Dániel moszkvai fejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dániel
Moszkvai Szent Dániel (17-18. sz.-i ikon)
Moszkvai Szent Dániel (17-18. sz.-i ikon)

Moszkvai fejedelem
Uralkodási ideje
1263 1303
Elődje nem volt
Utódja Jurij Danyilovics
Életrajzi adatok
Uralkodóház Rurik-dinasztia
Született 1261 vége
Vlagyimir
Elhunyt 1303. március 4. (41 évesen)
Moszkva
Édesapja Alekszandr Nyevszkij
Édesanyja Alekszandra Brjacsiszlavovna
Gyermekei
A Wikimédia Commons tartalmaz Dániel témájú médiaállományokat.
Danyiil Alekszandrovics ábrázolása 1672-ből.

(Szent) Dániel, oroszosan Danyiil Alekszandrovics (oroszul Дании́л Алекса́ндрович; 1261 november vagy decembere – 1303. március 4.) a Moszkvai Fejedelemség alapítója és fejedelme 1263-tól haláláig; a későbbi moszkvai fejedelmek és a Rurik-dinasztiából származó orosz cárok őse.

Ifjúsága[szerkesztés]

Danyiil Alekszandr Nyevszkij nagyfejedelem legkisebb fia volt. Nevét Dániel aszkétaszent tiszteletére kapta, és mivel az ő napja december 11-én van, a történészek feltételezése szerint Danyiil 1261 november-december környékén születhetett. Kétéves korában apja meghalt és végrendeletében ráhagyta az addig a Vlagyimiri Nagyfejedelemséghez tartozó kisvárost, Moszkvát. Danyiil hét évig a nagybátyjánál, Jaroszláv tveri fejedelemnél nevelkedett, városát pedig a Jaroszláv által kinevezett bojárok irányították.

Külpolitikája[szerkesztés]

Danyiil részt vett bátyjai, Dmitrij és Andrej vetélkedésében a vlagyimiri nagyfejedelemségért és a Novgorod fölötti hatalomért. 1282-ben Szvjatoszláv tveri herceggel együtt Andrej seregéhez csatlakozott, de a testvérek ekkor kibékültek, és vérontásra nem került sor. 1283-ban már Dmitrij pártjára állt, aki meg is szerezte a nagyfejedelemséget. Andrej az Arany Horda kánjához fordult támogatásért, ennek következtében 1293-ban egy tatár sereg végigfosztogatta Dmitrij híveinek birtokait, közte Moszkvát is. Dmitrij 1294-es halála után Danyiil vált az Andrej-ellenes moszkvai-perejaszlavli-tveri szövetség vezetőjévé. Miután Andrej 1296-ban vlagyimiri nagyfejedelem lett, kiéleződött a viszony az orosz hercegek között, ám egyházi közbenjárásra kibékültek egymással. Andrej még megpróbálta fegyverrel meghódítani Perejaszlavlt, de a moszkvai és tveri fejedelmek felvonulására letett szándékáról és újfent békét kötöttek.

Danyiil 1301-ben részt vett a dmitrovi fejedelmi találkozón, ahol rajta kívül Andrej nagyfejedelem és a tveri és perejaszlavli hercegek próbálták elsimítani nézeteltéréseiket és véget vetni a testvérháborúknak.

Birtokgyarapításai[szerkesztés]

A moszkvai fejedelemség növekvő politikai súlyát jelezte, hogy 1296-ban felajánlották Danyiilnek a novgorodi fejedelmi címet. 1300-ban a rjazanyi fejedelemséggel került konfliktusba és fogságba ejtette annak uralkodóját, aki szabadságáért cserébe Kolomna városát ajánlotta fel. 1302-ben örökös nélkül meghalt a perejaszlavli fejedelem és birtokait nagybátyjára, Danyiil Alekszandrovicsra hagyta.

Támogatta az egyházat, az ő idejében két új kolostort is alapítottak Moszkvában.

Danyiil Alekszandrovics 1303. március 4-én (vagy 17-én) halt meg, sírját illetően ellentmondanak a források, vagy az Arhangelszkij székesegyházban vagy a Danyilov-kolostorban temették el.

Családja és gyermekei[szerkesztés]

A korai források nem említik feleségének a nevét, P. Dolgorukov 19. századi történész szerint Jevdokija Alekszandrovnának hívták. A párnak öt fia született:

  • Jurij (†1325) moszkvai fejedelem és vlagyimiri nagyfejedelem
  • Iván (1288 — 1340) moszkvai fejedelem és vlagyimiri nagyfejedelem
  • Alekszandr (†1322)
  • Afanaszij (†1322) novgorodi fejedelem
  • Borisz (†1320) kosztromai részfejedelem

Emlékezete[szerkesztés]

1652-ben az egyház felemelte Danyiil testét, de csak 1791-ben avatták szentté, mint istenfélő, példamutató életű fejedelmet. Emléknapja március 4-én és augusztus 30-án van (a régi naptár szerint).

Nevét viseli az általa alapított Danyilov-kolostor, Danyilov városa a jaroszlavli területen és számos közterület. 1988-ban egyházi kitüntetést neveztek el róla. 1997-ben emlékművet állítottak neki Moszkvában. Moszkvai Szent Dániel az orosz hadsereg utászainak védőszentje.

Fordítás[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Даниил Александрович // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона: В 86 томах (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.
  • Н.М. Карамзин, История государства Российского., т. IV,
  • С.М. Соловьев, История России. т. III, гл. IV,
  • К.Н. Бестужев-Рюмин, Русская история. т. I, гл. VII,
  • Д.И. Иловайский, История России., т. І

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
nem volt
Moszkvai nagyfejedelem
12631303
Bizánci császári sas, 1472-ben átvéve
Következő uralkodó:
György