Szeinei japán császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szeinei császár
Orekidai seinei.png

Japán 22. császára
Uralkodási évei 480-484
Elődje Júrjaku császár
Utódja Kenzó császár
Életrajzi adatok
Uralkodóház japán császári ház
Született 444
Sakurai
Elhunyt 484 (40 évesen)
Ivare no mikakuri palota
NyughelyeKavacsi no Szakado no hara no miszaszagi (Oszaka)
Édesapja Júrjaku
Édesanyja Katsuragi no Karahime
Testvére(i)
  • Prince Hoshikawa no Wakamiya
  • Kasuga no Ōiratsume no Kōgō
  • Kasuga no Iratsuko
Házastársa nincs
Gyermekei nincs
SablonWikidataSegítség

Szeinei császár (清寧天皇,Hepburn-átírás: Seinei-tennō) volt Japán 22.császára a hagyományos öröklési sorrend szerint. Nincs pontos dátum arra vonatkozóan, hogy mikor élt vagy uralkodott, de a hagyományosan elfogadott időszak: 480-484.

Élete[szerkesztés]

Szeinei 5. századi uralkodó volt. A 29. császár, Kinmei császár (509-571) uralkodása az első, amit a korabeli történelem valós dátumokkal tud alátámasztani. Mindemellett a korábbi császárok nevei és uralkodásaik időtartamai nem számítottak hagyományosnak egészen Kanmu császárig (737-806), Jamato dinasztia 50. uralkodójáig.

Szülei a Kodzsiki és a Nihonsoki szerint Júrjaku császár és Kacuragi no Karahime, édestestvére Takuhatahime hercegnő volt. Születésekor Sirakának hívták, és úgy tartják róla, hogy fehér hajjal jött világra. Apja halála után legyőzte testvérét, Hosikava herceget, így került trónra.

A történészek nagy része úgy véli, Szeinei korabeli rangja nem lehetett tennó (császár), mivel ezt a megnevezést Tenmu császár és Dzsitó császárnő uralkodásakor vezették be. Feltehetően a Szumeramikoto vagy Amenosita Sirosimeszu Ókimi (治天下大王) rangot használta, ami azt jelenti „A nagy király, ki mindent ural az ég alatt". Másik megnevezése a „Yamato Nagy Királya" lehetett.

Szeineinek nem született gyermeke, viszont örökösévé fogadta Ricsú császár unokáit, a későbbi Oke és Voke herceget. Szeinei valódi sírhelye ismeretlen, a hagyomány szerint hívői az oszakai sintó szentélyben (miszaszagiban) róhatják le kegyeletüket.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Emperor Seinei című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Előző
Júrjaku császár
Japán császára:
Seinei

480–484
(hagyomány szerint)
Következő
Kenzó császár