I. Rurik novgorodi fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
I. Rurik novgorodi fejedelem
Rorik by H. W. Koekkoek.jpg
Született 9. század
Európa
Elhunyt 879
Novgorod
Gyermekei I. Igor kijevi fejedelem
Foglalkozása tribal chief
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Rurik novgorodi fejedelem témájú médiaállományokat.
Nicholas Roerich: Varégek Oroszországban – romantikus festmény

Rurik vagy Riurik (oroszul: Рюрик), (830 körül – 879, Novgorod?) varég törzsfő. 862-ben ellenőrzést szerzett a Ladoga-tó környéke felett, felépítette a Holmgard erődítményt a mai Novgorod mellett, és megalapította a Rurik-dinasztiát, amely a 17. századig uralkodott Oroszországban.

Neve[szerkesztés]

Nevének jelentése „híres uralkodó”, az óskandináv nyelv keleti változatában Rørik. A mai angolban megfelelője a Roderick, a spanyolban és portugálban a Rodrigo. A magyar névtárban Rodrigó alakban szerepel.

A Dzsagfar tarihi XVII. századi, vitatott hitelességű volgai bolgár krónika szerint Rurik eredeti neve Lachyn volt.[1]

Élete[szerkesztés]

Az első írásos információt a 11. század elején íródott orosz évkönyvek tartalmazzák róla. Eszerint a Ladoga-tó környékén élő finnugor és szláv törzsek először elűzték a varég-viking hódítót, de aztán egymás közötti harcaik miatt mégis visszahívták, hogy biztosítsa a békét.

Rurik haláláig, 879-ig hatalmon maradt. Utódai hatalmi központjukat Kijevbe költöztették és megalapították a Kijevi Ruszt.

Emléke[szerkesztés]

A novgorodi területen van egy 9. századi temetkezési halom, hasonló az uppsalai királysírokhoz. Alapos tudományos feltárása még várat magára. A helyi hagyomány szerint ez Rurik sírja.

Jegyzetek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

  • А.Н. Кирпичников: Сказание о призвании варягов. Анализ и возможности источника // Первые скандинавские чтения. – СПб., 1997. – С. 7-18)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]