Paulina nassaui hercegné

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paulina hercegnő
Paulina, Nassau hercegnéje
Paulina, Nassau hercegnéje
Született 1810. február 25.[1][2]
Stuttgart; Németország
Elhunyt 1856. július 7. (46 évesen)[1][2]
Wiesbaden; Németország
Állampolgársága Württembergi Királyság
Házastársa Vilmos nassaui herceg (1829. április 23. – nem ismert)[3][4]
Gyermekei
SzüleiSarolta szász–hildburghauseni hercegnő
Pál württembergi királyi herceg
Sírhelye Wiesbaden
A Wikimédia Commons tartalmaz Paulina hercegnő témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Paulina nassaui hercegné, született Paulina württembergi hercegnő (németül: Prinzessin Pauline von Württembrg, Herzogin von Nassau, teljes nevén Pauline Friederike Marie; Stuttgart, 1810. február 25.Wiesbaden, 1856. július 7.) württembergi hercegnő, házassága révén Nassau hercegnéje.

Élete[szerkesztés]

Paulina Friderika hercegnő a württembergi fővárosban 1810 februárjában jött világra Pál württembergi királyi herceg (1785–1852) és Sarolta Katalin szász–hildburghauseni hercegnő (1787–1847) negyedik gyermekeként, illetve második leányaként. Paulina hercegnő ifjúkorától kezdve hallászavarokkal küszködött.

1815-ben édesapja, Pál királyi herceg elhagyta Sarolta Katalin hercegnőt, és Párizsba költözött. A herceg magával vitte két leányát, Friderika Sarolta és Paulina hercegnőket is, míg fiait hitvesénél hagyta, elválasztva a testvéreket. A herceg a francia fővárosban léha, igénytelen életvitelt folytatott, ámbár megfordult a felsőbb irodalmi körökben. Leányai illemre nevelésére nem fordított nagy gondot, így később mind Friderika Sarolta hercegnőt, mind Paulina hercegnőt érték elmarasztalások az etikett terén.

1829. április 23-án Stuttgartban Paulina hercegnő feleségül ment I. Vilmos nassaui herceghez. I. Vilmos hercegnek ez már a második házassága volt: első neje és egyben Paulina hercegnő távoli rokona, Lujza szász–hildburghauseni hercegnő nyolc gyermekkel ajándékozta meg az uralkodó herceget, mígnem utolsó leánya világra hozatala közben elhunyt. Paulina hercegnő életét férje pokollá tette, az uralkodó kegyetlen tréfáinak gyakran szolgált célpontul a hercegnő hallásproblémája. A boldogtalan kapcsolatból öt gyermek származott:

Noha nehéz, esetenként önfejű személyként írják le, Paulina nassaui hercegné népszerű volt az emberek körében, elsősorban jótékonysági tevékenységeire visszavezethetően. „Paulinenstiftung” néven otthont alapított leányok és nők számára; ez az intézmény szolgáltatta az alapot a majdani wiesbadeni kórháznak. A nassaui hercegné „Meine Leidensgeschichte” címen írta meg élete történetét.

1839-ben elhunyt I. Vilmos herceg. Örökébe első házasságából származó fia, Adolf herceg lépett, aki tisztelettel bánt megözvegyült mostohájával. Az uralkodó herceg 18411843 között Wiesbadenben Paulinenschlösschen néven külön palotát építtetett az özvegy hercegné és féltestvérei számára. Paulina hercegné 1843-ban költözött be az épületbe gyermekei társaságában. Élete hátralevő részét itt töltötte, mígnem 1856. július 7-én elhunyt. Palotája a család birtokában maradt; 1945-ben a második világháború során bombatalálat érte, és megsemmisült. Még a hercegnő életében, 1847-ben neveztek el tiszteletére ugyancsak Paulinenschlösschen névre egy palotát Bad Soden városában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. a b The Peerage (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. p10174.htm#i101732, 2020. augusztus 7.
  4. inferred from timeline of events

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pauline von Württemberg (1810–1856) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.