Fredrik Reinfeldt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fredrik Reinfeldt
Fredrik-reinfeldt-alliance.jpg
Svédország miniszterelnöke
Hivatali idő
2006. október 6.2014. október 3.
Helyettes Maud Olofsson (2006–10)
Jan Björklund (2010–14)
Előd Göran Persson

Született 1965. augusztus 4. (51 éves)
Österhaninge, Svédország
Párt Mérsékelt Párt

Szülei Birgitta Reinfeldt
Bruno Reinfeldt
Házastársa Filippa Reinfeldt
Gyermekei
  • Gustav Reinfeldt
  • Erik Reinfeldt
  • Ebba Reinfeldt
Foglalkozás
  • politikus
  • közgazdász
Iskolái Stockholmi Egyetem

Fredrik Reinfeldt aláírása
Fredrik Reinfeldt aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fredrik Reinfeldt témájú médiaállományokat.

John Fredrik Reinfeldt, (Österhaninge, 1965. augusztus 4.) svéd politikus, Svédország miniszterelnöke, a Mérsékelt Párt (svédül: Moderata samlingspartiet) vezetője. A pártelnöki posztot 2003 októberében vette át Bo Lundgrentől, miniszterelnök pedig a svéd polgári pártok szövetsége által nyert 2006-os választások után lett, így 2006. október 6. óta kormányozza az észak-európai országot. Reinfeldt 2009. júliusától újévig tölti be az Európai Tanács elnöke tisztséget, Svédország európai uniós elnöksége keretében.[1]

Nős, három gyermek apja. Felesége, Filippa Reinfeldt, mérsékelt párti politikus, Stockholm megye egészségügyi tanácsának vezetője.

Pályafutása[szerkesztés]

Fiatalkor és karrier[szerkesztés]

Fredrik Reinfeldt Stockholm megyében, Österhaningében született, szülei Bruno és Birgitta Reinfeldt. Spångában nőtt fel. 1983-ban tizennyolc éves korában lépett be a Mérsékelt Ifjúsági Szövetségbe, miután már korábban is politikailag aktív volt. A Stockholmi Egyetemen a „Polgári Diákok – Ellenzék '68” szervezet keretében politizált, melynek 1984 és 1989 között elnöke is volt. 1990-ben közgazdász diplomát szerzett, majd a következő évben, 1991-ben képviselőként bekerült a parlamentbe.

1992-ben a Mérsékelt Ifjúsági Szövetség elnökévé választották, 58 szavazatot kapott az addigi elnök, Ulf Kristersson 55 szavazatával szemben. Ebben az időszakban belső harcok dúltak a szövetségen belül a konzervatív és a neoliberális csoportok között, ahol Reinfeldt képviselte a konzervatívokat és Kristersson a neoliberálisokat. A MISZ elnökké való megválasztásakor lojális volt a Carl Bildt-kormányhoz és támogatta a polgári oldal megállapodását a szociáldemokratákkal.

Később azonban mind kritikusabbá vált a Mérsékelt Párt vezetésével szemben. 1993-ban, MISZ-elnökként megírta Az alvó nép (svédül: Det sovande folket) című könyvét, melyben a svéd jóléti államot bírálja és egy radikálisan neoliberális társadalmi rendszer mellett érvel. Miután a polgári oldal 1994-ben elveszítette a parlamenti választást, támadásba lendült az akkori pártelnökkel, Carl Bildttel szemben, aki Reinfeldt szerint túlságosan erősen uralta a pártot. Kicsivel később, a Nosztalgiautazás (svédül: Nostalgitrippen) című könyvében „Carl Bildt-másolatokként” írt le mintegy tíz, a mérsékelteket vezető személyt (többek közt Gunnar Hökmarkot és Bo Lundgrent). Ez erőteljes kritikát váltott ki a párt parlamenti frakciójából, akik úgy vélték, hogy Reinfeldt túllépett az elfogadható határon. 1995-ben a frakció elé idézték egy megbeszélésre, amit ő maga „egyetlen hosszú letolás”-ként írt le. Ezt követően visszafogottabban kritizált, és a párt fő sodorvonalához csatlakozott, ennek ellenére a következő években nem kapott fontos politikai feladatot. Amikor 1999-ben Bo Lundgrent választották új pártelnöknek, Reinfeldt parlamenti bizottsági megbízatást kapott, ami az első komolyabb poszt volt a pártvezetéssel való konfliktusa óta. 2001 és 2002 között a parlament igazságügyi bizottságának elnöke volt.

Pártvezető[szerkesztés]

A pártnak a 2002-es választáson elszenvedett súlyos vereségét követően Reinfeldtet nevezték ki a Mérsékelt Párt parlamenti frakcióvezetőjének, gazdasági szóvivőnek és a pénzügyi bizottság alelnökének.

A mérsékeltek 2003. október 25-én tartott pártgyűlésén egyhangúlag pártelnöknek választották. Új elnökként rövid idő alatt számos nagy változtatást vitt véghez a párt politikájában. A mérsékeltek többek között feladták a jelentős adócsökkenésre irányuló korábbi követelést és kevésbé kritikusan nyilatkoztak a svéd jóléti modellről. Ennek a változásnak a kifejezésére született az „Új Mérsékeltek” (svédül: de nya moderaterna) fogalma, sőt elkezdték magukat „Svédország új munkáspártjának” nevezni. Ezek a változások belső kritikákhoz vezettek, melyek szerint a pártot mostanra szociáldemokrata/baloldali retorika jellemzi, míg a támogatóik szerint ezek a változások szükségesek voltak ahhoz, hogy a párt 2006-ra csaknem megkétszerezte a támogatottságát a 2002-es választáshoz viszonyítva.

Reinfeldt meghatározó személyisége volt 2004 közepén a Szövetség Svédországért (svédül: Allians för Sverige) nevű polgári választási szövetség létrehozásának. Ennek a négy pártból (Mérsékelt Párt, Liberális Néppárt, Centrum Párt, Kereszténydemokraták) álló szövetségnek sikerült megnyernie a 2006. szeptember 17-én tartott választásokat.

Reinfeldtre saját bevallása szerint a mérsékeltek korábbi igazságügyi minisztere, Gun Hellsvik tett meghatározó benyomást.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Svédek vezetik a klímaharcosok bárkáját. Kitekintő, 2009. július 2.

További információk[szerkesztés]


Elődje:
Göran Persson
Svédország miniszterelnöke
2006–2014
Svédország címere
Utódja:
Stefan Löfven