Gébfélék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gébfélék
Microgobius gulosus
Microgobius gulosus
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Tüskésúszójúak (Acanthopterygii)
Csoport: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Gébalkatúak (Gobioidei)
Család: Gobiidae
G. Cuvier, 1816
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gébfélék témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gébfélék témájú kategóriát.

A gébfélék (Gobiidae) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe tartozó család.

A gébfélék családjába az alábbi 6 alcsalád, 248 nem és 1736 faj tartozik.

Tudnivalók[szerkesztés]

A gébfélék a legnagyobb halcsaládok egyike. A családba több mint 200 nem és több mint 1700 faj tartozik. A legtöbb faj nem éri el a 10 centiméteres hosszúságot. Közöttük vannak a legkisebb gerincesek is. A kifejlett Trimmatom és Pandaka példányok nem érik el az 1 centimétert. Nagyságban kivételt képeznek a Gobioides és Periophthalmodon nemek, amelyek több mint 35 centiméternél hosszabbak is lehetnek. Habár néhány fajt az ember is fogyaszt, többségük az iparilag fontos halak (tőkehalfélék, tengeri sügérek, lepényhalfélék) számára szolgál táplálékul. A Brachygobius nemből való halakat akváriumokban is tartják.

A gébfélék számos élőhelyen megélnek. Többségük a tengerpartok mentén és a korallszirteken él, de megtalálhatók a brakkvizekben, folyótorkolatokban, mangroveerdőkben és az édesvízben is de az utóbbi élőhelyen kevésbé jellemző előfordulásuk. Néhány nem alkalmazkodott részben a szárazföldi élethez is, ilyen például a Periophthalmus. Táplálékukat fajtól és mérettől függően gerinctelenek, egyéb halak és planktonikus algák jelentik.

Rendszerezés[szerkesztés]

A családba az alábbi 6 alcsalád tartozik:

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Goby című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.