vezetője.
Guy Parmelin 2016. január 1. SVP/UDC Vaud A Szövetségi Gazdasági, Oktatási és Kutatási Minisztérium vezetője.
Ignazio Cassis 2018. január 1. FDP/PLR Ticino A Szövetségi Tanács elnöke (2022), a Szövetségi Külügyminisztérium vezetője.
Viola Amherd 2019. január 1. Die Mitte/Le centre Wallis A Szövetségi Tanács alelnöke (2023), A Szövetségi Védelmi, Polgári védelmi és Sport Minisztérium vezetője.
Karin Keller-Sutter 2019. január 1. FDP/PLR
St. Gallen
A Szövetségi Pénzügyminisztérium vezetője.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Der Bundesrat: Die sieben Mitglieder des Bundesrates (német nyelven). www.admin.ch. (Hozzáférés: 2023. január 1.)