III. Igor kijevi nagyfejedelem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Igor

Kijev nagyfejedelme
Uralkodási ideje
1202 ? 1202 ?
ElődjeII. Rurik
UtódjaII. Rurik
Kijev nagyfejedelme
Uralkodási ideje
1214 ? 1214 ?
ElődjeIV. Vszevolod
UtódjaIII. Msztyiszláv
Életrajzi adatok
UralkodóházRurik-dinasztia
Született1152
Elhunyt1220
ÉdesapjaII. Jaroszláv
Testvére(i)Mstislaw de Halicz
Gyermekei
  • Grzymislawa of Luck
  • Sviatoslav Ingvarevich
  • Vladimir Ingvarevich
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Igor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

III. Igor Jaroszlavics, más írásmóddal Ingvar (oroszul: Ингварь Ярославич), (1152 k. – 1220) kijevi nagyfejedelem 1202-ben és 1214-ben.

II. Jaroszláv fiaként született. 1180-ban csatlakozott II. Rurik III. Szvjataszláv ellenes harcához. 1183-ban befogadta a Halicsból elűzött Vlagyimir Jaroszlavicsot. 1202-ben az elűzött II. Rurik helyébe tették meg Kijev nagyfejedelmének. Azonban Rurik még ebben az évben visszaszerezte hatalmát. 1207-ben a lengyel hercegek elűzték Vlagyimir Igorevics Vlagyimir-volyni fejedelmet, területét pedig átadták Igornak. A bojárok ellenségeskedés miatt azonban hamarosan elvesztette a területet. 1208 és 1211 között fiát küldte Dániel Romanovics segítésére, aki a novgorod-szeverszki Igor fiai ellen harcolt. 1214-ben III. Msztyiszlávval Kijev és az akkori nagyfejedelem, IV. Vszevolod ellen vonult. Kijev bevétele után Igor rövid ideig nagyfejedelemként uralkodott, de hamarosan átengedte a hatalom gyakorlását Msztyiszlávnak, maga pedig lucki birtokaira vonult vissza.

Jegyzetek[szerkesztés]


Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Ingvar of Kiev című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) Ингварь Ярославич című orosz Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
II. Rurik
Kijevi nagyfejedelem
1202
A Kijevi Rusz címere
Következő uralkodó:
II. Rurik
Előző uralkodó:
IV. Vszevolod
Kijevi nagyfejedelem
1214
A Kijevi Rusz címere
Következő uralkodó:
III. Msztyiszláv