Régmúlt idők elbeszélése

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Nyesztor, a krónikás – Viktor Mihajlovics Vasznyecov képe (1919)

Az Elmúlt idők krónikája (óegyházi szláv nyelven: Повѣсть времяньныхъ лѣтъ; oroszul: Пóвесть временны́х лет ukránul: Пóвість врéм'яних літ, Poviszty vremjanih lit; belaruszul: Апóвесць мíнулых часóў) vagy más néven még Nesztor-krónika, Nyesztor-krónika, óorosz őskrónika a Kijevi Rusz története körülbelül 850-től 1110-ig. A krónikát Kijevben írták 1113 körül. Az eredeti krónika szerzőjének Nyesztor kijevi szerzetest tartják, innen a krónika egyik elnevezése.

Tartalma[szerkesztés]

A mű a keleti szlávok (Kijevi Rusz) történetét követi figyelemmel a bibliai Bábel tornyától egészen saját koráig. A korábbi idők történetét más évkönyvekből és a szájhagyományból merítette. Földrajzi, kulturális és etnikai vonatkozású ismeretei a kor Kelet-Európájának elsődleges forrásává teszik. Természetesen a kor állami propagandájának (Rurik-dinasztia) jegyeit is magán hordozza, mely a Kijevi Rusz történetében ölt legfőképpen formát.

Hagyományozása, kéziratai[szerkesztés]

Krónikájának közvetlen befejezése (1113) után kétszer is újra feldolgozták (1116-ban és II. Vlagyimir kijevi nagyfejedelem kérésére 1118-9-ben). Csupán ezen feldolgozások maradtak ránk, melyeket a későbbiekben is felhasználtak. Legrégibb fennmaradt kézirata 1377-ből való (Silvester-kézirat) a Lavrentij évkönyvben. Bár szerzősége az adott évkönyv esetében vitatott, személye azonban más művekből is ismert.

Magyarul[szerkesztés]

A krónikából hosszú ideig csak részletek jelentek meg magyar nyelven. A teljes szöveg fordítását 2015-ben adták ki:

További információk[szerkesztés]