IV. Vszevolod kijevi nagyfejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
IV. Vszevolod

Kijev nagyfejedelme
Uralkodási ideje
1206 1207
Elődje II. Rurik
Utódja II. Rurik
Kijev nagyfejedelme
Uralkodási ideje
1210 1214
Elődje II. Rurik
Utódja III. Igor
Életrajzi adatok
Uralkodóház Rurik-dinasztia
Született nem ismert
Elhunyt 1215 augusztusa
Csernyihiv
NyughelyeKijev
Édesapja III. Szvjatoszláv
Édesanyja nem ismert
Testvére(i)
  • Vladimir III Svyatoslavich
  • Gleb Svyatoslavich
  • Mstislav II Svyatoslavich
  • Oleg III Svyatoslavich
Házastársa Maria of Poland
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz IV. Vszevolod témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

IV. Vszevolod Szvjatoszlavics, más néven Vörös Vszevolod, a keresztségben Dániel (oroszul: Вcеволод Святославич Чермный), (? – 1215 augusztusa) kijevi nagyfejedelem 1206-tól 1207-ig, 1210-től 1214-ig.

III. Szvjatoszláv harmadik fiaként született. 1192-ben testvéreivel, Vlagyimirral és Msztyiszlávval részt vett egy kunok elleni hadjáratban. 1203. január 2-án a korábban elűzött II. Rurik bevette Kijevet és ott minden eddiginél nagyobb pusztítást végzett. A zűrzavaros állapotok közt Vszevolod is támadást intézett a város ellen, és miután sikerült bevennie, ő lett az új nagyfejedelem. Februárban azonban Rurik megtámadta Vszevolodot és újra saját kezébe vette Kijev irányítását.

Évekkel később, 1207 elején Vszevolod néhány rokonával megtámadta és bevette Kijevet, de csak 3 hétig tartó fosztogatás lett ennek az eredménye, és Vszevolod hamarosan visszavonult. Még ez év nyarán Vszevolod újból – de már hatalmas sereggel – tört Kijevre. Ezúttal testvérei, unokaöccse, a kunok és Turov, valamint Minszk fejedelme támogatta őt. Hamarosan rokona, Vszevolod Jurjevics támadott ellene, ezt felhasználva pedig II. Rurik elűzte Kijevből. 1208-ban támadást intézett ismételten Kijev ellen – sikertelenül. Végül II. Rurik elűzése után vehette kezébe ahatalmat. 1211 szeptemberében Vszevolod távoli rokona, Dániel Romanovics bevette Halicsot és ott – ha igazak a krónika adatai – kivégeztette Vszevolod közeli rokonait. Ezt Vszevolod iszonyatos bosszúhadjárata követte, de végül kénytelen volt ellenségei elől Kijevbe menekülni. A sikertelenül ostromlott várnak végül a külső városát felgyújtották. Vszevolod ezalatt halt meg.

Jegyzetek[szerkesztés]


Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vsevolod IV of Kiev című orosz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Rurik
Kijevi nagyfejedelem
1203
A Kijevi Rusz címere
Következő uralkodó:
II. Rurik
Előző uralkodó:
II. Rurik
Kijevi nagyfejedelem
12061207
A Kijevi Rusz címere
Következő uralkodó:
II. Rurik
Előző uralkodó:
II. Rurik
Kijevi nagyfejedelem
12101214
A Kijevi Rusz címere
Következő uralkodó:
III. Igor