Annei japán császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Annei császár
Tennō Annei thumb.jpg

Uralkodási ideje
i. e. 549 i. e. 511
Elődje Szuizei
Utódja Itoku
Életrajzi adatok
Uralkodóház japán császári ház
Született i. e. 577
Elhunyt i. e. 510
NyughelyeUnebi-jama no hitsudzsiszaru Mihodo no i no e no no miszaszagi (Nara)
Édesapja Szuizei japán császár
Édesanyja
  • Isuzu-yori Hime-no-mikoto
  • Kawamata-hime
Házastársa Nunasoko Nakatsu-hime
Gyermekei
  • Okimi no Mikoto
  • Itoku
  • Shikitsuhiko no Mikoto
A Wikimédia Commons tartalmaz Annei császár témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Annei császár (安寧天皇; Hepburn-átírással: Annei-tennō ) volt Japán harmadik császára a hagyományos császári lista szerint. Sikicuhiko Tamatemi no Mikotoként is ismert.

Életének és uralkodásának pontos dátumait homály fedi. A hagyomány szerint i. e. 549 és i. e. 511 között uralkodott, közel a Dzsómon-kor végéhez.

Élete[szerkesztés]

A modern történészek kétségbe vonják az első kilenc japán császár létezését. Többek szerint Annei leszármazottja, Szuidzsin császár lehetett az első, aki valóban élt és uralkodott. A későbbi generációk által adott posztumusz neve lett Annei tennó.

Anneit a történészek „legendás császárként” jellemzik, életéről csekély mennyiségű forrás áll rendelkezésünkre. Kinmei (i. sz. 509 k. – 571), a 29. császár az első, akinek nevéhez a modern történetírás konkrét évszámokat rendel, noha a korai császárok hagyományosan elfogadott neveit és a velük kapcsolatos évszámokat Kanmu császár(737 – 806), a Jamato dinasztia 50. uralkodója uralmáig nem ismerték el.

A Kodzsikiben és a Nihonsokiban mindössze a neve és származása kerül említésre. A japánok hagyományosan elfogadják ezen uralkodók létezését, és egy jelenleg is fenntartott császári miszaszagija is van Anneinek, azonban még nem fedeztek fel olyan feljegyzéseket, amelyek alátámasztanák azt, hogy ez a történelmi alak valóban uralkodott volna. Őt tartják a másodiknak abból a nyolc császárból, akikhez nem kapcsolódik konkrét legenda, és akiket „nyolc nem dokumentált uralkodóként” (欠史八代, Kessi-hacsidai) is nevezünk.

Annei császár vagy a legidősebb, vagy az egyetlen fia volt Szuizei császárnak. Trónrakerülése előtt Sikicuhiko Tamatemi hercegként volt ismert.

Dzsien írásai szerint Ukena no mija palotájából, a később Jamato provinciaként ismert Kavacsiban uralkodott.

A császár posztumusz nevének szó szerinti jelentése „állhatatos nyugalom”. Minden kétséget kizáróan kínai eredetű és buddhista vonatkozású, amiből arra következtethetünk, hogy e név használata évszázadokkal a császár vélt uralkodása után lépett életbe, körülbelül a Kodzsiki, a Jamato dinasztia legendás eredettörténetének keletkezése idején.

Annei sírjának pontos helye nem ismert, de tiszteletére egy miszaszagit, azaz sintó emlékhelyet tartanak fenn Narában.

A Császári Udvartartási Hivatal Annei mauzóleumaként nevezi a helyet, hivatalosan az Unebi-jama no hicudzsiszaru Mihodo no i no e no no miszaszagi nevet viseli.

Sintó szentély és mauzóleum Annei császár tiszteletére.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Emperor Annei című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Szuizei
Japán császár
i. e. 549i. e. 511
Japán címere
Következő uralkodó:
Itoku