Szuizei japán császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szuizei japán császár
Szuizei császár
Szuizei császár

Japán 2. császára
Uralkodási ideje
i.e.581 i.e.549
Elődje Dzsinmu
Utódja Annei
Életrajzi adatok
Uralkodóház japán császári ház
Posztumusz név Szuizei tennó
Született i. e. 632
Japán Japán
Elhunyt i. e. 549 (83 évesen)
Japán
NyughelyeCukida no oka no e no miszaszagi (Nara)
Édesapja Dzsinmu császár
Édesanyja Iszukejorihime
Testvérei
  • Tagishimimi
  • Hikoyai-no-mikoto
  • Kamuyaimimi-no-mikoto
  • Kishimi Mino Mikoto
Házastársa
  • Isuzu-yori Hime-no-mikoto
  • Kawamata-hime
Gyermekei Annei japán császár
A Wikimédia Commons tartalmaz Szuizei japán császár témájú médiaállományokat.

Szuizei császár (綏靖天皇 Suizei-tennō), vagy ismert még a néven Kamu-nuna-kaha-mimi no mikoto; volt a második japán császár, a hagyományos Japán császárok listája szerint.

Nincsenek pontos adatok az uralkodó életéről, de általánosan i.e. 581-549-re teszik uralkodása idejét.

Legendás elbeszélések[szerkesztés]

A mai tudósok még mindig megkérdőjelezik az első kilenc japán uralkodó létezését, Szuizei leszármazottja, Szudzsin császár az első, akinek a létezését ténylegesen elfogadják. A posztumusz Szuizei tennó nevet a későbbi generációktól kapta.

Szuizeit az információk hiánya mellett is legendás uralkodónak tartják a történészek. Nem áll rendelkezésünkre elegendő anyag a további tanulmányozásra és vizsgálódásra. A sorban 29. uralkodó, Kinmei császár uralkodása (kb. i.u. 509-571) az első, amihez a kortárs történetírás hiteles, ellenőrizhető adatokat tud rendelni; azonban a hagyományosan elfogadott nevek és időpontok a korai császárokról nem voltak "hagyományosnak" nyilvánítva, egészen a Jamato-dinasztia 50. szuverén császáráig, Kanmu japán császár (737-806) uralkodásáig.

A Kodzsiki csak egy kicsivel több információ van feljegyezve, mint a neve és a családfája. Jelenleg fenntartanak egy birodalmi sírkövet Szuszei számára, a létezésének számot adó, megbízható történelmi feljegyzések hiánya ellenére is. Az elsőnek van jelölve a nyolc uralkodóból, akikhez nem kapcsolódnak különleges legendák, valamint úgy is ismerik mint a "nyolc nem dokumentált uralkodó" (欠史八代, Kessi-hacsidai) egyikét.

A Kodzsikiben található róla némi információ, mint például a trónra kerülése. E szerint Szuszei volt a legfiatalabb gyermeke Dzsinmu főfeleségének, Iszukeijorihimének. Azonban idősebb testvére, Kamujavimimi volt a koronaherceg eredetileg. Dzsinmu halála által Tagisimimi, Ahiracuhimetől, Dzsinmu kisebb rangú feleségétől lévő fia megkísérelte, hogy megragadja a trónt. Szuizei bátorította Kamujavimimit, hogy ölje meg Tagasimit, de a tett miatti túlzott félelemtől képtelen volt rá, ezért Szuiszei hajtotta végre a gyilkosságot. Emiatt Kamujavimimi átengedte a jogait és bevallotta, hogy Szuizei a bátrabb, neki kellene a császárnak lennie. A történet talán egy egyszerű magyarázatot tükröz az ókori practice of ultimogeniture hivatkozva, ahol az utolsó-szülött gyakorolja az elsődleges jogokat az öröklésben. A gyakorlat később helyettesítve lett a primogeniture által.

Csien feljegyezte, hogy Szuizei Dzsinmu császár egyik fia volt, és a Takaoka-no-mija-i palotából uralkodott Kuszaragiban, ami később Jamato tartomány néven lett ismert.

Az uralkodó a posztumusz nevének a jelentése szó szerint „vidáman egészséges béke”. Vitathatatlan, hogy ez a bizonyítás kínai forma, valamint buddhista vonatkozatú, amely javasolja, hogy a névnek szabályosnak kell lennie.

A sírja aktuális helye nem ismert, ezért ezt a császárt hagyományosan a Miszaszagi sintó szentélyben tisztelhetjük meg, Narában. A Császári Háztartás Ügynökség ezt a helyet mauzóleumnak jelölte ki. Formálisan Cukida no oka no e no miszaszaginak lett elnevezve.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Emperor Suizei című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.