Christoph Schönborn

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Christoph Schönborn
Christoph Schönborn (Gerusalemme, 08.11.2007).JPG
Született
1945. január 22. (71 éves)
Csehszlovákia
Állampolgársága osztrák
Foglalkozása
  • katolikus pap
  • teológus
  • író
  • egyetemi tanár
Tisztség
Kitüntetései
  • Knight of the Order of the Golden Fleece
  • Knight Grand Cross in the Order of the Holy Sepulchre
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Christoph Schönborn témájú médiaállományokat.
Christoph Schönborn bíboros 2007-ben

Christoph Maria Michael Hugo Damian Peter Adalbert Graf von Schönborn (1945. január 22. –) osztrák Domonkos-rendi szerzetes, teológus, bíboros, bécsi érsek, az osztrák püspöki konferencia elnöke, az aranygyapjas rend osztrák ágának káplánja. A korábbi hercegi Schönborn-ház tagja. Németül, franciául, olaszul, angolul, spanyolul, csehül és latinul beszél.

Közép-Európa egyik vezető arisztokrata családjából származik, felmenői között a Savoya–Carignano- és a Hohenzollern-Hechingen-ház, valamint a Széchenyi és a Batthyány család tagjai is megtalálhatók. A csehországi Vlastislav falu melletti Skalka várkastélyban született 1945. január 22-én gróf Maria Hugo Damian Adalbert Josef Hubertus von Schönborn és Eleonore Ottilie Hilda Maria von Doblhoff bárónő második fiaként. 1945 után a Beneš-kormány, majd az új sztálinista rezsim a német nyelvű lakosokat elüldözte Csehországból, ezért Christoph Schönborn kilenc hónapos korában a családja Ausztriába menekült.

1963-ban az érettségi után belépett a Domonkos-rendbe. Párizsban teológiát tanult, majd Bornheim-Walberbergben és Bécsben filozófiát és pszichológiát. További teológiai tanulmányait a Párizsi Katolikus Egyetemen és a Sorbonne-on végezte. Franz König bíboros 1970. december 27-én Bécsben pappá szentelte. 1975-től a svájci Fribourgi Egyetemen dogmatikaprofesszor. 1980-ban a Nemzetközi Teológiai Bizottság tagja lett, 1987-től 1992-ig a Katolikus Egyház Katekizmusának szerkesztőségi titkára volt. 1995. szeptember 14-én Bécs érsekévé nevezték ki. Az 1998. február 21-i konzisztóriumon II. János Pál pápa bíborossá kreálta. A pápa 2005-ös halála után felmerült a neve, mint lehetséges pápajelölt, de az akkori konklávé Joseph Ratzingert választotta meg.

A Szentszéken tagja a Hittani Kongregációnak, a Keleti Egyházak Kongregációjának, a Katolikus Nevelés Kongregációjának, a Kultúra Pápai Tanácsának és az Egyházi Kulturális Örökségvédelmi Pápai Bizottságnak. 2011. január 5-én az elsők között nevezték ki az újonnan létrehozott Új Evangelizáció Pápai Tanácsának tagjai közé.

2012. november 15-én Orbán Viktor miniszterelnök A Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést adományozta Christoph Schönbornnak a közép-európai katolikus összefogás előmozdításáért, a Magyarország melletti határozott kiállásáért és Európa keresztény gyökereinek következetes védelméért.[1]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Christoph Schönborn című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Források[szerkesztés]

  1. Állami kitüntetést kapott Christoph Schönborn bécsi érsek. Magyarország.hu Kormányzati Portál, 2012. november 15. (Hozzáférés: 2013. március 10.)

További információk[szerkesztés]