Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációja (Congregatio de Institutione Catholica (de Studiorum Institutis)

Rangja:kongregáció (dikasztérium)
Alapítója:V. Szixtusz pápa
Alapítás dátuma:1588. február 11.
Korábbi elnevezései:Római Tanulmányok Kongregáció
Tanulmányi kongregáció
Szemináriumok és Egyetemi Tanulmányok Kongregációja
Szemináriumok és Tanulmányi Intézetek Kongregációja (Katolikus Nevelés Kongregációja)
Feladatköre:a katolikus egyházi oktatás felügyelete

Vezetője:Giuseppe Versaldi bíboros, prefektus
Titkára:Angelo Vincenzo Zani érsek

A Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációja (latinul: Congregatio de Institutione Catholica [de Studiorum Institutis]), korábbi nevén: Szemináriumok és Tanulmányi Intézetek Kongregációja (Katolikus Nevelés Kongregációja) a Római Kúria egyik hivatala (dikasztériuma), amely elsősorban a katolikus egyházi oktatás felügyeletét látja el.

Története és feladatköre[szerkesztés]

A Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációjának előzményeként V. Szixtusz pápa megalapította Római Tanulmányok Kongregációt. Célja az volt, hogy a római, illetve a nagyobb európai egyetemeken felügyelje az oktatás kérdéseit. XII. Leó pápa 1824. augusztus 28-án feladatkörét kibővítette, és a Pápai állam iskolái részére létrehozta a Tanulmányi kongregációt, amelynek hatáskörébe 1870-től tartoznak a katolikus egyetemek is.

A jelenlegi kongregációt XV. Benedek pápa 1915. november 4-én hozta létre, Szemináriumok és Egyetemi Tanulmányok Kongregációjának nevezve át, s a szemináriumi oktatást is felügyelete alá helyezte az egész világon.

VI. Pál pápa 1967. augusztus 15-én Szemináriumok és Egyetemi Tanulmányok Kongregációjának nevezte át, s külön részleget hozott benne létre a katolikus iskolák részére.

II. János Pál pápa Pastor Bonus apostoli rendelkezésével Szemináriumok és Tanulmányi Intézetek Kongregációja (Katolikus Nevelés Kongregációja) névre nevezte át, s feladatkörébe helyezte az összes szeminárium, katolikus egyetem és főiskola, valamint valamennyi egyházi iskola felügyeletét.

XVI. Benedek pápa Ministrorum institutio kezdetű motu propriójával nevét Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációjára módosította, valamint a papképzést a Klérus Kongregációjára bízta, a katekézist pedig a Fides per doctrinam motu propriójával Új Evangelizáció Pápai Tanácsa hatáskörébe helyezte át.

Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregáció új feladatköre a filozófiai és teológiai egyetemi tanulmányokra terjed ki.

Vezetése[szerkesztés]

Fénykép Név, beosztás Országa Kinevezés dátuma
Giuseppe Versaldi bíboros
prefektus
 Olaszország 2015. március 31.
Angelo Vincenzo Zani érsek
titkár
 Olaszország 2012. november 9.

Korábbi prefektusai[szerkesztés]

  • Gaetano Bisleti (1915 - 1937)
  • Giuseppe Pizzardo (1939 - 1968)
  • Gabriel-Marie Garrone (1966 - 1980)
  • William Wakefield Baum (1980 - 1990)
  • Pio Laghi (1990 - 1999)
  • Zenon Grocholewski (1999 - 2015)

Források[szerkesztés]