Károly walesi herceg

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Károly walesi herceg
Károly herceg 2019-ben
Károly herceg 2019-ben

Wales hercege
Siarl
Uralkodási ideje
1958. július 26. hivatalban
Koronázásacaernarfoni vár
1969. július 1.
Örököse Vilmos cambridge-i herceg
Elődje VIII. Eduárd brit király
Utódja hivatalban
Életrajzi adatok
Uralkodóház Windsor-ház
Született 1948. november 14. (73 éves)
Buckingham-palota, London, Anglia, Egyesült Királyság
Édesapja Fülöp edinburgh-i herceg
Édesanyja II. Erzsébet brit királynő
Testvérei
Házastársa 1. Diana Spencer
2. Camilla Parker Bowles
Gyermekei Vilmos cambridge-i herceg
Henrik sussexi herceg
Károly walesi herceg aláírása
Károly walesi herceg aláírása
Coat of Arms of Charles, Prince of Wales.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Károly walesi herceg témájú médiaállományokat.

Károly Fülöp Artúr György, angolul: Charles Philip Arthur George, walesiül: Siarl (London, Anglia, 1948. november 14. – ) brit királyi herceg, Wales hercege 1958 óta. II. Erzsébet brit királynő és Fülöp edinburgh-i herceg fiaként a brit trónöröklési rendben jelenleg az első helyen áll, tehát ő a brit korona várományosa.

Élete[szerkesztés]

A Cambridge-i Egyetemen végzett. Kétszer házasodott, első felesége Diána walesi hercegné. Tizenegy évnyi házasság után elváltak. Két fiuk született, Vilmos herceg és Henrik herceg. Károly második felesége Kamilla cornwalli hercegné.[1]

Egyik szépanyja Rhédey Klaudia magyar grófnő.

Tisztségei[szerkesztés]

Károly első tiszteletbeli kinevezését 1969-ben kapta, amikor a Királyi Walesi Ezred tiszteletbeli ezredese lett. Ezt követően a Nemzetközösség fegyveres erőinek legalább 36 alakulata választotta védnökének és adományozott neki tiszteletbeli kinevezést.

Jövendőbeli uralkodói neve[szerkesztés]

Számos feltételezés látott már napvilágot Károly herceg uralkodói nevével kapcsolatban. Ha anyja példáját követve megtartja saját nevét, akkor ő lesz III. Károly brit király. Azonban az előtte uralkodó Károlyok sorsa (I. Károly angol királyt kivégezték, II. Károly angol király egy ideig száműzetésben élt (bár Oliver Cromwell diktatúrája után ő restaurálta a monarchiát), a III. Károly nevet viszont már viselte a jakobita trónkövetelő Stuart Károly, II. Jakab angol király unokája, aki sohasem uralkodott, és száműzetésben halt meg)[2] miatt felmerült (bár Károly herceg ezt cáfolta),[3] hogy esetleg György néven fog uralkodni. Ebben az esetben uralkodói neve VII. György brit király lenne anyai nagyapja tiszteletére.

Címei, megszólítása és kitüntetései[szerkesztés]

Címei[szerkesztés]

Károly herceg élete során számos címet viselt, kezdetben még csupán az Egyesült Királyság uralkodójának unokájaként. Mivel anyja, a leendő II. Erzsébet után nem örökölhetett címeket,[4] csak az apja, Fülöp herceg után, ezért a nagyapja, VI. György még Károly születése előtt, 1948. október 22-én uralkodói pátensben szabályozta, hogy lányának a születendő gyermekei viselhetik a királyi herceg/hercegnő címet. 1952-től mint az uralkodó fia, újabb címeket kapott. Mivel a trónöröklési rangsorban az első helyen áll, megilleti a Wales hercege és Chester grófja cím, amelyek a leggyakrabban említett címei. Emellett az uralkodó legidősebb gyermekeként hagyományos, a mindenkori trónörököst megillető rangokat is kapott, mint: Cornwall és Rothesay hercege, Carrick grófja, Renfrew bárója, a Skót-szigetek ura, Skócia hercege és főudvarmestere (Great Steward).[5]

Megszólítása[szerkesztés]

Károly herceg hivatalos megnevezése „Ő királyi fensége Károly Fülöp Artúr György herceg”. Hivatalos megszólítása: „Királyi Fenség”, alternatív megszólítása: „Sir” (Uram).

Kitüntetései[szerkesztés]

Károly herceg számos külföldi kitüntetést, kinevezést, érdemrendet és érdemérmet kapott. Nyolc lovagrend tagja és kilenc tiszteletbeli doktori címet kapott az Egyesült Királyság és Új-Zéland egyetemeiről.

Utódai[szerkesztés]

Képtár[szerkesztés]

Címere[szerkesztés]

A címer egyes elemei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Korábban Camilla Parker Bowles, született Shand – házasságkötésük óta viseli ezt a rangot, Károly herceg ugyanis egyben Cornwall hercege, a walesi hercegné titulust, ami formailag megilletné Kamillát, az elhunyt Diána hercegné miatt nem vette használatba.
 2. Pierce, Andrew. „Call me George, suggests Charles”, The Times, 2005. december 24. (Hozzáférés ideje: 2009. július 13.) 
 3. White, Michael. „Charles denies planning to reign as King George”, The Guardian, 2005. december 27. (Hozzáférés ideje: 2010. október 3.) 
 4. A királyi hercegnők gyermekei nem lesznek automatikusan hercegek, csak az uralkodó hercegnők gyermekeit illeti meg ez a cím, illetve abban az esetben nyerik el a hercegi címet, ha az anyjuk királynővé válik.
 5. A Skócia főudvarmestere (High/Great Steward) cím a skót Stuart-királyoktól eredeztethető, akiknek a családneve: Stuart, Stewart, a steward (udvarmester) tisztségre vezethető vissza.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Előző
(VIII.) Edward
Wales hercege Inescutcheon of the Prince of Wales.svg
1958 – hivatalban
Következő
hivatalban
 1. Miroslav Marek: Brabant 10 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 2. Miroslav Marek: Oldenburg 9 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 3. Miroslav Marek: Wettin 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2008. január 4. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 4. Miroslav Marek: Brabant 14 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2007. június 15. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 5. Miroslav Marek: Brabant 14 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2007. június 15. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 6. Miroslav Marek: Wettin 9 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 30. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 7. Miroslav Marek: Oldenburg 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 8. Miroslav Marek: Wettin 9 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 30. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 9. Miroslav Marek: Oldenburg 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. április 24. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 10. Miroslav Marek: Wurttemberg 4 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2009. január 30. (Hozzáférés: 2015. május 5.)
 11. Miroslav Marek: Welfen 7 (angol nyelven). Genealogy.eu, 2004. november 19. [2015. január 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 5.)