Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációja (Congregatio de Institutione Catholica (de Studiorum Institutis)
Emblem of Vatican City State.svg

Rangja: kongregáció (dikasztérium)
Alapítója: V. Szixtusz pápa
Alapítás dátuma: 1588. február 11.
Korábbi elnevezései: Római Tanulmányok Kongregáció
Tanulmányi kongregáció
Szemináriumok és Egyetemi Tanulmányok Kongregációja
Szemináriumok és Tanulmányi Intézetek Kongregációja (Katolikus Nevelés Kongregációja)
Feladatköre: a katolikus egyházi oktatás felügyelete

Vezetője: Giuseppe Versaldi bíboros, prefektus
Titkára: Angelo Vincenzo Zani érsek

A Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációja (latinul: Congregatio de Institutione Catholica (de Studiorum Institutis)), korábbi nevén: Szemináriumok és Tanulmányi Intézetek Kongregációja (Katolikus Nevelés Kongregációja) a Római Kúria egyik hivatala (dikasztériuma), amely elsősorban a katolikus egyházi oktatás felügyeletét látja el.

Története és feladatköre[szerkesztés]

A Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációjának előzményeként V. Szixtusz pápa megalapította Római Tanulmányok Kongregációt. Célja az volt, hogy a római, illetve a nagyobb európai egyetemeken felügyelje az oktatás kérdéseit. XII. Leó pápa 1824. augusztus 28-án feladatkörét kibővítette, és a Pápai állam iskolái részére létrehozta a Tanulmányi kongregációt, amelynek hatáskörébe 1870-től tartoznak a katolikus egyetemek is.

A jelenlegi kongregációt XV. Benedek pápa 1915. november 4-én hozta létre, Szemináriumok és Egyetemi Tanulmányok Kongregációjának nevezve át, s a szemináriumi oktatást is felügyelete alá helyezte az egész világon.

VI. Pál pápa 1967. augusztus 15-én Szemináriumok és Egyetemi Tanulmányok Kongregációjának nevezte át, s külön részleget hozott benne létre a katolikus iskolák részére.

II. János Pál pápa Pastor Bonus apostoli rendelkezésével Szemináriumok és Tanulmányi Intézetek Kongregációja (Katolikus Nevelés Kongregációja) névre nevezte át, s feladatkörébe helyezte az összes szeminárium, katolikus egyetem és főiskola, valamint valamennyi egyházi iskola felügyeletét.

XVI. Benedek pápa Ministrorum institutio kezdetű motu propriójával nevét Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregációjára módosította, valamint a papképzést a Klérus Kongregációjára bízta, a katekézist pedig a Fides per doctrinam motu propriójával Új Evangelizáció Pápai Tanácsa hatáskörébe helyezte át.

Tanulmányi Intézetek Katolikus Nevelésügyi Kongregáció új feladatköre a filozófiai és teológiai egyetemi tanulmányokra terjed ki.

Vezetése[szerkesztés]

Fénykép Név, beosztás Országa Kinevezés dátuma
Giuseppe Cardinal Versaldi.jpg Giuseppe Versaldi bíboros
prefektus
 Olaszország 2015. március 31.
Angelo Vincenzo Zani 2020.jpg Angelo Vincenzo Zani érsek
titkár
 Olaszország 2012. november 9.

Korábbi prefektusai[szerkesztés]

  • Gaetano Bisleti (1915 - 1937)
  • Giuseppe Pizzardo (1939 - 1968)
  • Gabriel-Marie Garrone (1966 - 1980)
  • William Wakefield Baum (1980 - 1990)
  • Pio Laghi (1990 - 1999)
  • Zenon Grocholewski (1999 - 2015)

Források[szerkesztés]