III. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Vlagyimir
III. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem rokonai körében
III. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem rokonai körében

Kijev nagyfejedelme
Uralkodási ideje
1171 februárja május 30.
ElődjeGleb
UtódjaI. Roman
Életrajzi adatok
UralkodóházRurik-dinasztia
Született1132
Elhunyt1171. május 30.
Kijev
ÉdesapjaI. Msztyiszláv
ÉdesanyjaLjubava Zavidics
Testvére(i)
Gyermekei
  • Mstyslav Volodymyrovych of Dorohobuzh
  • Yaroslav Vladimirovich
  • Svyatoslav Vladimirovich
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Vlagyimir témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

III. Vlagyimir Msztyiszlavics (oroszul: Владимир III Мстиславич), (11321171. május 30.[1]) kijevi nagyfejedelem 1171-ben mintegy három hónapig.

Ifjúsága[szerkesztés]

Vlagyimir Msztyiszláv Vlagyimirovics nagyfejedelem legfiatalabb gyermeke volt, apja halálának évében született. Tizennyolc éves korától a dorogobuzsi részfejedelemséget kormányozta, majd miután Szvjatopolk bátyja 1154-ben meghalt, megkapta az ő birtokát, Volhíniát. Magyarországi rokonságára támaszkodva (Belos bán lányát vette feleségül) segítette testvérei harcát a nagyfejedelmi székért Jurij Dolgorukij ellenében.

Viszontagságai[szerkesztés]

Miután a bátyja, Rosztyiszláv kibékült Jurijjal és elfogadta nagyfejedelemnek, ő is csatlakozott hozzá és a halicsi herceg segítségével ostrom alá vette Luckban a Dolgorukijjal továbbra is dacoló Msztyiszláv Izjaszlavicsot (saját unokaöccsét). Msztyiszláv Lengyelországba menekült, de 1157-ben nagy sereggel visszatért és kikergette Vlagyimirt Volhíniából, családját pedig túszul ejtette. Vlagyimir Magyarországra menekült, de sem a magyar királytól, sem a nagyfejedelemtől nem kapott segítséget. A földönfutó herceg visszatért a Kijevi Ruszba és a csernyigovi Izjaszláv Davidovicshoz csatlakozott. Ismeretlen körülmények között megszerezte Szluckot, de Rosztyiszláv bátyja elvette tőle és cserébe megkapta Tripoljét.

Rosztyiszláv 1167-es halála után Vlagyimir maradt a legidősebb a Monomah-utódok közül, de nem volt akkora ereje vagy befolyása, hogy reálisan aspirálhatott volna a nagyfejedelmi trónra. Ezért inkább Msztyiszláv Izjaszlavics igényét támogatta, de cserébe szeretett volna gazdagabb birtokot. A trónt megszerző Msztyiszláv a Kijev melletti Visgorodot adományozta neki, ám egy bojár hamarosan a tudtára adta, hogy Vlagyimir ellene áskálódik. Vlagyimirt bíróság elé idézték, de a hosszú vitákba Msztyiszláv beleunt és megelégedett azzal, hogy nagybátyja újból hűséget esküszik neki a kereszt megcsókolásával. Vlagyimir ezután az ún. feketesapkásoknál (a kijevi állam nomád vazallusai), majd a szintén nomád berendeknél keresett támogatást a nagyfejedelem ellen, de hiába, a berendek majdhogy meg nem ölték. Esküszegőként elvesztette részfejedelemségét és egy darabig Rjazanyban lakott, majd 1169-ben a volhíniai Polonnojébe költözött. A következő évben meghallotta, hogy meghalt régi birtokának, Dorogobuzsnak a fejedelme és híveivel átvonult a városhoz, megígérve a dorogobuzsiaknak, hogy nincsenek rossz szándékai. Amikor azonban beengedték, elrabolta a halott fejedelem bojárjainak vagyonát és kikergette özvegyét a városból.

Kijevi nagyfejedelemként[szerkesztés]

1171-ben Gleb halálával megürült a nagyfejedelmi trón és Vlagyimir unokaöccsei biztatására titokban Kijevbe utazott és kikiáltatta magát uralkodónak. A királycsináló vlagyimiri herceg, Andrej Bogojlubszkij felszólította, hogy távozzon Kijevből, de még mielőtt erőszakkal elkergették volna, Vlagyimir 1171. május 30-án, kevesebb mint három hónapnyi uralkodást követően meghalt.

Családja és gyermekei[szerkesztés]

Vlagyimir 1150-ben vette feleségül a magyarországi Belos bán lányát. Gyermekeik:

  • Msztyiszláv († kb. 1202), dorogobuzsi részfejedelem
  • Jaroszláv (†1199 után), novgorodi fejedelem
  • Rosztyiszláv (†1202 után)
  • Szvjatoszláv (†1221) Halicsnál elesett a magyarok elleni csatában

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Rurikids 8 (angol nyelven). Genealogy.eu. [2013. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. január 10.)

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Gleb
Kijevi nagyfejedelem
1171
A Kijevi Rusz címere
Következő uralkodó:
I. Roman