VI. Iván orosz cár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VI. Iván
Ivan Antonovics von Braunschweig-Wolfenbüttel
VI. Iván cár az édesanyjával, Anna Leopoldovna régenssel
VI. Iván cár az édesanyjával, Anna Leopoldovna régenssel

Minden oroszok császára
Uralkodási ideje
1740. október 28. 1741. december 6.
Elődje Anna
Utódja Erzsébet
Életrajzi adatok
Uralkodóház Romanov-ház
Született 1740. augusztus 23.
Szentpétervár[1]
Elhunyt 1764. július 5. (23 évesen)
Slisszelburg
NyughelyeOreshek Fortress
Édesapja II. Antal Ulrik braunschweig-lüneburgi herceg
Édesanyja Anna Leopoldovna mecklenburg-schwerini hercegnő
Testvére(i)
  • Elizabeth Antonovna of Brunswick
  • Catherine Antonovna of Brunswick
  • Alexei Antonovich of Brunswick
  • Peter Antonovich of Brunswick
Házastársa nincs
Gyermekei nincs
A Wikimédia Commons tartalmaz VI. Iván témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

VI. Iván (oroszul: Иоанн VI; Иоанн Антонович, teljes neve Ivan Antonovics von Braunschweig-Wolfenbüttel), (Szentpétervár, 1740. augusztus 12./23. – Slisszelburg, 1764. július 5./16.) orosz cár, trónra lépett 1740. október 17-én, megfosztották a hatalmától 1741. november 25-én. Édesanyja és egyben régense Anna Leopoldovna mecklenburg-schwerini hercegnő, édesapja II. Antal Ulrik braunschweig-lüneburgi herceg.

Uralkodása[szerkesztés]

Iván alig két hónaposan lépett Oroszország élére. Elődje, Anna orosz cárnő Biront nevezte ki mellé régensnek, őt azonban 1740. november 8-án a riválisa, Burkhard Christoph von Münnich államcsínnyel megbuktatta, és száműzték Szibériába.

A fiatal cár mellett édesanyja, Anna Leopoldovna lett a régens, akit azonban nem foglalkoztattak az államügyek. A kormányzatban eleinte Münnich játszotta a vezető szerepet, ő azonban 1741 márciusában lemondott, mert a kormányzaton belüli felelősség megosztása csökkentette a hatalmát.

A kabinet megpróbálta felgyorsítani a kérvények elbírálását, és összeállítani egy mindenre kiterjedő költségvetést. A hadseregből rengeteg panasz érkezett a gyatra minőségű egyenruhák miatt, így ellenőrizték a textilipart, 15 órás munkaidőt és évi 15 rubeles minimálbért szabtak meg.

Osterman figyelmeztette Anna Leopoldovnát, hogy I. Péter és I. Katalin lányát, Erzsébetet a francia és a svéd nagykövet összeesküvésre buzdítja. Anna Leopoldovna 1741 novemberében nekiszegezte a kérdést Erzsébetnek, hogy mindez igaz-e. Természetesen Erzsébet tagadott.

Bár kibékültek, Anna parancsot adott a gárda egységeinek, Erzsébet legfőbb támogatóinak, hogy hagyják el a fővárost. Erzsébet, attól való félelmében, hogy kolostorba kényszerítik, 1741. november 25-én a Preobrazsenszkij gárda élére állt, és elfogatta a régensnőt. Ezzel tulajdonképpen vége is szakadt VI. Iván egy évig tartó uralkodásának.

Fogsága[szerkesztés]

Erzsébet azt ígérte, hazaengedi Ivánt és családját Németországba, de 1744-ig fogságban tartotta őket. Ekkor úgy döntött, a famíliát Oroszország legészakibb részére költöztetteti. Anna Leopoldovna Holmogori városában 1746-ban belehalt a szülésbe. VI. Ivánt elszakították a családjától, egy magánzárkában nőtt fel. Erzsébet azt parancsolta, hogy bármilyen szökési kísérlet esetén meg kell ölni a gyereket, és 1756-ban átszállíttatta a Slisszelburg erődbe.

Családja továbbra is Holmogoriban, házi őrizetben maradt. VI. Iván édesapja, Antal Ulrik ott is halt meg 1774-ben. 1780-ban II. Katalin orosz cárnő megengedte a túlélő gyermekeknek, hogy Dániába költözzenek, és a cárnő által kiutalt kegydíjból élhettek.

Halála[szerkesztés]

1762-ben, nem sokkal trónra lépése után II. Katalin meglátogatta az „1. számú névtelen foglyot”, ahogy Ivánt emlegették. Ennek ellenére ő is úgy rendelkezett, hogy bármilyen menekülési kísérlet miatt azonnal meg kell ölni a fiút.

1764. július 5-én, éjfél körül egy elégedetlen ukrán katonatiszt, Mirovics megpróbálta kihozni Ivánt, ám őt azonnal agyonszúrta két őre, Vlaszov és Csekin.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Integrált katalógustár (német és angol nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 11.)

Források[szerkesztés]

  • Warnes, David: Az orosz cárok krónikája – Az Orosz Birodalom uralkodóinak története; Geopen Könyvkiadó, 2002 ISBN 963-9093-63-7

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
I. Anna
Orosz cár
1740 – 1741
Az Orosz Birodalom kiscímere
Következő uralkodó:
I. Erzsébet