Rurik-dinasztia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Rurik-dinasztia

A Rurik-dinasztia vagy Rurik-ház a Kijevi Rusz és utódállamai fejedelmeit, majd Oroszország első cárjait adó uralkodóház volt 862 és 1598 között.

A dinasztia megalapítása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A dinasztia alapítója a varég Rurik vezér (Rorik Konung, ?-879) volt, aki a Nyesztor-krónikában leírtak szerint fivérével a Ladoga-tótól délre eső területeken telepedett le. Testvéreinek halála után Rurik vezér egyesítette a családi birtokokat, és Novgorod környékén fejedelmi székhelyet létesített. A kibontakozó államalakulat a Rusz nevet kapta.

A dinasztia eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Rurik-dinasztia több életben lévő tagján végzett DNS-vizsgálatok alapján hivatalosan is megerősítést nyert, hogy a Rurik-dinasztia valóban nem szláv eredetű. Az elvégzett vizsgálatok eredményeiből a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy finnugor eredetű DNS-sel állnak szemben, azon belül is valószínűleg skandináv származásúval[1].

Alternatív elméletek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Más tudósok osztják a DNS-vizsgálat eredményét értékelő tudósok véleményét, azonban a skandináv kitételt vitatják. A Djagfar Tarihi, vitatott keletkezésű bolgár krónikagyűjtemény szerint Rurik eredeti neve Lakin volt (a név jelentése: 'szent sólyom'/'tiszta sólyom'), és a volgai bolgár Dulo-dinasztiának volt a tagja, mely dinasztiának a krónika szerint finnugor gyökerei voltak. A D.T. szerint Lakin fia volt Aidarnak (797-855) és fiatalabb testvére volt Gabdullah Dzsilkának (822-882) - mindketten más forrásokból is igazoltan létező volgai-bolgár kánok voltak. Rurik a D.T. szerint együtt harcolt Askold-dal, aki viszont valóban viking zsoldos volt, sokak szerint koruk népei azt gondolhatták, Lakin is Askold népéből való, vagy maga Askold adta neki a viking eredetű Rurik nevet. [2] [3] Az alternatív elméletet támogatók hivatkoznak arra a tényre, hogy Rurik címerjele - a háromágú villa - nem található meg sem skandináv, sem szláv törzsi jelképek között, miközben ismert, hogy a Dulo-dinasztia jele a háromágú szigony volt. [4]

Jelentős uralkodók[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A család kihalásával Oroszországban a „zűrzavarok időszakának” nevezett, külföldi beavatkozásokkal kísért polgárháborús időszak következett (1604-1613), amelynek végén a Romanov-dinasztia került trónra.

Családfa[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Family Tree DNA's Rurik Dynasty DNA Project
  2. [www.kubarev.ru/en/content/292.htm]
  3. [1]
  4. s155239215.onlinehome.us/turkic/10_History/Djagfar_Tarihi/Volume3/DjagfarTarihiV3P7En.htm+djagfar+tarihi+djilki+882+trident&cd=1&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Európa uralkodói, Maecenas kiadó, Fábián Teréz szerk., 1999, ISBN 963-645-053-6, 214. old.