Josef Klaus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Josef Klaus
Josef Klaus 1965-ben
Josef Klaus 1965-ben
Ausztria szövetségi kancellárja
Hivatali idő
1964. április 2. 1970. április 21.
Előd Alfons Gorbach
Utód Bruno Kreisky
Salzburg tartomány kormányzója (Landeshauptmann)
Hivatali idő
2004 2013
Előd Josef Rehrl
Utód Hans Lechner

Született 1910. augusztus 15.
Osztrák-Magyar Monarchia Kötschach, Osztrák–Magyar Monarchia
Elhunyt2001. július 26. (90 évesen)
Ausztria Bécs, Ausztria
Sírhely Grinzinger Friedhof
Párt ÖVP

Foglalkozás politikus
Iskolái Bécsi Egyetem
Vallás római katolikus egyház

Díjak
  • Osztrák Köztársaság Érdemjele
  • A Német Szövetségi Köztársaság nagy érdemrendje csillaggal és vállszárnnyal
A Wikimédia Commons tartalmaz Josef Klaus témájú médiaállományokat.

Josef Klaus (Kötschach, 1910. augusztus 15.Bécs, 2001. július 26.) osztrák politikus, ügyvéd. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) színeiben 1964-től 1970-ig Ausztria szövetségi kancellárja volt.

Élete[szerkesztés]

Klaus 1945-ben lépett be az Osztrák Néppártba (ÖVP). 1949-től 1961-ig Salzburg tartományi főnöke volt, s már ebben az időszakban a kormányzó Osztrák Néppárt egyik vezéralakjává nőtte ki magát. 1952-től 1963-ig ő irányította a Néppárt Salzurg tartományi munkáját. Miután 1961-ben Julius Raab lemondott a kancellári hivatalról és a szintén néppárti Alfons Gorbach foglalta el a helyét, a fiatal reformerként ismert Klaus politikai befolyása megnövekedett. A Gorbach-kabinetben a pénzügyminiszteri bársonyszéket foglalhatta el, de a kancellárral való nézeteltérései miatt 1963-ban lemondott a miniszteri tárcáról. Még abban az évben az ÖVP elnökévé választották. Amikor 1964-ben Gorbach lemondott kancellári hivataláról, hogy az elnökválasztáson induljon, Klaus vette át a kormány irányítását. A szociáldemokratákkal alkotott nagykoalíció 1966-ban felbomlott, miután Klaus az az évi parlamenti választást nagy fölénnyel megnyerte, s tisztán néppárti kormányt alakított.

Kancellárként egyik első intézkedése volt annak az egyezménynek az aláírása, amelynek értelmében Ausztria a jövőben csatlakozik az Európai Gazdasági Közösséghez. A hosszú folyamat eredményeként vált az ország 1995-ben az Európai Unió teljes jogú tagjává. 1969-ben államközi szerződéssel rendezte az Olaszországban élő, dél-tiroli németajkú kisebbség sorsát. Kancellársága során több reformot elindított, s adminisztrációját hatékony kormányzás jellemezte, ennek ellenére az 1970-es választást elveszítette a szociáldemokrata Bruno Kreisky ellenében. Fennállt ugyan az esélye egy nagykoalíciós néppárti–szociáldemokrata kormány létrehozásának, de a választás elvesztése után Klaus kancellári székéről és az ÖVP elnöki tisztéről azonnal lemondott, így a szociáldemokraták alakítottak kisebbségi kormányt.

Egy évvel később, 1971-ben publikálta emlékiratait Macht und Ohnmacht in Österreich (’Hatalom és hatalomvesztés Ausztriában’) címen, és 1995-ig országszerte tartott politikai és társadalmi előadásokat.

Források[szerkesztés]

  • KLAUS, Josef International Who's Who, Elérés: 2006. szeptember 4.
  • Magyar nagylexikon, XI. köt. 123. o.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Josef Klaus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Elődje:
Adolf Schärf
Az Osztrák Köztársaság (szövetségi) elnöke
1965. február 28.
1965. június 9.
Ausztria címere
Utódja:
Franz Jonas