III. Károly brit király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Károly walesi herceg szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
III. Károly
A Nemzetközösség feje
2021-ben
2021-ben

Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának királya
A nemzetközösségi királyságok királya
III. Károly
Uralkodási ideje
2022. szeptember 8.
Örököse Vilmos
Elődje II. Erzsébet
Wales hercege
Uralkodási ideje
1958. július 26. 2022. szeptember 8.
Elődje VIII. Eduárd brit király
Utódja Vilmos
Edinburgh hercege
Uralkodási ideje
2021. április 9. 2022. szeptember 8.
Elődje Fülöp
Utódja Eduárd
Életrajzi adatok
Uralkodóház Windsor-ház
Született 1948. november 14. (73 éves)
Buckingham-palota, London
Édesapja Fülöp edinburgh-i herceg
Édesanyja II. Erzsébet brit királynő
Testvére(i)
Házastársa Diána walesi hercegné
Házastársa Kamilla brit királyné
Gyermekei Vilmos walesi herceg
Henrik sussexi herceg
III. Károly aláírása
III. Károly aláírása
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (Both Realms).svg
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Károly témájú médiaállományokat.

III. Károly (angolul: Charles III, teljes születési nevén: Károly Fülöp Artúr György, angolul: Charles Philip Arthur George; London, 1948. november 14. ) 2022 óta az Egyesült Királyság királya és további 14 nemzetközösségi királyság, többek között Kanada, Ausztrália és Új-Zéland uralkodója, valamint az anglikán egyház feje. 2022-es trónra lépéséig évtizedeken át trónörökösi pozíciót töltötte be édesanyja, a 70 évig uralkodó II. Erzsébet brit királynő mellett, és ebben az időszakban röviden csak „Károly herceg” néven ismerték.

Élete[szerkesztés]

1948. november 14-én született. 5 és 8 éves kora között egy nevelőnő oktatta, majd – a brit trónörökösök közül elsőként – iskolába járt, elsőként a nyugat-londoni Hill House-ba, később a berkshire-i Cheam iskolába, 1962-től pedig a skóciai Gordonstoun középiskolába. 1966-ban az ausztrál Victoria állambeli Timbertop Geelon iskolában tanult egy évet, miután visszatért Gordonstounba, ahol leérettségizett. A Cambridge-i Egyetemen a Trinity College-ba járt, ahol régészetet és antropológiát, majd történelmet hallgatott. 1970-ben végezte el az alapképzést, 1975-ben a mesterképzést, ezzel ő lett az első trónörökös, aki érettségi után nem vonult be a hadseregbe, és az első, aki diplomát is szerzett. Kétszer házasodott, első felesége Lady Diana Spencer. Tizenegy évnyi házasság után elváltak. Két fiuk született, Vilmos herceg és Henrik herceg. Károly második felesége Kamilla brit királyné, akivel 2005-ben házasodott össze.

Egyik szépanyja Kisrédei Rhédey Klaudia magyar grófnő.

Tisztségei[szerkesztés]

Károly első tiszteletbeli kinevezését 1969-ben kapta, amikor a Királyi Walesi Ezred tiszteletbeli ezredese lett. Ezt követően a Nemzetközösség fegyveres erőinek legalább 36 alakulata választotta védnökének és adományozott neki tiszteletbeli kinevezést.

Uralkodása[szerkesztés]

2022. szeptember 8-án az édesanyja, II. Erzsébet halálát követően automatikusan ő lett az új uralkodó. Szeptember 10-én nyilvánították hivatalosan is királynak, a ceremóniát az uralkodóház történelmében először közvetítette a televízió.[1]

Házastársai és utódai[szerkesztés]

Diana, Princess of Wales 1997 (2).jpg

CHOGM Commonwealth Big Lunch on April 17, 2018 - 007 (cropped).jpg

  • Második feleségétől, Camilla Shandtől (1947–), akit 2005-ben vett feleségül, nem születtek gyermekei.

Címei, megszólítása és kitüntetései[szerkesztés]

Címei[szerkesztés]

Egyesült Királyság[szerkesztés]

Őfelsége, III. Károly, Isten kegyelméből Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága és más királyságai és területei királya, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője. (His Majesty Charles the Third, by the Grace of God, of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland and of His other Realms and Territories, King, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith. Latin: Carolus III, Dei Gratia Britanniarum Regnorumque Suorum Ceterorum Rex, Consortionis Populorum Princeps, Fidei Defensor.)

Ausztrália[szerkesztés]

Őfelsége III. Károly, Isten kegyelméből Ausztrália és más királyságai és területei királya, a Nemzetközösség feje. (His Majesty Charles the Third, by the Grace of God, King of Australia and His other Realms and Territories, Head of the Commonwealth.)

Kanada[szerkesztés]

Őfelsége III. Károly, Isten kegyelméből az Egyesült Királyság, Kanada és más királyságai és területei királya, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője. (His Majesty Charles the Third, by the Grace of God of the United Kingdom, Canada and His other Realms and Territories King, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith. Franciáulː Sa Majesté Charles Trois, par la grâce de Dieu, Roi du Royaume-Uni, du Canada et de ses autres royaumes et territoires, Chef du Commonwealth, Défenseur de la Foi.)

Új-Zéland[szerkesztés]

III. Károly, Isten kegyelméből Új-Zéland és más királyságai és területei királya, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője. (His Majesty Charles the Third, by the Grace of God, King of New Zealand and His Other Realms and Territories, Head of the Commonwealth, Defender of the Faith.)

Uralkodása előtt[szerkesztés]

Károly király élete során számos címet viselt, kezdetben még csupán az Egyesült Királyság uralkodójának unokájaként. Mivel anyja, a leendő II. Erzsébet után nem örökölhetett címeket,[2] csak az apja, Fülöp herceg után, ezért a nagyapja, VI. György még Károly születése előtt, 1948. október 22-én uralkodói pátensben szabályozta, hogy lányának a születendő gyermekei viselhetik a királyi herceg/hercegnő címet. 1952-től mint az uralkodó fia, újabb címeket kapott. Trónörökös korában, mivel a trónöröklési rangsorban az első helyen állt, megillette a Wales hercege és Chester grófja cím, amelyek a leggyakrabban említett címei voltak. Emellett az uralkodó legidősebb gyermekeként hagyományos, a mindenkori trónörököst megillető rangokat is kapott, mint: Cornwall és Rothesay hercege, Carrick grófja, Renfrew bárója, a Skót-szigetek ura, Skócia hercege és főudvarmestere (Great Steward).[3]

Megszólítása[szerkesztés]

  • 1948. november 14. – 1952. február 6.: Ő királyi fensége Károly edinburgh-i herceg
  • 1952. február 6. – 2022. szeptember 8.: Ő királyi fensége, Cornwall hercege
    • Skóciában: Ő királyi fensége, Rothesay hercege
  • 1958. július 26. – 2022. szeptember 8.: Ő királyi fensége, a walesi herceg
  • 2022. szeptember 8. – Őfelsége, a király

Kitüntetései[szerkesztés]

III. Károly király számos külföldi kitüntetést, kinevezést, érdemrendet és érdemérmet kapott. Nyolc lovagrend tagja és kilenc tiszteletbeli doktori címet kapott az Egyesült Királyság és Új-Zéland egyetemeiről.

Címere[szerkesztés]

A címer egyes elemei[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Charles praises Queen's reign as he is formally confirmed as king. BBC. (Hozzáférés: 2022. szeptember 10.)
  2. A királyi hercegnők gyermekei nem lesznek automatikusan hercegek, csak az uralkodó hercegnők gyermekeit illeti meg ez a cím, illetve abban az esetben nyerik el a hercegi címet, ha az anyjuk királynővé válik.
  3. A Skócia főudvarmestere (High/Great Steward) cím a skót Stuart-királyoktól eredeztethető, akiknek a családneve: Stuart, Stewart, a steward (udvarmester) tisztségre vezethető vissza.

További információk[szerkesztés]

Előző
(VIII.) Edward
Wales hercege Inescutcheon of the Prince of Wales.svg
1958–2022
Következő
Vilmos
Előző uralkodó:
II. Erzsébet
Anglia királya
2022
Az angol királyi címer
Következő uralkodó:
'hivatalban'