Kókaku japán császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Kókaku szócikkből átirányítva)
Kókaku

ElődjeGo Momozono
UtódjaNinkó
Életrajzi adatok
Uralkodóházjapán császári ház
Született1771. szeptember 23.
Kiotó
Elhunyt1840. december 11. (69 évesen)
Kiotó
NyughelyeTsuki no wa no misasagi
ÉdesapjaKan'in-no-miya Sukehito-shinnō
ÉdesanyjaŌe Iwashiro
Testvére(i)Haruhito, Prince Kan'in
HázastársaJosiko hercegnő
Gyermekei
Vallássintó
Kókaku aláírása
Kókaku aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Kókaku témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Kókaku császár (1771. szeptember 23. – 1840. december 11.) a tradicionális öröklődési sorrend szerint Japán 119. császára. 1780. december 16-tól 1817. május 5-ig uralkodott, fia javára lemondott. Lemondása után egészen haláláig (1840) Daidzsó Tennóként (太上天皇, lemondott császár), Jókóként (上皇) uralkodott.

Jelentős események Kókaku életében[szerkesztés]

Uralmának elején éhínség sanyargatta a japán népet. A helyzetre adott válaszát a nép örömmel fogadta, ez pedig segített aláásni a sógun fennhatóságát. Ezután jöttek a Kansei Reformok, melyek gyógyírként szolgáltak volna a 18. századbeli problémákra, de sikert csak részben hozott. Élete során egy felesége, hat ágyasa és 16 gyermeke volt. Csak egy fia érte meg a felnőttkort, aki később a következő császár lett. Kókaku az egyenesági őse az összes őt követő japán császárnak egészen a mostani uralkodóig, Naruhitóig.

Élete[szerkesztés]

Császárság előtt[szerkesztés]

A Krizantém trónra való lépés előtt személyneve (imina) Morohito (師仁) volt. Kanin Szukehito (閑院宮典仁, 1733-1794) császári herceg hatodik fiaként látta meg a napvilágot. Mivelhogy fiatalabbik fiúként született eredetileg a Shugoin templom papjának szánták. A helyzet 1779-ben azonban megváltozott, mert a fiú gyermek nélküli Go Momozono császár haldoklott. Annak érdekében, hogy elkerüljék a dinasztikus interregnumot, az előző császár, Go Szakuramacsi és a császár főtanácsosa bátorították Go Momozonót, hogy gyorsan fogadja örökbe Morohito herceget. Go Momozono 1779. december 16-án halt meg. Egy évvel később a mindössze nyolc éves Morohito elfoglalta a trónt mint Kókaku császár.

Uralkodásának ideje[szerkesztés]

Uralkodásának ideje alatt Kókaku megkísérelte visszaállítani a császári fennhatóságot a sógunnal és a bakufuval szemben. A nagy tenmei éhínség idején bele is kezdett ebbe, sikerült korlátoznia a bakufu hatékonyságát és az alattvalók figyelmét a császári házra terelte. Aktívan bekapcsolódott a külügybe is. Naprakész információi voltak az oroszokkal és a külföldi árfolyamokkal kapcsolatban is. Az új császár trónra ülésével megkezdődött a Tenmei korszak. Uralkodásának első évében újjáélesztette az Ivasimizu és a Kamono szentélyek által elvégzett szertartásokat, valamint a régi császári udvar fogalmát is.

Kanszei Reformok[szerkesztés]

Kugjó[szerkesztés]

Kugjó (公卿?) azon kevés befolyásos emberek gyűjtő terminusa akik a császári udvarhoz kötődtek a Meidzsi előtti korszakokban. Még akkor is amikor az udvar hatalma a palota falain kívül minimális volt, a hierarchikus rendszer megmaradt.

Általában ez az elit csoport 3-4 emberből állt. Ezek a személyek udvaroncok voltak, akiknek tapasztalata és háttere meghozta karrierük csúcspontját. Kókaku ideje alatt a Daidzsókan ezen elitjei:

Felesége[szerkesztés]

Josiko 1779-ben született Go Momozono japán császár egyetlen gyermekeként. Formálisan tizenöt évesen lett császárné, miután kezét Kókakunak ígérték. A párnak két fiú gyermeke született, de egyik sem érte meg a felnőttkort. Később Ninkó japán császár[1] édesanyja lett. Miután Kókaku császár lemondott, Josiko megkapta az özvegy császárné címet.[2] Miután férje meghalt, buddhista apáca lett, nevét Sin Szeiva Inre (新清和院; Hepburn: Shin-seiwa-in?) változtatta.[2] 5 évvel később, 67 évesen meghalt.

Kókaku uralkodásának korszakai[szerkesztés]

Kókaku uralmának évei több korszaknevet vagy nengót.[3]

  • An'ei (1772–1781.)
  • Tenmei (1781–1789.)
  • Kanszei (1789–1801.)
  • Kjóva (1801–1804.)
  • Bunka (1804–1818.)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Ponsonby-Fane, Richard. (1859). The Imperial House of Japan, p. 333.
  2. a b Ponsonby-Fane, p. 334.
  3. Titsingh, p. 420.

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Go Momozono
Japán császár
1780–1817
Japán címere
Következő uralkodó:
Ninkó