George Windsor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
George Windsor, St Andrews grófja
George Philip Nicholas Windsor
St Andrews grófja
Uralkodási ideje
1962
Életrajzi adatok
Uralkodóház Windsor-ház
Született 1962. június 26. (58 éves)
Iver, Egyesült Királyság
Édesapja Eduárd kenti herceg
Édesanyja Katalin kenti hercegné
Testvérei
Házastársa Sylvana Windsor
Gyermekei Edward Windsor
Lady Marina-Charlotte Windsor
Lady Amelia Windsor

Lord George Philip Nicholas Windsor (Iver, 1962. június 26. -) Eduárd kenti herceg és Katalin kenti hercegné legidősebb fia, a brit uralkodó család, a Windsor-ház tagja. George Windsor jelenleg a St Andrews grófja (Earl of St Andrews) tiszteletbeli címet viseli, amely apja kisebb nemesi címeinek egyike (megszólítása Lord St Andrews), a Kent hercege cím várományosa.

1962. június 26-án a buckinghamshire-i Iverben született, szülei első gyermeke.[1] 1962. szeptember 14-én a Buckingham-palota Zenetermében keresztelték meg. Lord St Andrews tanulmányait Etonban és a cambridge-i Downing College-ben végezte.[2]

1988. január 9-én feleségül vette az elvált Sylvana Palma Tomasellit, az esküvőt az leith-i anyakönyvi hivatalban tartották.[2] Mivel Lord St Andrews katolikus nőt vett feleségül, az 1701-es Act of Settlement törvény értelmében nem szerepel az Egyesült Királyság trónöröklési rangsorában (a törvény kizárja mindazokat, akik római katolikus vallásúak vagy katolikus vallású személlyel házasodnak). Egyébként apja után a 36. helyet foglalná el. A párnak három gyermeke született (akik közül a két legidősebb szintén ki van zárva a brit trón örökléséből):[2]

  • Edward Windsor, Lord Downpatrick (1988. december 2.)
  • Lady Marina-Charlotte Windsor (1992. szeptember 30.)
  • Lady Amelia Windsor (1995. augusztus 24.), aki jelenleg a brit trónöröklési sorrendben a 36. helyet foglalja el.

Mivel a Kent hercege cím nem tartozik az Act of Settlement hatálya alá, Lord St Andrews apja örököse és halála után Kent hercege, St Andrews grófja és Downpatrick bárója lesz.

Mivel V. György a brit királyi hercegi cím viselését a mindenkori uralkodó férfiági gyermekeire és unokáira korlátozta, ezért Lord St Andrews már nem számít hercegnek (V. György dédunokája).

Lord St Andrews az angliai SOS gyermekfaluk védnöke és a Nemzetközi Rákkutató Szövetség elnöke.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Marlene A. Eilers, Queen Victoria's Descendants (Baltimore, Maryland: Genealogical Publishing Co., 1987), page 175.
  2. a b c Charles Kidd and David Williamson, editor, DeBretts Peerage and Baronetage (London, U.K.: DeBrett's Peerage, 1999), volume 1, page cxx.