Keleti Egyházak Kongregációja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Keleti Egyházak Kongregációja (Congregatio pro Ecclesiis Orientalibus)
Emblem of Vatican City State.svg

Rangja: kongregáció (dikasztérium)
Alapítója: IX. Piusz pápa
Alapítás dátuma: 1862. január 6.
Korábbi elnevezései: Sacra Congregatio de Propaganda Fide pro negotiis Rituum Orientalum;
Sacra Congregatio pro Ecclesia Orientali
Feladatköre: a keleti rítusú katolikusokkal kapcsolatos minden ügy intézése

Vezetője: Leonardo Sandri bíboros, prefektus
Titkára: Giorgio Demetrio Gallaro érsek
A Wikimédia Commons tartalmaz Keleti Egyházak Kongregációja témájú médiaállományokat.
A kongregáció jelenlegi vezetője az argentin származású Leonardo Sandri

A Keleti Egyházak Kongregációja (latinul: Congregatio pro Ecclesiis Orientalibus) a Római Kúria egyik hivatala, amely a keleti katolikus egyházak egyházmegyéi, püspökei, papjai, szerzetesei és hívei felett ugyanazokkal a jogosítványokkal bír, mint a latin szertartásúak felett a püspöki, a papi, a szerzetesi és a nevelési kongregációk.

Története[szerkesztés]

IX. Piusz pápa 1862. január 6-án alapította Sacra Congregatio de Propaganda Fide pro negotiis Rituum Orientalum néven a Hitterjesztési Kongregáció (mai nevén: Népek Evangelizációjának Kongregációja) keretében egy külön ügyosztályként, amelynek maga lett a titkára. XV. Benedek pápa 1917. május 1-jén önállósította Keleti Egyházügyi Szent Kongregáció (Sacra Congregatio pro Ecclesia Orientali) néven, amelynek joghatóságát kiterjesztette minden egyesült keleti egyházra. Hatáskörét XI. Pius pápa 1938. március 25-étől jelentősen megnövelte. 1984-ben nyerte el mai nevét.

Feladat- és jogköre[szerkesztés]

Illetékessége nem csak bizonyos ügyekre, hanem bizonyos személyek és területek minden ügyére szól. A kongregációhoz tartozik (némely kivételtől eltekintve) a keleti rítusú katolikusokkal kapcsolatos minden ügy, még akkor is, ha az „vegyes”, vagyis más rítusúakat is érint. A keleti rítusúak fölött is megmarad azonban a Hittani Kongregáció, a Szentté Avatási Kongregáció, az Apostoli Penitenciária, az Apostoli Szignatúra, a Római Rota Bírósága, valamint az el nem hált házasságokra nézve az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció hatásköre. De a Keleti Egyházak Kongregációja elé tartozik az ún. keleti területek minden ügye, így a missziós és pasztorális tevékenység egészét (például a püspökök kinevezését) illetően még a terület tisztán latin ügyei is (kivételt képeznek a latin rítusú hívők nem missziós vagy apostoli, hanem például magánjellegű vallási, vagy szentségi problémái). A Keleti Egyházak Kongregációja saját földrajzi területe az, ahol a keleti rítusok régi idők óta számbeli túlsúlyban vannak. 1938. március 25-én e területeket XI. Piusz pápa Sancta Dei Ecclesia motu propriója és a hozzáfűzött kiegészítések határozzák meg. Így kizárólagos hatalma van az alábbi területek felett: Egyiptom, Sínai-félsziget, Eritrea és Észak-Etiópia, Dél-Albánia, Bulgária, Ciprus, Görögország, Irán, Irak, Libanon, Palesztina, Szíria, Jordánia, Törökország és Afganisztán.

A joghatósága alá tartozó területek vizitálása mellett a kongregáció az ad limina látogatások és a keleti rítusú szinódusok előkészítésében is részt vesz.

Az eljárás módját tekintve a kongregáció a VI. Pál pápa által bevezetett kúriai reform óta csak közigazgatási hatóság. Bírói úton már nem járhat el.

Szervezete[szerkesztés]

Szerkezeti sajátossága, hogy tagjai az összes keleti katolikus pátriárkák és nagyérsekek, valamint a Keresztények Egysége Pápai Tanácsának az elnöke is.

Különböző munkabizottságok működnek e kongregáción belül. Különösen fontos a Rendkívüli Liturgikus Bizottság, mivel a keleti kereszténység lelkiségének és önazonosságának a liturgia kivételes fontosságú forrása.

A kongregáció a vallási, szociális és oktatási téren legrászorultabb keleti egyházak megsegítésére hozta létre a Keleti Egyházak Segélyszervezetét (ROACO), amely különböző szervezetekből áll, és a begyűjtött adományokat eljuttatja a rászorultak részére. Ilyen szervezet pl.: Catholic Near East Welfare Association; Ouvre D’Orient; Catholica Unio; Apostolat voor de Oosterse Kerken; Misereor; Missio; Catholic Relief Services; Szentsír Lovagrend.

Jelenlegi vezetése[szerkesztés]

Fénykép Név, beosztás Országa Kinevezés dátuma
BISHOP card leonardo sandri 2014.jpg Leonardo Sandri bíboros
prefektus
 Argentína 2007. június 9.
Giorgio Demetrio Gallaro.jpg Giorgio Demetrio Gallaro érsek
titkár
 Olaszország 2020. február 25.

Korábbi vezetői[szerkesztés]

Titkárok (1967-ig)[szerkesztés]

1917-től 1967 a kongregáció prefektusa mindig maga a pápa volt.

 • Niccolò Marini (1917-1922)
 • Giovanni Tacci Porcelli (1922-1927)
 • Luigi Sincero (1927-1936)
 • Eugène-Gabriel-Gervais-Laurent Tisserant (1936-1959)
 • Amleto Giovanni Cicognani (1959-1961)
 • Gabriel Acacius Coussa (1961-1962)
 • Gustavo Testa (1962-1967)

Prefektusok[szerkesztés]

 • Gustavo Testa (1967-1968)
 • Maximilien de Furstenberg (1968-1973)
 • Paul-Pierre Philippe (1973-1980)
 • Władysław Rubin (1980-1985)
 • Duraisamy Simon Lourdusamy (1985-1991)
 • Achille Silvestrini (1991-2000)
 • I. Ignace Moussa Daoud pátriárka (2000- 2007. június 9.)
 • Leonardo Sandri (2007. június 9. - jelenleg is)

Magyar érdekeltségek[szerkesztés]

A kongregáció magyar tagjai:

 • Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek (2015. június 5-től)
 • Kocsis Fülöp, hajdúdorogi metropolita (2015. május 5-től)

Lásd még[szerkesztés]

Források[szerkesztés]