Akihito japán császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Akihito (明仁)
Akihito 090710-1600b.jpg

Japán 125. császára
Uralkodási ideje
1989. január 7.hivatalban
Koronázása
1990. november 12.
Örököse Naruhito herceg
Elődje Sóva császár
Életrajzi adatok
Született 1933. december 23. (83 éves)
Tokió, Japán
Házastársa Micsiko császárné
Gyermekei Naruhito (Hiro herceg)
Fumihito (Akisino herceg)
Kuroda Szajako
Édesapja Sóva császár
Édesanyja Kódzsun japán császárné
Akihito (明仁) aláírása
Akihito (明仁) aláírása
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Akihito (明仁) témájú médiaállományokat.

Akihito (kandzsi betűkkel: 明仁) (Tokió, 1933. december 23. –) Japán császára 1989. január 7-étől, mikor apja, Hirohito hosszú uralkodás után elhunyt. Uralkodásának kezdete óta számítják a Heiszei-kort. Akihito a hagyomány szerint a 125. császár Japán trónján, és a világ egyetlen ma élő császára. 1998-ban II. Károly király érmet kapott a Royal Society-től, a japán tudomány fejlődéséért tett erőfeszítéseiért.

Bel- és külpolitikai szerepvállalása[szerkesztés]

Több ázsiai ország felé is bocsánatkérő és sajnálkozó nyilatkozatokat tett a japán hadsereg második világháborús szerepvállalásával kapcsolatban; sokat tett a szomszédos országokkal való kapcsolatok javításáért. Igyekszik elődeinél közvetlenebb kapcsolatba kerülni népével, nagyszámú látogatást tett az ország különböző prefektúráiban és megyéiben. 2002 júliusában ellátogatott Magyarországra is; előtte soha japán uralkodó nem járt hazánkban.

A fukusimai katasztrófa után televíziós üzenetben közölte, hogy imádkozik a krízis megoldásáért és arra biztatta népét, hogy ne adják föl a reményt; mindez történelmi eseménynek számított, mert japán császár soha előtte televíziós felvételen üzenetet népének nem küldött.

Családja, magánélete[szerkesztés]

Akihito ötödik gyermeke és legidősebb fia a néhai Hirohito császárnak. Japán amerikai megszállása alatt a koronaherceg angol nyelvű magánoktatásban részesült és a nyugati kultúrával ismerkedett. Egyetemi tanulmányait nem fejezte be, de önerőből a halak természetrajzára specializálta magát, és több könyvet illetve tanulmányt írt a gébekről. Apja kérésére a hagyományoktól eltérően nem lett a hadsereg tisztje és nem szolgált annak kötelékében sem.

1959. április 10-én nősült, egy üzletember nála egy évvel fiatalabb lányát vette el, így ő lett az első japán császár, aki nem nemesi családból származó nővel lépett frigyre. Három gyermeküket világi módon, modern szellemben nevelték, és nem is engedték, hogy hároméves korukban elszakítsák tőlük, ahogyan ezt eddig minden trónörökössel tették. A császári család szereti a zenét: Akihito csellózik, Micsiko császárné hárfázik és zongorázik, s a gyermekek is szívesen részt vesznek a kamaramuzsikálásban.

Több komoly betegséggel is megküzdött már élete során: 2002 decemberében prosztatarákot diagnosztizáltak nála, és a rákövetkező évben meg is műtötték, később lázas tüdőgyulladással került kórházba, 2012 februárban pedig szívkoszorúér-áthidaló műtétet hajtottak végre rajta.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Sóva
Japán császár
1989
Japán címere
Következő uralkodó:

kijelölt örökös: Naruhito