Szuizei japán császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szuizei japán császár
Szuizei császár
Szuizei császár

Japán 2. császára
Uralkodási ideje
i.e.581 i.e.549
ElődjeDzsinmu
UtódjaAnnei
Életrajzi adatok
Uralkodóházjapán császári ház
Posztumusz névSzuizei tennó
Születetti. e. 632
Japán Japán
Elhunyti. e. 549 (83 évesen)
Japán
NyughelyeCukida no oka no e no miszaszagi (Nara)
ÉdesapjaDzsinmu császár
ÉdesanyjaIszukejorihime
Testvére(i)
  • Tagisimimi
  • Hikoyai-no-mikoto
  • Kamuyaimimi-no-mikoto
  • Kishimi Mino Mikoto
Házastársa
  • Isuzu-yori Hime-no-mikoto
  • Kawamata-hime
GyermekeiAnnei japán császár
A Wikimédia Commons tartalmaz Szuizei japán császár témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Szuizei császár (綏靖天皇 Suizei-tennō), más néven Kamu-nuna-kaha-mimi no mikoto volt a hagyomány szerint a második japán császár.

Életéről nem maradtak fenn pontos adatok, de általában i.e. 581-549-re teszik uralkodása idejét. Azon nyolc uralkodó egyike, akikhez nem kapcsolódnak különleges legendák, és a „nyolc nem dokumentált uralkodóként” (欠史八代, Kessi-hacsidai) ismertek.

Legendás elbeszélések[szerkesztés]

A mai tudósok még mindig megkérdőjelezik az első kilenc japán uralkodó létezését, Szuizei leszármazottja, Szudzsin császár az első, akinek a létezését ténylegesen elfogadják. A posztumusz Szuizei tennó nevet a későbbi generációktól kapta.

A sorban 29. uralkodó, Kinmei császár uralkodása (kb. i.u. 509-571) az első, amihez a kortárs történetírás hiteles, ellenőrizhető adatokat tud rendelni; azonban a korai császárokra vonatkozó, hagyományosan elfogadott neveket és dátumokat a Jamato-dinasztia 50. császáráig, Kanmu japán császár (737-806) uralkodásáig nem nyilvánították hagyományosnak.

A legrégebbi japán krónika, a 8. század elején született Kodzsiki alig többet jegyzett fel Szuizeiről, mint a nevét és családfáját. Eszerint Szuizei Dzsinmu, az első császár főfelesége, Iszukeijorihime elsőszülött gyermeke volt, azonban eredetileg idősebb testvére, Kamujavimimi volt a trónörökös. Dzsinmu halála által Tagisimimi, Dzsinmu egy kisebb rangú feleségétől származó fia megkísérelte magának megszerezni a trónt. Szuizei bátorította Kamujavimimit, hogy ölje meg Tagasimit, de az félt megtenni, ezért Szuizei hajtotta végre a gyilkosságot. Ennek köszönhetően Kamujavimimi lemondott a javára, elismerve, hogy Szuizei a bátrabb, így neki kellene a császárnak lennie. Elképzelhető, hogy a történet az ultimogenitúra (az utolsóként világra jött gyermek öröklése) gyakorlatát magyarázza, amit később az elsőszülötti öröklés (primogenitúra) váltott fel.

Csien feljegyezte, hogy Szuizei Dzsinmu császár egyik fia volt, és a Takaoka-no-mija-i palotából uralkodott Kuszaragiban, a későbbi Jamato tartományban.

Jelenleg fenntartanak egy birodalmi sírkövet Szuszei számára, a létezésének számot adó, megbízható történelmi feljegyzések hiánya ellenére is.

Az uralkodó a posztumusz nevének a jelentése szó szerint „vidáman egészséges béke”. A név vitathatatlanul kínai mintát követ, és buddhista vonatkozásai vannak.

Tényleges sírhelye nem ismert, ezért hagyományosan a Miszaszagi sintó szentélyben, Narában tisztelik emlékét. A Császári Udvar a helyet mauzóleumnak nyilvánította Cukida no oka no e no miszaszagi néven.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Emperor Suizei című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.