VI. Iván orosz cár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VI. Iván
VI. Iván cár az édesanyjával, Anna Leopoldovnával
VI. Iván cár az édesanyjával, Anna Leopoldovnával

minden oroszok cárja
Uralkodási ideje
1740. október 28. – 1741. december 6.
Elődje I. Anna
Utódja I. Erzsébet
Életrajzi adatok
Uralkodóház Romanov-ház
Teljes neve Ivan Antonovics von Braunschweig-Wolfenbüttel
Született 1740. augusztus 23.
Szentpétervár[1]
Elhunyt 1764. július 5. (23 évesen)
Schlüsselburg
Házastársa nincs
Gyermekei nincs
Édesapja II. Antal Ulrik braunschweig-lüneburgi herceg
Édesanyja Anna Leopoldovna mecklenburg-schwerini hercegnő
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz VI. Iván témájú médiaállományokat.

VI. Iván (oroszul: Иоанн VI; Иоанн Антонович, teljes neve Ivan Antonovics von Braunschweig-Wolfenbüttel), (Szentpétervár, 1740. augusztus 12./23. – Schlüsselburg, 1764. július 5./16.) orosz cár, trónra lépett 1740. október 17-én, megfosztották a hatalmától 1741. november 25-én. Édesanyja és egyben régense Anna Leopoldovna mecklenburg-schwerini hercegnő, édesapja II. Antal Ulrik braunschweig-lüneburgi herceg.

Uralkodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Iván alig két hónaposan lépett Oroszország élére. Elődje, I. Anna orosz cárnő Biront nevezte ki mellé régensnek, azonban Biront (Bühren) 1740. november 8-án a riválisa, Burkhard Christoph von Münnich államcsínnyel megbuktatta, és száműzték Szibériába.

A fiatal cár mellett édesanyja, Anna Leopoldovna lett a régens, akit azonban nem foglalkoztattak az államügyek. A kormányzatban eleinte Münnich játszotta a vezető szerepet, ő azonban 1741 márciusában lemondott, mert a kormányzaton belüli felelősség megosztása csökkentette a hatalmát.

A kabinet megpróbálta felgyorsítani a kérvények elbírálását, és összeállítani egy mindenre kiterjedő költségvetést. A hadseregből rengeteg panasz érkezett a gyatra minőségű egyenruhák miatt, így ellenőrizték a textilipart, 15 órás munkaidőt és évi 15 rubeles minimálbért szabtak meg.

Osterman figyelmeztette Anna Leopoldovnát, hogy I. Péter és I. Katalin lányát, Erzsébetet a francia és a svéd nagykövet összeesküvésre buzdítja. Anna Leopoldovna 1741 novemberében nekiszegezte a kérdést Erzsébetnek, hogy mindez igaz-e. Természetesen Erzsébet tagadott.

Bár kibékültek, Anna parancsot adott a gárda egységeinek, Erzsébet legfőbb támogatóinak, hogy hagyják el a fővárost. Erzsébet, attól való félelmében, hogy kolostorba kényszerítik, 1741. november 25-én a Preobrazsenszkij gárda élére állt, és elfogatta a régensnőt. Ezzel tulajdonképpen vége is szakadt VI. Iván egy évig tartó uralkodásának.

Fogsága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Erzsébet azt ígérte, hazaengedi Ivánt és családját Németországba, de 1744-ig fogságban tartotta őket. Ekkor úgy döntött, a famíliát Oroszország legészakibb részére költöztetteti. Anna Leopoldovna Holmogori városában 1746-ban belehalt a szülésbe. VI. Ivánt elszakították a családjától, egy magánzárkában nőtt fel. Erzsébet azt parancsolta, hogy bármilyen szökési kísérlet esetén meg kell ölni a gyereket, és 1756-ban átszállíttatta a Schlüsselborg-erődbe.

Családja továbbra is Holmogoriban, házi őrizetben maradt. VI. Iván édesapja, Antal Ulrik ott is halt meg 1774-ben. 1780-ban II. Katalin orosz cárnő megengedte a túlélő gyermekeknek, hogy Dániába költözzenek, és a cárnő által kiutalt kegydíjból élhettek.

Halála[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1762-ben, nem sokkal trónra lépése után II. Katalin meglátogatta az „1. számú névtelen foglyot”, ahogy Ivánt emlegették. Ennek ellenére ő is úgy rendelkezett, hogy bármilyen menekülési kísérlet miatt azonnal meg kell ölni a fiút.

1764. július 5-én, éjfél körül egy elégedetlen ukrán katonatiszt, Mirovics megpróbálta kihozni Ivánt, ám őt azonnal agyonszúrta két őre, Vlaszov és Csekin.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Warnes, David: Az orosz cárok krónikája – Az Orosz Birodalom uralkodóinak története; Geopen Könyvkiadó, 2002 ISBN 963-9093-63-7

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]


Előző uralkodó:
I. Anna
Orosz cár
1740 – 1741
Az Orosz Birodalom kiscímere
Következő uralkodó:
I. Erzsébet
  1. Integrált katalógustár, 2014. december 11.