Dánia–Norvégia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dánia–Norvégia
Danmark–Norge
15361814
Dánia–Norvégia címere
Dánia–Norvégia címere
Dánia–Norvégia zászlaja
Dánia–Norvégia zászlaja
Dánia–Norvégia 1780-ban
Dánia–Norvégia 1780-ban
Általános adatok
Fővárosa Koppenhága
Terület1780 : 487 476 km²
Népesség1645 : 1 315 000
1801 : 1 859 000 fő
Hivatalos nyelvek dán, német, latin
Beszélt nyelvek norvég, izlandi, feröeri, számi, grönlandi
Vallás lutheránus
Kormányzat
Uralkodó Dánia királya
Dinasztia Oldenburg
Törvényhozás Riksråd, Herredag
ElődállamUtódállam
 Kalmari UnióDán Királyság 
Svéd–Norvég Unió 
A Wikimédia Commons tartalmaz Dánia–Norvégia témájú médiaállományokat.

Dánia–Norvégia (dánul és norvégul: Danmark-Norge) egy történelmi államalakulat, unió neve, amely a Norvég és a Dán Királyságból állt, magába foglalva a függő területeket: Izlandot, Grönlandot és Feröert is. Az elődjének tekinthető Kalmari unió felbomlását követő viszálykodások lezárulta után, 1536-ban a két királyság perszonálunióra lépett, amely 1814-ig állt fenn.

Története[szerkesztés]

A norvég államtanácsot 1537-től kezdve nem hívták össze, de az ország megőrizte külön törvényeit és egyes intézményeit, mint például a királyi kancellár, a saját pénzverés és hadsereg.

A napóleoni háborúkban Dánia–Norvégia vereséget szenvedett, és Norvégia a kieli béke értelmében svéd uralom alá került, függő területeit azonban Dánia megtartotta. A norvégok elutasították a szerződés feltételeit, és az összehívott alkotmányozó gyűlés 1814. május 17-én kikiáltotta az ország függetlenségét. Az ezt követő svéd invázió a perszonálunió elfogadására kényszerítette a norvégokat, akik azonban megtarthatták liberális alkotmányukat és saját intézményrendszerüket, kivéve a külügyek irányítását. A Svédország és Norvégia közötti unió 1905-ig állt fenn.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Denmark–Norway című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]