Kókaku

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kókaku
Kókaku
Kókaku

Elődje Go Momozono
Utódja Ninkó
Életrajzi adatok
Uralkodóház japán császári ház
Született 1771. szeptember 23.
Kiotó
Elhunyt 1840. december 11. (69 évesen)
Kiotó
NyughelyeTsuki no wa no misasagi
Édesapja Kan'in-no-miya Sukehito-shinnō
Édesanyja Ōe Iwashiro
Házastársa Josiko hercegnő
Gyermekei
Vallás sintó
A Wikimédia Commons tartalmaz Kókaku témájú médiaállományokat.

Kókaku császár (1771. szeptember 23. - 1840. december 11.) a tradicionális öröklődési sorrend szerint Japán 119. császára volt. 1780. december 16.-tól 1817. május 5.-ig uralkodott, fia javára lemondott. Lemondása után egészen haláláig (1840) Daidzsó Tennóként (太上天皇, lemondott császár), Jókóként (上皇) uralkodott. Jelentős események Kókaku életében: uralmának elején éhínség sanyargatta a japán népet. A helyzetre adott válaszát a nép örömmel fogadta, ez pedig segített aláásni a sógun fennhatóságát. Ezután jöttek a Kansei Reformok, melyek gyógyírként szolgáltak volna a 18. századbeli problémákra, de sikert csak részben hozott. Élete során egy felesége, hat ágyasa és 16 gyermeke volt. Csak egy fia élte meg a felnőtt kort, aki később a következő császár lett. Kókaku az egyeneságú őse az összes őt követő japán császárnak egészen a mostani uralkodóig, Akihitoig.

Élete[szerkesztés]

Császárság előtt[szerkesztés]

A Krizantém trónra való lépés előtt személyneve (imina) Morohito (師仁) volt. Kanin Szukehito (閑院宮典仁, 1733-1794) császári herceg hatodik fiaként látta meg a napvilágot. Mivelhogy fiatalabbik fiúként született eredetileg a Shugoin templom papjának szánták. A helyzet 1779-ben azonban megváltozott, mert a fiú gyermek nélküli Go Momozono császár haldoklott. Annak érdekében, hogy elkerüljék a dinasztikus interregnumot, az előző császár, Go Szakuramacsi és a császár főtanácsosa bátorították Go Momozonót, hogy gyorsan fogadja örökbe Morohito herceget. Go Momozono 1779. december 16.-án halt meg. Egy évvel később a mindössze nyolc éves Morohito elfoglalta a trónt, mint Kókaku császár.

Uralkodásának ideje[szerkesztés]

Uralkodásának ideje alatt Kókaku megkísérelte visszaállítani a császári fennhatóságot a sógunnal és a bakufuval szemben. A nagy tenmei éhínség idején bele is kezdett ebbe, sikerült korlátoznia a bakufu hatékonyságát és az alattvalók figyelmét a császári házra terelte. Aktívan bekapcsolódott a külügybe is. Naprakész információi voltak az oroszokkal és a külföldi árfolyamokkal kapcsolatban is. Az új császár trónra ülésével megkezdődött a Tenmei korszak. Uralkodásának első évében újjáélesztette az Ivasimizu és a Kamono szentélyek által elvégzett szertartásokat, valamint a régi császári udvar fogalmát is.

Kanszei Reformok[szerkesztés]

Kugjó[szerkesztés]

Kugjó (公卿?) azon kevés befolyásos emberek gyűjtő terminusa akik a császári udvarhoz kötődtek a Meidzsi előtti korszakokban. Még akkor is amikor az udvar hatalma a palota falain kívül minimális volt, a hierarchikus rendszer megmaradt.

Általában ez az elit csoport 3-4 emberből állt. Ezek a személyek udvaroncok voltak, akiknek tapasztalata és háttere meghozta karrierük csúcspontját. Kókaku ideje alatt a Daidzsókan ezen elitjei:

Felesége[szerkesztés]

Josiko 1779-ben született Go Momozono japán császár egyetlen gyermekeként. Formálisan tizenöt évesen lett császárné miután kezét Kókakunak ígérték. A párnak két fiú gyermeke született, de egyik sem élte meg a felnőttkort. Később Ninkó japán császár[1] édesanyja lett. Miután Kókaku császár lemondott, Josiko megkapta az özvegy császárné címet.[2] Miután férje meghalt buddhista apáca lett, nevét Sin Szeiva Inre (新清和院; Hepburn: Shin-seiwa-in?) változtatta.[2] 5 évvel később, 67 évesen meghalt.

Kókaku uralkodásának korszakai[szerkesztés]

Kókaku uralmának évei több korszaknevet vagy nengót.[3]

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ponsonby-Fane, Richard. (1859). The Imperial House of Japan, p. 333.
  2. a b Ponsonby-Fane, p. 334.
  3. Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke; nincs megadva szöveg a(z) titsingh420 nevű ref-eknek

Külső hivatkozások[szerkesztés]


Előző
Go Momozono japán császár
Japán császára
Kókaku

1780–1817
Következő
Ninkó japán császár