Ugrás a tartalomhoz

Szeimu japán császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szeimu császár

Japán 13. császára
Uralkodási ideje
131 191
ElődjeKeikó
UtódjaCsúai
Életrajzi adatok
Uralkodóházjapán császári ház
Posztumusz névSzeimu
Született84
Elhunyt191
NyughelyeSzaki no Tatanami no miszaszagi,
Nara
ÉdesapjaKeikó császár
ÉdesanyjaJaszaka no Iri Bime no Mikoto
Testvére(i)
  • Prince Iokiirihiko
  • Prince Oousu
  • Prince Hikohitoooe
  • Prince Takekunikoriwake
  • Prince Kamukushi
  • Jamatotakeru
A Wikimédia Commons tartalmaz Szeimu császár témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szeimu császár (成務天皇; Hepburn-átírással: Seimu-tennō) volt Japán 13. császára a hagyományos császári lista szerint. Vakatarasihiko no Szumeramikotoként is ismert. Uralkodását a hagyomány i. sz. 131 és 191 közé teszi. Úgy tartják, hogy ő nevezte ki az első tartományi kormányzókat és körzeti tisztviselőket.

Élete[szerkesztés]

Szeimut a történészek egy mitikus császárnak tartják, aki valós személy lehetett. Keveset tudni róla. Kinmei (509?–571), a 29. császár uralkodása az első, amelyhez a kortárs történetírás ellenőrizhető dátumokat tud rendelni, viszont az elfogadott korai császári nevek és a hozzájuk társított dátumok „hagyományos” mivoltát egészen Kanmu (737–806), a Jamato-dinasztia 50. császárának uralkodásáig nem erősítették meg.

A Szeimu nevet halála után adták neki a későbbi nemzedékek.

Még ha Szeimu létezett is, bizonyítékok híján nem állíthatjuk, hogy használták volna a tennó címet uralma idejében. Sokkal valószínűbb, hogy egy törzsfőnök vagy egy helyi klán vezetője volt, és az általa irányított államközösség a mai Japán csak egy kis részét foglalta magába.

Apja Keikó császár, anyja pedig Jaszaka no Iri Bime no Mikoto, aki Szudzsin császár unokája és egyben Keikó elsőfokú unokatestvére.

Szeimu sírjának valódi helye ismeretlen. Emlékműve (miszaszagi) Narában található egy sintó szentélyben. A Császári Háztartási Ügynökség ezt a helyet jelölte ki Szeimu császár mauzóleumának. Hivatalos neve Szaki no Tatanami no miszaszagi. Szeimu sírja ma Miszaszagicsóban, Narában látogatható.

Sintó szentély és mauzóleum Szeimu császár tiszteletére.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Emperor Seimu című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
Keikó
Japán császár
131191
Japán címere
Következő uralkodó:
Csúai