III. Msztyiszláv kijevi nagyfejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Msztyiszláv

Kijev nagyfejedelme
Uralkodási ideje
1214 1223
Elődje III. Igor
Utódja IV. Vlagyimir
Életrajzi adatok
Uralkodóház Rurik-dinasztia
Született 1156 körül
Szmolenszk
Elhunyt 1223. június 2.
NyughelyeKijev
Édesapja I. Roman
Édesanyja unknown daughter of Svyatoslav Olgovich
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Msztyiszláv témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

III. Msztyiszláv Romanovics, a keresztségben Borisz (oroszul: Мстислав Романович Старый), (1156 körül – 1223. június 2.) kijevi nagyfejedelem 1214-től haláláig.

I. Roman fiaként született. 1197-ben Dávid Rosztyiszlavics halála után örökölte a Szmolenszki fejedelemséget. 1214-ben unokatestvére, Msztyiszláv Msztyiszlavics novgorodi fejedelem segítségével kaparintotta meg a Kijev feletti hatalmat. Uralkodása alatt új fenyegető ellenség jelent meg az orosz határokon: a mongolok. III. Msztyiszláv és Msztyiszláv Msztyiszlavics összehívta az orosz fejedelmeket Kijevben, hogy felkészüljenek a támadásra. 1223. május 31-én a Kalka menti csatában az egyesült orosz seregek vereséget szenvedtek a mongoloktól. Maga III. Msztyiszláv nem vett részt az ütközetben, a folyó jobb partján lévő erődített táborában maradt. Azonban a mongolok a csata után 3 nappal elfogták és megölték.

Jegyzetek[szerkesztés]


Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Мстислав Романович Старый című orosz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
III. Igor
Kijevi nagyfejedelem
12141223
A Kijevi Rusz címere
Következő uralkodó:
IV. Vlagyimir